Brood. Ik zou niet zonder kunnen! Jij wel? Maar laten we eerlijk wezen: we kunnen wel zonder al die broodverbeteraars, e-nummers en bovenal zonder de glucosestroop en gebrande suiker, die vaak aan brood uit de supermarkten is toegevoegd. Er zijn gelukkig een aantal supermarkten die hier inmiddels op inspringen. Als je goed zoekt, de etiketten bestudeert, lukt het je vast wel om een redelijk gezond brood te kopen! Mits je bij een vrij uitgebreide supermarkt bent. Maar soms is zelf een broodje bakken echt niet zo moeilijk. Vandaar dat ik weer eens een recept voor een lekker brood met jullie deel! Vandaag maken we een zelfgebakken lijnzaad brood.
Omdat het brood is gevuld met lijnzaad én olijfolie, is het rijk aan goede vetten! En die omega’s, daar worden wij suikervrije eters oprecht blij van. Ze zijn niet alleen goed voor ons lijf, ook zorgen ze ervoor dat een paar plakjes van dit brood genoeg is voor een vullende lunch… Lijnzaad kun je trouwens het beste heel kopen, en het dan voor gebruik fijn malen in bijvoorbeeld een koffiemolentje. Gebroken of gemalen lijnzaad is namelijk niet erg lang houdbaar. Ook verliest lijnzaad na het malen snel zijn gezondheidseigenschappen. En dat is uiteraard zonde!
Mijn lijnzaad brood had ik voor deze lunch belegd met hummus en cottage cheese, lekker met een paar plakjes komkommer! Als tussendoortje kies ik ook graag voor suikervrije pindakaas! Waarmee beleg jij ze het liefst?
Zelfgebakken Lijnzaad Brood
- 250 gram lijnzaad
- 200 gram volkoren speltmeel
- 80 ml olijfolie (niet extra vergine!)
- 500 ml water
- 1-2 eetlepels maanzaad
- 1/2 eetlepel baking soda
- 2 eetlepels appel cider azijn
- 1 theelepel (Himalaya) zout
Verwarm de oven vast voor op 190 graden. Maal de lijnzaadjes zeer fijn in een koffiemolentje of een kleine keukenmachine. Meng ze met het speltmeel, maanzaad, de baking soda en het zout in een mengkom.
Roer in een andere kom, of een maatbeker, de olijfolie, 500 ml water en de 2 eetlepels appel cider azijn goed door elkaar. Voeg dit mengsel dan bij de droge ingrediënten in de andere kom, en schep het geheel goed door.
Bekleed een klein broodblik met een bakpapiertje en schep het mengsel erin. Bestrooi het broodje eventueel nog met wat extra maanzaad. Bak het brood gedurende 55-60 minuten af in de voorverwarmde oven. Laat het dan even goed afkoelen voor je het aansnijdt!
Kijk hier voor meer suikervrije broodbeleg ideeën!
Oeps. Lijnzaad zo hoog verhitten.. dan maak je de Omega 3 kapot en wordt het zelfs ongezond….
Hoe kijk jij hier tegenaan dan?
Wat een goede vraag, Petra! Ik bak op deze blog namelijk veel met noten en zaden. Een rauw dieet bevat mogelijk meer voedingsstoffen, en ja, hier ben ik het tot op zekere hoogte mee eens (daarom eet ik ook graag dagelijks een handje rauwe noten, strooi ik deze over mijn havermout of salade.)
Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat een deel van de goede vetten mogelijk zal oxideren tijdens het bakken, maar dat dit niet per se ongezond is. Je moet niet teveel verwarmde vetten eten (geen heel lijnzaadbrood per dag!). Door het bakken raken niet alle goede vetten verloren en al helemaal niet alle goede eiwitten en vezels uit dit brood. Helemaal als je met rauwe zaadjes begint, moet het geen probleem zijn. Sterker nog, dan is dit brood gewoon erg gezond! Wil je toch alle zorgen uitsluiten, dan kun je dit brood ook een aantal uur bakken op een zeer lage temperatuur. Maar daar heb ik zelf het geduld niet voor! 😉
(Artikel: Manthey FA, Lee RE, Hall CA 3rd. Processing and cooking effects on lipid content and stability of alpha-linolenic acid in spaghetti containing ground flaxseed. J Agric Food Chem. 2002 Mar 13;50(6):1668-71. of kijk hier: http://www.overvoedingengezondheid.nl/bakken-in-onverzadigd-vet-ongezond/)
Oljfolie was op..lijnzaadolie gebruikt! Geen maanzaad in huis,wel zwart sesamzaad! Nu in de oven….ben benieuwd!
Vanmorgen dit brood gebakken. Goed gelukt en erruuuugg lekker. Kan ook ipv roggebrood.
Heb het wel 1u 10 min op 175 °C gebakken. Is nu niet te donker en wel gaar. Fijn recept. Dank je wel
Goede tip, en goed om te horen dat het je gesmaakt heeft! 🙂
Denk je dat ik de sneetjes zou kunnen invriezen?
Ja hoor, ik denk van wel! Mogelijk verandert de smaak wel iets.
Ik heb op dit moment zwangerschapsuikers van gewoon brood stijgt mijn waardes enorm. Ik ben dol.op brood dus om dat op te geven. Maar denk je dat dit beter zal vallen?
Hallo Natalie, dat is lastig te voorspellen. Ik weet ook niet wat voor “gewoon brood” jij eet waarbij je bloedsuikerspiegel zo stijgt? Dit brood is wel helemaal volkoren en bevat veel goede vetten, dus mogelijk is het voor jou een uitkomst. Mocht je twijfelen, overleg het even met jouw diëtiste of voedingsdeskundige.
Zou ik ook boekweitmeel of maismeel kunnen proberen ipv speltmeel?
Hallo Carmen, dat zou je kunnen doen, maar is een nieuw experiment! Ik kan niet zeggen of dat lukt. 😉 Laat je het weten, als je het geprobeerd hebt?
Het is gelukt met boekweitmeel en beetje havermout. Een lekker stevig brood.
Fijn, helemaal glutenvrij dus! 🙂
Ik krijg mijn brood niet gaar, zit inmiddels al bijna 2 uur in de oven en nog steeds nat. Heb het brood nu heel oncharmant in 4-en gesneden (door midden en nogeens in de lengte door midden)…….hoe kan dit? Heb het recept precies gevolgd
Hallo Yvje, dat is altijd erg lastig te zeggen van een afstand, ik kan natuurlijk niet zien wat je precies hebt gedaan. Het kan zijn dat je lijnzaad niet goed fijngemalen was? Of mogelijk toch ietsje teveel vocht toegevoegd. Wel balen dat het broodje niet lukte, zeg! Was het nog wel eetbaar uiteindelijk?
Gewoonlijk zijn de percentages
100% meel
60% water
2% gist
2% zout
Zo even snel naar het recept kijkend is de hoeveelheid vocht wel heel erg veel
Ik vind het erg lastig om de lijnzaadjes fijn genaken te krijgen. Heb het geprobeerd met een vijzel en met een keukenmachine. Maar het lukt met beide niet.
Iemand nog tips?
Ik gebruik meestal een koffiemolentje! 😉
ik heb het brood net gebakken met volkoren tarwemeel ipv het speltmeel en zonnebloempitten ipv maanzaad.
Verder aan het recept gehouden. Maar ik vind het erg zout…
verder is het brood wel goed gelukt.
Ik heb het brood gebakken met roggevlokken ipv spelt, zodat het glutenvrij zou zijn. Eenmaal uit de oven viel het hele brood in kleine stukjes uiteen als ik een plakje sneed. Het zat niet aan elkaar. Bovendien was het een stuk beton dat je at en behoorlijk bitter. Uiteindelijk alles weg gegooid.Wat ging er mis?
Je beantwoord stiekem heel mooi je eigen vraag: De gluten uit het speltmeel zorgen er in dit broodje voor dat het niet uit elkaar valt. Als je die weghaalt, moet je dus een vervangend bindmiddel toevoegen. Daarnaast zijn vlokken, heel anders qua structuur dan meel.