Hoe jammer is het dat al die lekkere hartige kaas koekjes en stengeltjes tegenwoordig ook vol zitten met kleurstoffen en suikers? Terwijl je zo eenvoudig zelf lekkere hartige borrelhapjes kunt maken! Oké, ik geef toe, ik had het zelf ook nooit eerder gedaan. Maar goed, dat zet ik bij deze meteen even recht met dit recept voor tarwevrije kaasstengels.
Het was een zondagavond, en we hadden zin in een goed glas wijn met iets lekkers. Rick kwam met het idee om zelf kaasstengels te maken, geïnspireerd door een recept uit het kookboek Lekker Lang Jong (dit recept is dan ook 100% voedselzandloper verantwoord). En vooruit, hij heeft ook bijna de gehele uitvoering op zich genomen, dus de credits gaan volledig zijn kant op! Na die eerste keer, hebben we ze nog met regelmaat gemaakt.
Want deze snelle zelfgemaakte kaasstengels, zonder tarwe en zonder suiker zijn not bad at all! Al moet je je uiteraard inhouden ze niet allemaal in één keer op te eten. En trust me, als ze net uit de oven komen, zijn ze erg aanlokkelijk.
Tarwevrije Kaasstengels met Komijn
voor 15-20 stengels
- 100 gram havermout
- 2 eieren
- 2 eetlepels sesamzaad
- 100 gram geraspte oude kaas
- flinke snuf komijn
- gemalen peper
Verwarm de oven voor op 200. In een mengkom, mix de havermout met 50 gram geraspte kaas, de 2 eieren, komijn en gemalen peper naar smaak. Kneed het geheel tot een bal.
Bedek de bakplaat met bakpapier en druk de deegbal hierop uit. Bedek deze met een bakpapiertje en gebruik een deegroller om het deeg goed uit te rollen. Zorg dat de dikte tussen een 1/2 en 3/4 cm ligt. Indien je wilt kun je het deeg enigszins recht snijden.
Bestrooi het deeg vervolgens met de rest van de kaas, en snijd het deeg alvast in lange stengels. Bak de stengels vervolgens af in de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten. Als de stengels goudbruin zijn, zijn ze waarschijnlijk gaar!
Laat ze eventjes kort afkoelen voor je ze in stengeltjes breekt. Genieten maar!
Hoi Saskia,
ben groot fan van je recepten! Deze kaasstengels staan nu in de oven, ik ga ze proberen bij een kop kikkererwtensoep. Nog een vraagje: de sesamzaad, gaat die door het beslag of strooi je die, net als de kaas, er later overheen?
Hallo Iris, sorry voor de late reactie! Het kan allebei: er doorheen voorkomt wel dat ze eraf vallen… 🙂
Ze waren super lekker!!
Mooi! 🙂
Jouw reactie*
Hallo wat een mooie site! Vandaag voor het eerst gezien en meteen inspiratie daardoor! Ik heb deze kaasstengels gemaakt met amandelmeel ipv havermout omdat ik bezig ben met Koolhydraatarm te eten (GOK).
De kinderen vonden het ook erg lekker! Bedankt dus en ik zal je site bij mn favorieten zetten om vaker te checken op lekkere recepten!