Op het groentecongres werd dit jaar brutaal vastgesteld dat 80% van de Nederlanders te weinig groente en fruit eten. Aangezien twee van onze maaltijden doorgaans bestaan uit brood is dit geen vreemde constatering… Een groene smoothie is een makkelijke manier om je groente-intake te verhogen. Deze Glowing Green Smoothie was de eerste groene smoothie en we hebben deze wekenlang iedere dag gemaakt. Ik maak hem nog steeds vrij regelmatig: Het blijft een winnaar!
Door wekenlang het ontbijt te vervangen met een smoothie ontdekte ik nieuwe energie en had ik minder behoefte aan suiker of koolhydraat-rijke maaltijden. Het was dus de perfecte manier om te starten met een suikervrij dieet. Het recept komt van Kimberly Snyder, best-selling auteur van de Beauty Detox Solution en voedingsdeskundige uit L.A. Blijkbaar is het een hype, aangezien er zelf een twitter hashtag #GGS voor de smoothie bestaat. Je kunt variatie aanbrengen in het basisrecept door bijvoorbeeld andere typen sla of fruit te gebruiken. (Ga vooral voor donkergroene slasoorten en dus niet voor ijsbergsla, daar zitten namelijk bar weinig vitamines is). Kies vooral groente en fruit uit het seizoen! Dat is ook beter voor de portemonnee.
Kimberly Snyder’s Glowing Green Smoothie
voor 3-4 glazen
- twee handen spinazie
- 1 kropje romaine sla
- 3 stengels bleekselderij
- 1 appel
- 1 peer
- 1 banaan
- sap van 1/2 citroen
- optioneel, een theelepeltje lijnzaad en/of bijenpollen
Vul de blender met 150 ml water en voeg vervolgens het bladgroen toe. Laat de blender even draaien. Voeg vervolgens 3 grofgehakte stelen bleekselderij toe. Hak de appel, peer en banaan in stukken en laat deze meedraaien in de blender. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter de smoothie! Voeg als laatste het sap van een halve citroen toe en draai het geheel op hoge snelheid tot een glad geheel.
Voor extra vulling en energie voegen wij nog meestal een schepje lijnzaad en wat bijenpollen toe. Dit is uiteraard optioneel!
Geniet vooral niet met mate van deze heerlijke smoothie. Helemaal niet als het je ontbijt vervangt. Wij nuttigen ’s ochtends zo’n 2 à 3 glazen per persoon!
Was goed Tweede Kerstdag ontbijtje tussen alle overdadige maaltijden door. Zoon van 2,5 vond het ook lekker naast zijn bordje yoghurt met vers fruit. Ik wil het ook nog een keer proberen met amandel- of karnemelk. Fijne feestdagen!
Ha Talitha, wat leuk! Mijn zoon van 2 is ook wel fan van de groene smoothies… (als er maar een banaan in zit;))
Goedemiddag,
Ik heb zojuist een glowing green smoothie gemaakt. Smaakte prima, even wennen maar prima te doen! Ik ben alleen en heb dus nog 2 porties over. Kan je die bewaren, en zo ja hoelang? Ik neem aan dat het in de koelkast moet.
Groetjes,
Grietje
Hallo Grietje, je kunt de smoothie in de koeling niet erg lang bewaren, zo’n 24 uur (en vergeet dan niet te schudden voor gebruik). Hij is het lekkerst als hij vers is. Je kunt er eventueel wel voor kiezen om deze in te vriezen en vlak voor gebruik weer te ontdooien, dan kun je de smoothie uiteraard veel langer bewaren!