Een lekker zelfgebakken brood: dat maak ik meestal met baking soda, of wijnsteenbakpoeder. Nu koos ik ervoor gewoon een zakje gist te gebruiken. Dat leek me wel zo leuk voor de verandering! Dit volkoren speltbrood heeft wel wat liefde nodig (gelukkig kan mijn keukenmachine ook goed kneden). Het moet even rijzen. Het is bijna baktherapie. Voor als het regent, bijvoorbeeld! Lekker, met stukjes walnoot.
Ik heb er normaal echt geen geduld voor, dat wachten terwijl het deeg rijst en twee keer kneden. Maar ik wilde het toch een keer proberen. Het leverde een lekker volkoren speltbrood op, dat geef ik toe! Vandaar dat ik het recept ook met liefde met jullie deel. Het valt me op dat veel speltbroden in de supermarkt niet helemaal volkoren zijn, en toch ook nog veel bloem bevatten. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel bij dit brood iets sneller. Dit zelfgebakken brood is 100% volkoren, en met wat extra noten erin, verminder je sowieso de opname van de koolhydraten in je bloed. Ideaal!
Dit brood bevat helaas wel een eetlepel honing, dit in tegenstelling tot brood met baking soda (zoals deze of deze) of wijnsteenbakpoeder. Dit komt omdat dit nodig is om de werking van de instant gist te starten. Je kunt ook appelstroop gebruiken, of bijvoorbeeld wat vers fruitsap. Het gaat er vooral om dat je wat fructose toevoegt. Wil je dan liever een ander broodje bakken, kijk dan vooral even in deze lijst.
Volkoren Speltbrood met Walnoten uit de Oven
droge ingrediënten
- 500 gram volkoren speltmeel
- 1 flinke theelepel instant gist
- 1 theelepel kaneel
- een flinke snuf Himalaya zout
- drie handen fijngehakte walnoten
natte ingrediënten
- 325 ml water
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel honing
Instructies
Vet een grote mengkom in met een klein beetje olijfolie. Meng hierin de droge ingrediënten.
Roer dan in een maatbeker de natte ingrediënten door elkaar en giet deze bij de kom. Meng het geheel goed. Kneed het zo’n 10 minuutjes, ik deed dit in een keukenmachine met een menghaak. Je kunt dit uiteraard ook met de hand doen: leg dan even wat meel op je werkblad zodat de deegbal hier niet aan vast gaat plakken.
Leg de deegbal na het kneden in de ingevette mengkom en dek deze af met wat folie en een theedoek. Zet hem dan op een warme plek neer, zodat het deeg kan rijzen. Ik zette hem op de vensterbank in de zon. Wacht ongeveer 1 uur. Het deeg is dan verdubbeld.
Dan mag je nog een keer kneden! Dit keer iets korter. Zorg eerst dat de lucht uit de deegbal verdwijnt en kneed dan nog een paar minuutjes. Maak er een bal van door de zijkanten naar binnen te vouwen en leg deze bal op een met bakpapier bekleed ovenrooster. Dek deze af met de theedoek en laat hem weer rijzen op de warme plek. Dit keer nog zo’n 30 minuten.
Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden. Verwijder na het half uur de theedoek van de deegbal en schuif het rooster de oven in. Bak het speltbrood af in zo’n 18-25 minuten. Afhankelijk van hoe hoog je bal is, kan het brood sneller of minder snel klaar zijn. Als hij mooi goudbruin is, is hij klaar! Laat het brood dan nog even afkoelen op het rooster voor je het aansnijdt.
Geniet van je versgebakken volkoren speltbrood! 🙂