Het leek wel Kerstmis toen de doos op de stoep stond: een grote doos, in wit met zwarte strepen. Een echte zebra-print! En niet voor niets… want in de grote doos zat mijn nieuwste keuken-accessoire: de Byzoo slowjuicer. Toen ik de vraag ontving of ik de slowjuicer van dit nieuwe Nederlandse merk wilde testen, twijfelde ik geen seconde. Een echte slowjuicer stond namelijk al jaren op mijn wishlist. Ik gebruikte eigenlijk altijd de sapcentrifuge die standaard bij mijn grote keukenmachine werd geleverd. En begrijp me niet verkeerd, hoor. Die maakt best prima sapjes, maar een slowjuicer heeft wel een aantal voordelen als je hem vergelijkt met een sapcentrifuge.
Het verschil tussen een slowjuicer en een sapcentrifuge
Het grootste verschil zit hem in hoe de apparaten werken. De sapcentrifuge is als het ware een fijne rasp die in een hoge snelheid langs de ingrediënten raast. Hierbij mengt zich ook heel veel zuurstof in het sap en gaat het ‘oxideren’. In dit proces gaan helaas wat vitaminen en mineralen verloren. Je ziet dit vaak ook aan het feit dat de vaste en vloeibare delen van het sap zich makkelijk scheiden. Helemaal als je het sapje uit de sapcentrifuge niet meteen opdrinkt, maar het nog even in de koeling zet. Dan moet je goed schudden voor je het op kunt drinken!
Een slowjuicer is daarentegen een langzame pers. Je kunt dit mooi vergelijken met het koud persen van olijfolie. Met een slowjuicer behoud je veel meer voedingsstoffen in het sap. Daarnaast maakt het de slowjuicer veel beter in het juicen van (bijvoorbeeld) bladgroenten. Ik merkte dat de groene blaadjes in een sapcentrifuge altijd maar wat in het rond vlogen, zonder dat er veel sap uit kwam. Met een slowjuicer worden de blaadjes echt goed in de grote pers gekneusd. Dit levert meer groen sap op!
De missie van Byzoo is het maken van professionele keukenapparaten waarmee iedereen kwalitatief beter en gezond kan koken. Daar word ik dus spontaan blij van!
Mijn ervaringen met de Byzoo slowjuicer
Ik heb deze mooie rode slowjuicer inmiddels ruim een maand in huis en hij wordt hier dan ook al weken enthousiast gebruikt. Als het apparaat een paar dagen heeft stilgestaan, komt mijn peuter me met liefde herinneren aan de lekkere verse sapjes. “Mama, sap maken?” Hij is twee en kan het Engelse woord ‘slowjuicer’ al prima uitspreken! Het liefst komt hij op een trapje bij het aanrecht staan om zelf alle groenten in de grote vulopening te stoppen en het klepje dicht te doen, zodat alles goed naar beneden valt. En dan met grote ogen kijken hoe de kan met sap langzaam voller wordt.
Ik heb dus al talloze groene sapjes met de Byzoo slowjuicer gemaakt. Bijvoorbeeld deze met peer en spinazie of sapjes met bietjes en wortel. Dit is me tot nu toe opgevallen:
- De sapjes zijn minder vlak van smaak vergeleken met die van de sapcentrifuge. De kleur is ook mooi helder.
- Ik moet wel toegeven dat er een enkele keer iets meer stukjes in het sap te vinden waren, bijvoorbeeld van de stengels bleekselderij. Maar de sapjes zijn over het algemeen mooi glad.
- De sapjes blijven veel langer lekker in de koeling. Ideaal als je wat extra sap vooruit perst! Je ontvangt ook een mooie glazen fles bij de juicer, waar je je sapjes in kunt bewaren of zelfs mee kunt invriezen.
- Het apparaat is een stuk makkelijker schoon te maken dan de sapcentrifuge. In mijn sapcentrifuge blijven de stukjes en vezels van de groenten en het fruit gewoon hangen in het apparaat, waardoor het schoonmaken altijd best een klusje was. Deze slowjuicer heeft een aparte opvangbak voor de pulp. Je kunt trouwens een glas water in de juicer gieten en dan reinigt het apparaat zichzelf. Hoe fijn is dat! Ook kun je alle onderdelen verder heel makkelijk schoonspoelen onder de kraan en zet je de machine in notime weer in elkaar.
Begin maart werd onze familie ook getroffen door het influenzavirus en we konden allemaal wel wat extra weerstand gebruiken. Dus de Byzoo slowjuicer is ook meteen gebruikt om gember shotjes te maken!
Gember shots maken
In de hippe juicebars kun je er inmiddels niet meer omheen: gember shots! Het zijn kleine glaasjes sap met een heleboel gember erin. Net als tequila is het iets wat je maar beter in één teug op kunt drinken! Deze pittige gember shots zijn wel heel erg gezond. Ze zijn ontstekingsremmend en geven een flinke boost aan je immuunsysteem.
Gember wordt al eeuwen gebruikt als medicijn. Het werkt tegen misselijkheid, hoofdpijn, migraine en een scala aan maag- en darmproblemen. Een gembershotje drink ik graag als mijn weerstand wat verlaagd is. Ideaal voor een goede boost! Hoe je ze maakt? Met een goede slowjuicer pers je per persoon een blokje van ongeveer 2 cm gember en een halve appel of een schijfje verse ananas. Serveer ze optioneel met een snufje cayennepeper voor wie het aandurft! Of voeg een hand verse peterselie toe voor een mooie groene shot met lekker veel chlorofyl.
Juicen en fruitsuikers
Ik maak trouwens (bijna) nooit sapjes van alleen maar fruit. Een juicer verwijdert namelijk ook de meeste vezels uit je groenten en fruit. Juist de vezels uit het fruit vertragen de suikerpiek van onze bloedsuikerspiegel. Ik probeer dus zo veel mogelijk sap recepten te maken met minimaal 70% groente.
Maak jij weleens zelf sapjes? En gebruik je dan een slowjuicer of een sapcentrifuge? Ik ben benieuwd!
Dit artikel betreft een samenwerking met Byzoo, de makers van de Byzoo slowjuicer.
Een slowjuicer is gewoon goed..en er komt minder zuurstof in het drankje waardoor het oxidatieproces veeeeel minder is…
Ik heb een blender van Philips met een zeer hoge snelheidsstand voor smoothie’s…en meestal drink ik het gelijk op..slowjuicer is een wens..maar deze blender is ook echt geweldig en maakt alles zeer fijn.