Speciaal voor deze hele bijzondere zondag bakdag: een lekker meerzaden bonkje. Een plakje van dit stevige zoete aardappel brood kan eigenlijk altijd: als lunch, ontbijt of tussendoortje! Ik vind hem zelf erg lekker met suikervrije pindakaas, zachte geitenkaas, harde Goudse kaas of gewoon een likje roomboter. De plakjes lijken misschien wat klein, maar ze vullen erg goed. Met een broodje kan je dus wel even vooruit!
Het brood is helemaal glutenvrij en vegan, mits je glutenvrije havermout gebruikt. Er zitten dus ook geen eieren in! Als bindmiddel gebruikte ik arrowroot, dat je kunt kopen in de natuurwinkel. Dit maakt het een stevig en compact brood, wat niet uit elkaar valt. Hou je niet zo van de textuur van gedroogde vijgen? Vervang deze dan gewoon door rozijntjes. Easy peasy. Dit broodjes is lekker!
Heb je ook weleens deze muffins gemaakt met zoete aardappel? Die zijn ook erg lekker! Sowieso ben ik wel fan van de oranje knol, kijk maar eens naar deze fijne lijst…
Meerzaden Zoete Aardappel Brood met Vijgen
Voor een klein brood
- 200 gram zoete aardappel
- 60 gram havermeel (of fijngemalen havermout)
- 70 gram boekweitmeel
- 45 gram arrowroot
- 1 theelepel baking soda
- 1 eetlepel appel cider azijn
- ½ theelepel zout
- 1 eetlepel gemalen lijnzaad
- 50 gram sesamzaad
- 70 gram zonnebloempitten
- 60 gram pompoenpitten
- 90 gram gedroogde vijgen, fijngehakt
- 1 eetlepel havermout, als topping
Instructies
- Schil de zoete aardappel en stoom deze gaar in een stoommandje in een pan kokend water.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.
- Meng de zoete aardappel vervolgens in een keukenmachine met het havermeel, boekweitmeel, arrowroot, baking soda, appel cider azijn en zout. Schep dan met de hand de zaden, pitten en vijgen door het beslag.
- Doe wat boekweitmeel op je handen en vorm een broodje van het deeg. Leg dit op een met bakpapier bekleed ovenrooster.
- Strooi wat havermout over het broodje. Bak het brood in ongeveer 40-45 minuten gaar. Laat het goed afkoelen voor je het aansnijdt.
Ga jij aan de slag met dit zoete aardappel brood? Ik ben benieuwd of het in de smaak valt! Laat vooral je vragen en reacties achter onder dit artikel, bij de comments, of via mijn social media kanalen.
Bak ze allemaal op deze fijne moederdag!
Lekker maar het is me niet helemaal duidelijk op hoeveel graden de oven moest. Heb een beetje gegokt.
Op hoeveel graden moet de oven?
Op 175 graden! Ik zal het even toevoegen in het recept. Dankjewel voor je vraag. 😉
Ik heb niet zo veel kook ervaring, mag ik iets meer instructies over hoe ik een aardappel gaar moet stomen, hoelang duurt dat en hoe moet hij voelen. En hangt hij dan echt boven het water?
Schil de aardappelen en hak ze in blokjes. Doe ongeveer 3 dl. water in een ruime pan, zet het stoommandje erin.
Leg de aardappelen in het stoommandje, sluit de pan af met een deksel, en laat de aardappelen in 15-25 min gaar worden. (Hoe groter de blokjes aardappel hoe langer het duurt). Ze zijn gaar als je er makkelijk met een vork in kan prikken.
Ik begrijp niet dat er totaal geen vocht bij moet het is gewoon niet te mengen zo!