Alternatieve lattes zijn hip en happening. Na de golden milk (ook wel kurkuma latte), zie je nu ook steeds meer groene matcha lattes, felroze bietenlattes, en ga zo maar door. Ik werd voor deze rooibos latte geïnspireerd door een recept uit het nieuwste kookboek van Jasmine Hemsley, waarin zij een masala chai maakt. Deze rooibos latte wordt namelijk gemaakt met o.a. kardemom, gember, peper en kaneel. Alle ingrediënten voor een chai latte! Maak hem met havermelk en rooibos thee, en het feestje is compleet. Heerlijk romig, om ‘s avonds op de bank van te genieten.
Kruidige Rooibos Latte van Havermelk
- 200 (zelfgemaakte) havermelk (of gebruik een suikervrije variant, zoals die van Oatly)
- de inhoud van 1 zakje rooibos thee (ik gebruikte een standaard rooibos thee van Fairtrade Original)
- 3 kardemom peultjes
- snuf zwarte peper
- een flink stuk gember
- 1/2 theelepel kaneel
- optioneel: 1 tl yaconsiroop
Instructies
- Meng de havermelk in een steelpan met de inhoud van het zakje rooibos thee. Kneus de kardemom peultjes en voeg deze samen met de zwarte peper toe aan de steelpan.
- Breng het mengsel aan de kook, en laat het zo’n 10 minuten zachtjes doorpruttelen. Leter hierbij op dat je de havermelk niet te ver laat droog koken. Dan wordt hij namelijk een beetje lobbig (been there, done that! ;)). Zorg dat hij lekker zachtjes pruttelt, en voeg indien nodig een scheutje extra melk of water toe.
- Schil de gember en snij deze in plakjes. Voeg de plakjes gember, samen met de kaneel, toe aan de pan en kook nog 3 minuten door.
- Giet het mengsel dan door een fijne zeef en breng naar wens op smaak met een theelepeltje yaconsiroop. Deze kun je ook weglaten, indien gewenst.
Geniet van je kruidige rooibos latte!
Ben jij ook fan van lattes, of houdt je het gewoon lekker bij koffie of thee? Ik ben benieuwd! 🙂
Liefs,
Saskia
Hoi!
Zojuist dit recept gemaakt. Ik gebruikte:
300 ml havermelk (Oatly bio);
1x zakje AH biologische rooibosthee;
0.25x tl kardemompoeder;
0.5x tl Ceylon kaneel;
0.5x tl geraspte gemberwortel;
Zwarte peper
Ik heb gewoon alles in de pan gedaan, geroerd en doorgewarmd. Erna wel goed door de zeef natuurlijk. Super lekker! Het restant kruidenmengsel in de theezeef heb ik voor nog twee koppen koude havermelk gebruikt. Als je de koude melk erdoor laat lopen, krijgt het ook wat van de smaak mee. Dit ga ik zeker vaker maken. Dankjewel!
Groetjes van Ingrid