Ehm… Zijn in jouw supermarkt ook de sla-schappen leeg? Vanwege het slechte weer (lees: kou) van de afgelopen weken is bladgroen erg slecht verkrijgbaar. Ik heb al wat rondjes door het dorp gereden, maar ik heb me erbij neergelegd: Ik moet maar een lekkere groene smoothie zonder spinazie gaan maken. Overigens is verse spinazie uit Nederland ook alleen maar tussen maart en november verkrijgbaar, dus lokaal is de spinazie in dit seizoen sowieso niet! Alhoewel ik ook weleens boerenkool gebruik in mijn smoothies, had ik daar vandaag minder zin in. Dus maakte ik deze perfecte licht-groene smoothie, met vers fruit én groenten!
Januari mag dan voorbij zijn, ik probeer het hele jaar door graag gezond te eten. En dat betekent écht niet dat ik iedere dag een groene smoothie drink, of dat mijn eetpatroon altijd perfect is. Ik geloof daar niet zo in. Het gaat er bij mij vooral om dat je je bewust bent van wat je eet en zoekt naar een goede balans… Zo had ik dit weekend spontaan zin in patat. Het regende ook nog en we zaten met z’n drietjes op de bank. Geen weer om buiten door het bos te gaan wandelen. Tja, dus zo opperde ik, de healthy foodie in ons gezin, een tripje naar het blauw/gele woonwarenhuis, en zaten we nog geen uur laten met z’n allen lekker te smikkelen. Die avond aten we deze pompoensoep. Voor de balans… 😉
En die groene smoothie? Die werkt perfect als opkikker tijdens een lange werkdag. Voor wat extra vitamines en weerstand. Als voorafje of vervanger van de lunch, bijvoorbeeld. Helemaal als ik die middag ook nog eens nieuwe suikervrije koekjesrecepten ga testen! En wat ik er dit keer in stopte? Dat zie je hier!
Groene Smoothie zonder Spinazie, met Komkommer en Bleekselderij
voor 1 groot glas, of twee kleine glazen
- 1 rijpe banaan
- 150 gram verse ananas
- 1/2 komkommer (biologisch, met schil)
- 2 stengels bleekselderij
- 1 eetlepel hennepzaad (voor de extra nodige eiwitten!)
Was de bleekselderij en komkommer goed. Meng dan 150 ml water in de blender met de banaan, ananas, bleekselderij en komkommer tot een gladde smoothie. Voeg als laatste een eetlepel hennepzaad toe.
Uiteraard kun je een hele hoop extra goodies toevoegen. Als je de smoothie als maaltijdvervanger wilt gebruiken, voeg dan vooral ook nog wat goede vetten (bijvoorbeeld in de vorm van lijnzaad of chiazaad) en superfoods (zoals daily greens) toe!
Wanneer drink jij graag een groene smoothie? En wat is jouw favoriete groene smoothie zonder spinazie? Laat vooral jouw tips voor de andere lezers achter bij de comments of op social media!
Als je chiazaad gaat toevoegen aan je smoothie..doe wat je nodig denkt te hebben in een koffiemalertje..maak je smoothie klaar. .en al draaiende (je blender) voeg je het chiameel toe..heel even laten rusten..chia zet uit…roer nog even in je glas. .dan maak je optimaal gebruik van de chia.
Niet méér maken voor in een potje…het verliest dan veel…qua oxidatie.