Crackers met zeewier?? Ik kan me voorstellen dat dat wat vraagtekens oproept! Laat ik allereerst beginnen met het waarom. Dan kan ik daarna vertellen hoe lekker ze zijn! Ik gebruik het omdat zeewier een perfecte vervanger is van zout. Lekker ziltig, maar stukken gezonder (lees: veel minder natrium!). Daarnaast kan het zijn, dat als je besluit minder brood te eten, je net iets te weinig jodium binnen krijgt. Dan is het koken met zeewier een oplossing!
Ik gebruik een zeewierenpoeder, dat er een beetje uitziet als een potje kruiden. Je kunt het makkelijk door de soep, de wokschotel of door een salade strooien. Maar, het feit dat het zeewierenpoeder stukken minder natrium bevat dan zout, maakt het al een goede vervanger! Ik gebruik het zeewierenpoeder natuurlijk ook om de crackers van amandelmeel op smaak te brengen… Dit zijn 100% vegan crackertjes met al het goede wat de natuur ons te bieden heeft. Ze zijn erg lekker bij de soep, met een avocado-spread of zelfgemaakte hummus… (Of gewoon, iets minder vegan met een plakje kaas!)
Vegan Crackers met Zeewier & Chiazaad
voor 8-9 crackertjes
- 100 gram amandelmeel
- 1 eetlepel chiazaad + 3 eetlepels lauwwarm water
- 3 eetlepels lauwwarm water
- 1/2 theelepel 5-zeewierenpoeder
- 1 theelepel Italiaanse kruiden (of andere kruiden, naar smaak)
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een kommetje één eetlepel chiazaad met 3 eetlepels lauwwarm water en zet deze even opzij. Weeg de amandelmeel af, en meng deze in een kom met de zeewierenpoeder en Italiaanse kruiden. Schep dan het chiazaad mengsel erdoor en kneed dit even goed door het mengsel.
Voeg de laatste eetlepel lauwwarm water toe en kneed het mengsel tot een bal. Leg deze tussen twee bakpapiertjes en rol de bal uit met behulp van een deegroller. Verwijder het bovenste bakpapiertje en snij de crackers op de gewenste maat met een mesje. (Haal eventueel de rommelige kantjes eraf. Maak hiervan een nieuw balletje, rol deze weer uit en snijd op maat.)
Plaats het bakpapier met de crackers op een ovenrooster en bak de crackers af in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten.
Ik ben benieuwd wat je van de crackers met zeewier vindt! Laat je een reactie achter bij de comments? Je kunt ook jouw foto’s delen op social media met #blijsuikervrij.
Waar koop je de zeewierpoeder?
Bij de biologische/natuur winkels, of online!
Hi Phily,
Ik zou gewoon zeewierflokken kopen, bij de bio-winkel, en die even malen in een koffiemolen. Maar als je fijne vlokken koopt, kun je die er natuurlijk ook gelijk in doen. Ik vind gedroogde “Salade du Pêcheur” met nori, zeesla en dulce erg lekker.
Beste,
Hoe zou ik het amandelmeel kunnen vervangen? Ik ben nl allergisch voor allerlei noten, waaronder amandelen.
Ik gok zelf op gemalen havermout. Maar dan zit er wel graan in uiteraard.
Hallo Katja, je kunt inderdaad havermeel proberen. Maar kastanjemeel of tijgernotenmeel zou je ook kunnen proberen als je voor graanvrij wilt gaan!
Ik maak ze regelmatig! Super makkelijk en errrrrg lekker! Ik druk trouwens het deeg gewoon met de vingers plat op de bakplaat 🙂 gaat ook prima.
Goed om te horen, Dorien!