Fermenteren kun je leren, wordt er ook wel gezegd! En alhoewel kimchi nog steeds op mij to-do lijst staat, is kefir bij mij al een langere tijd favoriet. Dit is namelijk zo makkelijk te maken, dat écht iedereen het kan. Kefir bevat van nature lekker veel voedingsstoffen en probiotica, en het is daarom erg goed voor jouw spijsvertering. Een Braziliaanse onderzoek beschreef kefir zelfs als de yoghurt van de 21ste eeuw, omdat het nog gezonder zou zijn! Tijd dus, om er eens aan te beginnen. Vandaag leer ik je makkelijk fermenteren met 2 overheerlijke kefir recepten!
2 soorten kefir: water kefir en melk kefir
Het is voor je start goed om te weten dat je twee verschillende typen kefir kunt maken, namelijk melkkefir of waterkefir.
Bij melkkefir worden de korrels worden toegevoegd aan melk (zoals aan (rauwe) melk van de koe, de geit, aan sojamelk of kokosmelk). Tijdens deze fermentatie worden de van nature aanwezige suikers (zoals de lactose in de melk) omgezet in gassen, alcohol en zuur en ontstaat er een (soms wat dikkere) vloeibare melkdrank.
Waterkefir wordt doorgaans bereid door speciale waterkefirkorrels toe te voegen aan water samen met rietsuiker, gedroogde vijgen en citroen. Hierdoor ontstaat er een lichtbruisende (en ook licht alcoholische) drank. Maar waterkefir kun je gelukkig ook maken met kokoswater of (niet-geconcentreerd) vruchtensap. Voor het fermentatieproces wordt dan de van nature aanwezige suiker gebruikt. Tijdens het fermentatieproces zullen de bacteriën het grootste gedeelte van de suiker consumeren, dus wees vooral niet bang voor die suiker.
2 overheerlijke kefir recepten
Ik gebruik voor de recepten de bovenstaande verpakkingen van The Ferment Company. Het enige wat je verder nodig hebt (los van de ingrediënten) zijn een paar grote weckpotten en houten lepels.
Bosbessenkefir
ingrediënten
- 1 liter puur bosbessensap, bijvoorbeeld van Bountiful of Natufood
- 1 zakje water kefir starter (de blauwe verpakking)
- optioneel: een takje munt of schijfje citroen
Steriliseer de weckpot door deze door te spoelen met kokend water. Giet dan het bosbessensap (op kamertemperatuur) in de pot. Strooi het zakje waterkefir korrels leeg in de pot, en roer het geheel door met een (schone) houten lepel. Sluit de pot en zet deze op een relatief warme (liefst boven de 20 graden) plek weg. Na 24 uur stop je het fermentatieproces door de pot in de koelkast te zetten. Je kunt er vanaf dat moment iedere dag een klein glaasje uit drinken, eventueel extra feestelijk met een takje munt of schijfje citroen.
Wil je de bosbessenkefir nog iets zuurder (zodat hij nog minder natuurlijke suikers bevat)? Dan kun je hem ook 48 uur laten fermenteren voor je hem in de koeling plaatst. Hij bevat dan wel ook ietsje meer alcohol (en ruikt zelfs een beetje naar wijn). Ik vind hem na 24 uur fermenteren het lekkerst. Hij smaakt een beetje naar cassis, maar dan uiteraard zonder de bakken suiker (én met de goede bacteriën als bonus!)
Tip! Bewaar ongeveer 200 ml van de bosbessenkefir om zonder nieuwe kefirkorrels opnieuw een pot waterkefir te kunnen maken.
Kokoskefir
ingrediënten
- 1 liter pure kokosmelk (ik gebruikte nu die van Go-tan) of kokos-rijstmelk (bijvoorbeeld van Royal Green, voor een zoetere variant)
- 1 zakje kefir starter (de rode verpakking)
- optioneel: 1 el johannesbroodpitmeel (voor een iets dikkere kefir)
Steriliseer de weckpot door deze door te spoelen met kokend water. Giet dan de kokosmelk (op kamertemperatuur) in de pot. Strooi het zakje kefir korrels (en optioneel het johannesbroodpitmeel) leeg in de pot, en roer het geheel door met een (schone) houten lepel. Sluit de pot en zet deze op een relatief warme (liefst boven de 20 graden) plek weg. Na 24 uur kun je het fermentatieproces stoppen door de pot in de koelkast te zetten. In de koelkast wordt de kokoskefir nog iets dikker.
Wil je liever een iets zuurdere variant? Dan kun je deze nog 24 uur (48 uur in totaal) op kamertemperatuur bewaren. Ik vind deze kokoskefir na 48 uur het lekkerst. Dan lijkt het qua smaak wat meer op een kokosyoghurt-drank!
Opbouwen & winnen!
Bouw het gebruik van kefir vooral geleidelijk op, dan kan je buik hier langzaam aan wennen. De bosbessenkefir, kun je in het begin bijvoorbeeld aanlengen met een beetje (bubbel)water, als je een vol glaasje wilt drinken. Maar beide varianten zijn ook prima te verwerken in een smoothie!
Wil je zelf ook graag aan de slag met deze kefir recepten? Laat dan onder dit artikel achter of je aan de slag zou willen met de waterkefir of de melkkefir! Ik mag van The Ferment Company namelijk 5 pakjes met kefirstarters weggeven! Vul een geldig e-mailadres in bij jouw reactie, zodat ik contact met je kan opnemen. Op 15 maart maak ik de winnaars bekend!
In deze video worden de winnaars geselecteerd. De winnaars hebben inmiddels bericht ontvangen.
Liefs,
Saskia
Lijkt me te gek om hier mee aan dr slag te gaan. Past helemaal in mijn straatje in combinatie met mijn opleiding tot natuurvoedingsadviseur. Goed om eerst zelf te kunnen testen maar vooral zelf te maken.
Je hebt me erg nieuwsgierig gemaakt naar het zelf maken van waterkefir! Ik ben benieuwd wat voor effect dat op mijn lichaam en gezondheid zou hebben.
Jaaa, ik wil heel graag de waterkefir uitproberen. Mijn lichaam kan wel een dosis probiotica gebruiken!
Toevallig dat ik hier afgelopen week al eerder wat over gelezen had! Vooral de kokos variant spreekt mij aan, ik heb nu m’n 1e brouwseltje met kefir (van een ander merk)!al staan, ben benieuwd hoe het zal smaken.
Oh wat een leuke winactie, ik zou heel graag willen starten met melkkefir. Dat idee is hier al een tijdje aan het borrelen.
Het lijkt me leuk om de melkkefir te proberen!
Melkkefir ken ik en heb ik, dus de water kefir zou me erg leuk lijken om eens uit te proberen!
Lijkt me perfect voor een fris zomers drankje.
GRoetjes!
Beetje ervaring met waterkefir, maar ik zie hier dat er nóg meer mogelijk is. Dat wil ik natuurlijk graag proberen, want een gezonde buik….dat willen we toch allemaal. Dan zijn we op ons best!
Heel lang geleden melkkefir gehad, plantje heeft heel lang geleefd. Helaas nooit meer kunnen vinden. Zou graag winnen. Leuk!
Ja lijkt mij super om eens te proberen!
Ik zou graag aan de slag willen met de waterkerfir.
In ons gezin hebben we nogal last van darmproblemen. Veel geprobeerd.
Maar dit nog nooit. Zouden het gráág willen proberen en het resultaat meemaken. Ben heel benieuwd.
Jeetje, het is eigenlijk veel makkelijker dan gedacht! Ik heb dit altijd al eens zelf willen proberen. Ik zou graag aan de slag gaan met de waterkefir! Benieuwd of het mij ook lukt!
Zou geweldig zijn om hiermee aan de slag te kunnen na langdurige ziekte. Door radiotherapie zijn maag en darmen regelmatig van slag. Benieuwd of dit een oplossing zou kunnen zijn.
Lijkt me heerlijk! Goed voor die rommelige darmen van mij. Zou dan voor de plantaardige melkkefir gaan…in mijn zoektocht naar een vegan lifestyle.
Ik zou beide wel eens willen uitproberen.
Klinkt erg interessant!! Heb al veel recepten van je uitgeprobeerd maar dit zou echt iets nieuws zijn, ben benieuwd!! 🙂
In mijn verwarmde rijskastje (25C) staat standaard een desemstarter voor heerlijk zuurdesembrood. Ze verheugt zich op het gezelschap van een pot melkkefir!
Ik zou ook graag eentje uit willen proberen. De melk kefir lijkt me wel lekker. Beetje variatie in het drinken is wel erg lekker.
De (kokos) melkkefir lijkt me heerlijk om te maken maar ook van de waterkefir met bosbessensap zou ik van kunnen smullen.
Wil graag weer met melk kefir beginnen, mis het heel erg, vorige cultuur omzeep geholpen
Ik zou het fantastisch vinden om het uit te proberen. Durfde nooit zó een start te maken, maar nu, na je verhaal gelezen te hebben, durf ik het wel aan. Fingers crossed dus.
De waterkefir wil ik graag uitproberen. Deze ziet er lekkerder uit dan de melkkefir.
Ik wil graag aan de slag met waterkefir.
Oeh, heel graag de waterkefir.
Ik ben op je website terechtgekomen, omdat ik suikervrij wilde gaan eten in eerste instantie voor mijn huid. Al snel merkte ik de positieve werking – en niet alleen voor mijn huid. Nu heb ik even een dip. Door een wond moest ik aan de antibiotica en werd ik ziek en de bijwerkingen van de antibiotica blijven dooretteren. Zoals je zult begrijpen komt een probiotica heel goed van pas nu!
dit staat nog op mijn te do lijstje te gek om hiermee aan de slag te gaan
ik heb al een paar keer kimchi gemaakt heerlijk
Leuk om een keer te proberen ik ken het van vroeger de melkkefir. Nu wil ik wel eens de bosbessenvariant proberen. Mij maak je blij met een pakje waterkefir!
Gaan het ook proberen klinkt in ieder geval erg lekker. Thanks!
Ik verdraag geen zuivel, maar de waterkefir zou ik heel graag willen proberen!
lijkt me de drank om de kids te geven ipv diksappen etc.
De melk kefir gebruik ik al voor de smoothies, maar de water kefir ken ik niet. Ik zou het dolgraag proberen
De melk kefir zou ik wel graag proberen en dan met johannesbroodpitmeel aandikken om mijn yoghurt bij de lunch te vervangen.
Ik zou heel graag de melk kefir willen proberen! Ik werk met jonge kinderen en sport veel dus mijn weerstand kan altijd een boost gebruiken!
Ben benieuwd, nog nooit gemaakt en gedronken. Wil het zeker wel een keer uitproberen.
Ik heb dit nog nooit geprobeerd. Zou dit graag eens willen proberen! De (kokos) melk variant zou m’n voorkeur hebben!
Ik zou ook graag beide wel eens willen proberen, kan niet kiezen 😉
Ik wist dat het makkelijk was maar dat het zó makkelijk is verbaast me. Waarom heb ik dit nooit eerder gedaan? Dit zou een uitgelezen kans zijn. En of dat nu een water- of melkkefir is; ik denk dat beiden lekker zijn.
O ben ik nog op tijd?! Jaren terug maakte ik middels mijn alternatieve therapeute kennis met kefir. Ik heb nogal gevoelige darmen en zij zei me toen dat dit dan heel erg goed zou zijn. Sindsdien heb ik het altijd willen proberen, maar is het er bij in geschoten. Als ik dit win móet ik wel en van dat idee word ik gigantisch blij! (En eerlijk gezegd, bij het zien van deze recepten ga ik er sowieso wel mee aan de slag denk ik. Ziet er een stuk lekkerder uit dan die van haar! Haha). Beiden lijken me lekker!
Je was nog net op tijd en ik heb je meegenomen in de loting! Helaas zat je niet tussen de winnaars. Wie weet een volgende keer!
Prachtig. Ik mag geen suiker in verband met een langdurige ontsteking en veel anti-bioticakuren. Mooie site