Ken jij het fameuze drankje al? We noemen het gouden melk, golden milk, turmeric latte of kurkuma latte. Het mooie goudgele drankje dat bij veel foodbloggers al tijden lang hip is. Ik geef toe, ik doe niet zo aan rages. (Of ik loop gewoon standaard ontzettend achter.) Dat kan ook. Anyway, ik was zelf wel benieuwd: Wat is een kurkuma latte precies? Hoe maak je hem, in hoeverre is hij suikervrij en is hij eigenlijk wel lekker? Want dat het drankje gezond is, met al die geelwortel, dat geloof ik graag!
Wat is een Kurkuma Latte precies?
Kurkuma Latte is een drankje gemaakt volgens een eeuwenoud Ayurvedisch recept. Kurkuma is bewezen effectief tegen een scala aan gezondheidsproblemen. Lezer Elske wees me zelfs op dit artikel, waarin Dokter Casper van Eijk aangeeft dat kurkuma mogelijk effectiever is tegen alvleesklieskanker dan chemotherapie! Er bestaan daarom tegenwoordig verschillende voedingssupplementen om meer kurkuma binnen te krijgen, maar deze kurkuma latte is een stuk aangenamer om te nuttigen. Althans, als je van het drankje houdt, dan!
Het wordt doorgaans bereid met o.a. plantaardige melk, kurkuma en een natuurlijke (maar wel toegevoegde!) suiker, helaas. En ja, ik heb het recept ook even zonder zoetstof getest, en dan is hij inderdaad echt minder lekker. Je kunt verschillende smaakmakers of extra gezonde ingrediënten toevoegen. Een aantal toevoegingen zijn echter essentieel, om ervoor te zorgen dat je lichaam de kurkuma goed kan opnemen.
Hoe maak je de Kurkuma Latte?
Van Golden Paste naar Kurkuma Latte
Als je de kurkuma latte wilt maken volgens eeuwenoud recept, begin je allereerst met het maken van een Golden Paste, een goudgele pasta.
Een essentieel onderdeel van deze pasta is zwarte peper. Onderzoek toonde namelijk aan dat het essentiele bestanddeel uit kurkuma, genaamd curcumine, over het algemeen slecht wordt opgenomen door het menselijk lichaam. Peper voorkomt dat de curcumine direct door de lever uit het bloed wordt gefilterd. Daarnaast helpt ook de toevoeging van vet.
Het recept voor deze Golden Paste komt van Deep Roots at Home. Dit recept dient als basis voor de bereiding van de Kurkuma Latte, maar het artikel staat ook bomvol andere toepassingen van de goudgele pasta!
Recept voor de Goudgele Pasta
- 125 ml (1/2 cup) kurkuma longa ( gewone reguliere kurkuma in poedervorm)
- 250 ml (1 cup) water
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 70 ml (1/4 cup) kokosolie
Doe de kurkuma en het water samen in een pannetje, en breng het aan de kook. Roer regelmatig totdat er een klei-achtige substantie ontstaat. Dit duurt ongeveer 6-10 minuten.
Laat het mengsel dan goed afkoelen en roer de peper en kokosolie erdoor. Je kunt de pasta in een gesteriliseerd glazen potje zo’n 4 weken bewaren.
Recept voor de Kurkuma Latte
- 200 ml plantaardige melk (ik gebruikte havermelk, maar amandelmelk wordt ook veel gebruikt)
- 1 theelepel goudgele pasta
- 1/2 theelepel kaneel (optioneel)
- 1 verse dadel (als je het écht goed wilt doen en naast zoetstof ook nog wat voedingsvezels wilt toevoegen. Of kies voor gemak: 1/2 theelepel kokosbloesemsuiker, rauwe honing of dadelstroop)
Verwarm de havermelk in een pannetje. Roer de kurkuma pasta en optioneel de kaneel door de melk. Schenk de warme gele melk dan in een hittebestendige blender en blend de dadel erdoor. (Je kunt er ook voor kiezen om 1/2 theelepel andere zoetstof toe te voegen, dan heb je geen blender nodig)
En, is hij een beetje lekker?
Ja. Uiteraard is dit antwoord persoonlijk. Ik hou bijvoorbeeld ook van gember- en chai thee. Ben jij daar minder fan van, dan is dit drankje mogelijk ook niets voor jou. Het drankje is romig, maar vooral ook kruidig. En dat moet je lekker vinden! Ik vind het een goed alternatief voor een warme choco of een glas thee in de winter.
Heb jij hem weleens geprobeerd? En viel hij bij jou in de smaak? Ik ben benieuwd! Heb je ook al eens de Matcha thee geprobeerd? Laat vooral jouw mening over deze voedingshypes weten! Dank voor alle oplettende lezers die ervoor zorgden dat dit artikel werd aangepast!
Wat een grappig recept dit! Heel interessant om dit te lezen, dit wil ik natuurlijk ook zelf een keer proberen. Ik sla het op! 😉 Liefs, Merel
Wat is precies Kurkuma Lunga? Is dat een gedroogde variant? Kun je de pasta ook met verse kurkuma maken? Klinkt heerlijk namelijk. Wil het graag uitproberen.
Dat is de gedroogde poeder, inderdaad. Dit recept werkt alleen met de poeder. Met verse kurkuma kan het vast ook, maar ik vrees dat je dan even op zoek moet naar een ander recept.
Ik ben al jaren een groot liefhebber van golden milk maar alleen als ik ‘m met rijstmelk maak. Niet iedereen wenst rijst(melk) in zijn voedingspatroon maar omdat rijstmelk van nature zoet is, is voor mij de rijstmelk uitstekend geschikt voor de golden milk. Er zijn biologische varianten te koop zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen. Ik gebruimverder alleen de pasta zoals hier op de site ook vermeld en vervolgens geen kaneel, dadels of andere zoetmakers. Rijstmelk doet ‘t ‘m voor mij.
Goede tip Mieke! Ik vindt zelf de kokos/rijstmelk (van de biowinkel) ook erg lekker, inderdaad. Voor alles wat je van nature al iets zoeter wilt hebben.
Net mijn eerste kopje golden milk op. Echt overheerlijk. Het doet me denken aan een chai latte, maar nog lekkerder. Gelukkig is er genoeg paste over voor nog meer…..! Aanrader.