Als je weet dat je niet tegen lactose en/of koemelk kan, is hennep melk een prima alternatief! Zelf hennep melk maken is erg eenvoudig. Het is een kwestie van gepelde hennep zaadjes in een blender vermalen met water. Als je de blender op hoge snelheid draait, zul je merken dat de hennep zaadjes is zijn geheel verdwijnen, en je een witte, melkachtige vloeistof overhoud. Deze hennep melk kun je vervolgens gebruiken om eiwitrijke smoothies van te maken. Of gebruik het ‘s ochtends eens in je kommetje muesli of havermout!
Mocht je nog nooit eerder hennepzaad gebruikt hebben, is het je misschien al opgevallen dat ik er redelijk fan van ben en het ook regelmatig gebruik in mijn zelfgemaakte tussendoortjes. Hennepzaad is een perfecte bron van plantaardige eiwitten. (Yes, goede eiwitten waar geen dier voor hoeft te lijden!) Het zaadje bevat zowaar alle essentiële aminozuren die het menselijk lichaam nodig heeft. Daarnaast bevatten de zaadjes een ideale verhouding omega 3, omega 6 en omega 9 vetzuren. Geen slecht idee dus, om deze zaadjes aan je standaard voorraad en daarmee ook je wekelijkse eetpatroon toe te voegen.
Recept voor Standaard Hennep Melk
Ik vond een eenvoudig recept via de website Superfood. Voor de bereiding van hennep melk mix je de volgende ingrediënten in je blender:
- 3 cups water
- 1/2 cup gepeld hennepzaad
- een snufje (himalaya-) zout
- optioneel een paar druppeltjes stevia
Laat het geheel op hoge snelheid draaien, gedurende zo’n 1,5 minuut. Je kunt de melk dan 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren, mits goed afgesloten. Roer de hennep melk even goed door voor je het gebruikt!
Omdat het van zichzelf niet zo’n frisse smaak heeft, doe ik er het liefst wat vers fruit doorheen. Zie hieronder dan ook een voorbeeld van een zoete fruitige hennep melk smoothie.
Fruitige Smoothie met Zelfgemaakte Hennep Melk
per persoon
- 200 ml zelfgemaakte hennep melk
- 1 peer
- 10-12 frambozen (eventueel uit de diepvries)
Mix het geheel in een blender op hoge snelheid. Genieten maar!