Zooo ontzettend lekker! Deze zelfgemaakte amandelpasta is misschien wel mijn nieuwste obsessie. Helemaal in combinatie met kokos. Ik rooster de amandelen en kokos eerst even in de oven, zodat de smaken optimaal tot hun recht komen. En dan is het een kwestie van de keukenmachine aan, en gaan! Je maakt een potje zelfgemaakte amandelpasta al binnen 20 minuten… en het merendeel van die tijd heb jij je handen vrij om iets anders te doen! Hij is heerlijk op een zelfgemaakte cracker of op een goede volkoren spelt- of desemboterham, als dip voor rauwkost en fruit. Of, als lekkere topping over jouw warme havermoutje.
Je kunt variëren met meer of minder zout. Je kunt zelfs extra smaakmakers zoals een snufje vanillepoeder en kardemom toevoegen. Maar dat hoeft allemaal niet! De basis is gewoon een onbewerkte amandel is zijn vliesje. Ik koop deze graag in zakken bij de Lidl (prima betaalbaar), of bij de notenboer op de markt. De kokos chips vind je in de meeste ruime supermarkten wel, maar kijk dan even in het healthy food schap. 😉 Je zou eventueel ook amandelrasp (schaafsel) kunnen gebruiken, maar die is lastig te roosteren, omdat hij supersnel verbrandt.
Zelfgemaakte Amandelpasta met Kokos
Benodigdheden: oven, keukenmachine, spatel
Bereidingstijd: 20-25 min.
voor een klein potje van ongeveer 150 ml
- 200 g amandelen, onbewerkt
- 40 g kokos chips (ook wel kokos flakes genoemd)
- 1 el kokosolie
- 1/4 tl (Himalaya) zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verdeel de amandelen over de bakplaat en rooster deze 10 minuten in de voorverwarmde oven.
- Voeg dan de kokos toe aan de bakplaat, en bak deze nog 3-4 minuten mee. Controleer of de kokos chips mooi goudbruin worden, en haal ze op tijd uit de oven. De kokos kan namelijk snel verbranden, en dat is dan weer minder lekker!
- Doe de geroosterde amandelen en kokos chips in de keukenmachine (met S-mes). Voeg de kokosolie en het zout toe. Laat de machine ongeveer 5 minuten draaien, en zet hem gedurende het malen met regelmaat even stil. Gebruik een spatel om de ingrediënten richting het mes te vegen, en zet de machine dan weer aan. Afhankelijk van jouw machine duurt het 5 tot 7 minuten tot je een mooie gladde pasta hebt.
- Zorg voor een schoon potje, en giet de zelfgemaakte amandelpasta hierin. Je kunt de pasta ongeveer een weekje bewaren.
Geniet van je homemade nutbutter! Meer lekkere spreads vind je uiteraard ook in mijn kookboek!
Liefs,
Saskia
PS. Ik krijg altijd veel vragen over welke apparatuur ik zelf gebruik. Ik gebruik momenteel deze keukenmachine van Kenwood. Maar een Magimix kan ik ook zeker aanraden, en ook de Philips is best oke! 😉 Een machine met minimaal 1000W is wel fijn als je veel werkt met noten en gedroogd fruit.
Dank voor het recept, eentje om nu meteen te maken.
Ik heb de amandelen uit mijn broers tuin, zal ze eerst moeten kraken, maar fijn recept
vind het ook een leuk recept echter ik kocht laatst voor een recept te maken amandelpasta in de natuurwinkel en nu weet ik niet waarvoor je de rest van de pot voor kan gebruiken ben hier niet zo vertrouwd mee dank voor tips?
Lekker om op een crackertje te smeren, of op een stukje appel, als snack. Ik doe ook weleens een likje amandelpasta in een dadel, voor de zoete trek. Maar je kunt amandelpasta ook door je havermoutpap verwerken bijvoorbeeld!
Vraag. Het lijkt me heerlijk! Bedoel je de noten mét vliesje? Je schrijft dat het een week te bewaren is, ik eet dit nooit in een week op. Is het desnoods in te vriezen, heb je dat al eens geprobeerd?
Ja, ik gebruik ze met vliesje. Ik heb het niet eerder geprobeerd in te vriezen, maar heb wel gemerkt dat je het ook wel iets langer kan bewaren. Meestal blijft het zo 2 a 3 weken goed in een goed afgesloten pot!
Hallo :)! Doe je deze dan in de koelkast?