Fruitsap zit inmiddels toch wel écht in het verdomhoekje. Ook het voedingscentrum claimt dat je je fruit beter kunt eten, dan kunt drinken als sap. Alle vezels worden immers weggehaald uit zo’n sapje, waardoor de fruitsuikers een flinke piek kunnen veroorzaken in je bloedsuikerspiegel. Som wil je echter wel iets anders drinken dan water, toch? Wij maken daarom in het weekend vaak groene sapjes, met een hele lading groente. Hier zit ook wel wát fruitsuiker in, maar ze zijn niet te zoet en wel ontzettend verfrissend. Dit keer maakten we een lekker herfstachtig sapje met witte druiven en romaine sla.
Romaine sla wordt ook wel romaanse sla of little gem genoemd. Het zijn de kleine stevige kropjes sla. Ze blijven redelijk lang goed in de koelkast, wat ze voor mij ideaal maakt. Ik wil nog weleens spontaan iets anders maken met de ingrediënten die ik in huis heb, en dan zo’n kropje sla glad vergeten. Het is wel fijn als ze dan niet al na een paar dagen slap in de groentelade liggen.
Deze little gems kunnen lekker veel knapperigheid toevoegen aan je simpele salade, maar ook in een sapje of juice doen ze het dus prima. (Dit bewijst maar weer dat je niet altijd spinazie nodig hebt, voor een goed groen sapje!) Ook Romaine sla zit namelijk boordevol voedingswaarde. Dit sapje is dan ook weer een flinke oppepper.
Groen sapje met witte druiven en romaine sla
voor 3 kleine glaasjes
- 1 kropje romaine sla
- 1 komkommer
- 1 stengel bleekselderij
- 1 appel
- 1 flink hand witte druiven
Was alle ingrediënten goed en maak dan met behulp van een juicer of sapcentrifuge sap van de ingrediënten. Serveer het sapje meteen, of roer het voor gebruik nog even goed door.
Ben jij ook al gestopt met het drinken van sapjes van 100% fruit? Dan vind je op deze pagina nog meer ideeën. Overigens drink ik ook nog weleens een smoothie met wat meer fruit. Maar hierin behoudt je gelukkig veel van de vezels. Ook combineer ik het fruit dan graag met noten of zaden, om een suikerpiek te voorkomen!