Zelf een rogge speltbrood bakken is supersimpel! Dit brood wordt ook wel sodabrood of yoghurtbrood genoemd. De (geiten)yoghurt zorgt samen met de baking soda voor een mooie rijzing. Even kort kneden en 40 minuutjes in de oven. Een kind kan de was doen!
Dit is een 100% suikervrij en lekker brood om bijvoorbeeld te maken voor een zondagse brunch. Er is niets fijner dan een zelfgebakken, knapperig, lauwwarm brood, vers uit de oven. Laat je kinderen eens helpen met het kneden van het beslag. Lekker educatief. Uiteraard wordt de keuken misschien een grote chaos, maar dat ruim je met alle liefde op als je je kind hebt horen schaterlachen omdat het beslag in z’n haar zat… Trust me. Ach ja, zo gaan gezond koken en oppassen prima samen!
Zelf Rogge Speltbrood Bakken
- 220 gram volkoren speltmeel
- 150 gram roggemeel
- 50 gram havermout
- 1 theelepel (himalaya) zout
- 1 theelepel bakingsoda (baksoda)
- 1 ei
- 300 ml (geiten)yoghurt
Verwarm de oven vast voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng in een grote mengkom het speltmeel, roggemeel, havermout, zout en de baking soda. Klopt het ei los met de yoghurt. Roer de natte ingrediënten dan door de droge. Maak Doe wat roggemeel op je handen, en kneed het geheel tot een vochtige bal.
Verplaats de bal naar de bakplaat en druk deze een beetje plat ( tot ongeveer 3 cm hoog). Bestrooi met wat roggemeel en kerf een kruis in de bovenkant met een scherp mesje.
Bak het brood dan af in de voorverwarmde oven gedurende 40-45 minuten. Laat het even een beetje afkoelen voor je het aansnijd.
Hoe je het brood lekker en gezond kunt beleggen, zie je natuurlijk hier!
Ik ben erg benieuwd… Gaan jullie ook samen een rogge speltbrood bakken? Deel je resultaat met #blijsuikervrij of tag mij @blijsuikervrij.nl!
Hoi Saskia! Sinds kort ontdekt dat ik geitenyoghurt verdraag, dus nu kan ik een dergelijk brood proberen te bakken. Omdat speltmeel niet door mijn darmen geaccepteerd wordt, dacht ik het te proberen met een derde extra rogge, een derde boekweit en een derde havermeel. Ik vroeg me af of jij denkt dat dat gaat lukken, misschien moet er dan wat extra water bij? Ik lees het graag!
Leuk overigens dat je nu meer met rogge doet, ik gebruik het heel veel in combi met boekweitmeel. Trouwens, vorige week bij ecoplaza de biologische kokosyoghurt gekocht, die is echt heerlijk en romig! Zonder suiker, in tegenstelling tot die bij de grote supermarkt die op de kleintjes zegt te letten…..
Groetjes Henriette
Hallo Henriette, ik heb daar toevallig net ook kokosyoghurt gekocht. Tijd om eens uit te proberen! 😉 Als je boekweitmeel gebruikt in dit brood, moet er inderdaad vaak wat extra water bij. Boekweitmeel zuigt vaak wat meer vocht op. Ik zou alleen zo niet kunnen inschatten hoeveel. Ik gebruik boekweit de laatste maanden juist weer wat minder, omdat mijn man niet echt te spreken is over de smaak. Toch onhandig als ik alles zelf op moet eten!
Hoi Saskia,nde kokosyoghurt is eigenlijk te lekker om in een recept te doen, wel met bessen en mango en corn of boekweitflakes een heerlijk ntbijtje! Ik vind de smaak van boekweit gecombineerd met rogge en havermeel niet meer overheersen, maar doe door mijn broodjes ook veel rozijnen en dadels. Geen beleg meer nodig! Als je jouw brood met havermeel en meer roggemeel en dan wat boekweit doet, zou dat de smaak aantasten? Nou ja, ik ga het gewoon eens proberen…..voordeel bij mij is dat partner het allemaal onzin vindt geen tarwe te eten en gewoon brood bij ah koopt voor zichzelf. Maar wel bedelen om een lekker zoet broodje als ik gebakken heb!
Is dit brood ook te bakken ket meer rogge of meer havermout? Ik verdraag speltniet zo heel goed nl. Miet ik dan de andere ingrediënten ook aanpassen?
Zou dit ook kunnen met soja yoghurt?
Hallo May, dat heb ik nog niet geprobeerd. Je kunt een poging wagen! 😉
Vandaag gebakken, wat lekker! Ikchad geen geitenyoghurt maar heb dit vervangen door Griekse Yoghurt. Spekte en had ik niet voldoende dus die heb ik aangevuld met kikkererwtenmeel. Ik ben blij met het resultaat en zal dit ongetwijfeld nog vaker gaan bakken!
hoef je het niet laten rijzen
Hallo Cobie, nee, omdat ik geen gist gebruik, hoeft dit brood niet te rijzen.
Gisteren heb ik dit brood gebakken om vandaag op te eten, maar helaas is het vannacht heel hard geworden en is daardoor niet meer te eten. Kan het misschien zijn dat ik te lang gekneed heb? Ik heb ongeveer 15 minuten gekneed, zodat het deeg samenhangend was en het bijna niet meer aan mijn handen plakte.
Alvast bedankt voor de reactie(s) 🙂
Oei, dat is balen! Ik denk dat je mogelijk inderdaad te lang gekneed hebt. Ik kneed het nooit langer dan 2 minuutjes, eigenlijk.
Moet er havermout in?
Ja, anders is je beslag te vochtig. Je kunt het mogelijk vervangen door wat meer meel, maar dat heb ik zelf nog niet zo gemaakt. 😉
Hoi, ook ik heb een vraagje, ik ben niet weg van bakingsoda, kan ik ook gewoon bakpoeder gebruiken of wijnsteenbakpoeder? Of ligt de verhouding dan anders? En heb je het zelf als eens geprobeerd met roeryoghurt ipv gewone, omdat die zachter van smaak is? Ik hoor graag van je
Hallo Ali, de baking soda reageert in dit recept met het zuur uit de yoghurt om het brood luchtiger te maken. Je kunt het dus niet weglaten. Dit type brood wordt expres ook weleens “sodabrood” genoemd. 😉 Je kunt uiteraard een andere yoghurt gebruiken, maar het zuur heb je dus wel nodig, en daar proef je na het bakken ook niets meer van.
Kan het brood ook in de vriezer