Ik kan me voorstellen dat jullie denken; wortel sap? Sinds wanneer maakt Saskia nou sap? Tja, ik moet toegeven dat ik doorgaans meer een smoothie-type ben. Ik vind het weggooien van al die waardevolle vezels uit groente en fruit toch ook wel zonde, en ben bang voor de suikerpiek die het fruit zonder de (vertragende) vezels kan veroorzaken.
Overigens heb ik toevalligerwijs wel een juicer in huis. Ik kocht ongeveer een half jaar geleden een zeer uitgebreide keukenmachine-set en hier zat een grote juicer bij. Ik heb dan ook weleens eerder een groente-sapje gemaakt. Hierin zat slechts een mix van groente, lekker suikerpiek-vrij dus(!), maar het kon me toch nog niet echt bekoren.
Goed, waarom dan nu toch wel een sapje? Ik denk dat het idee even uit nood geboren was. Ik deed de koelkast open en deze lag nog vol met groente. Idem voor de fruitschaal. Dit terwijl ik morgen voor een paar dagen van huis zou vertrekken voor mijn werk. En ook Rick was niet thuis, om onze voorraad op te eten. Ik kon toch niet al die weldaad laten verpieteren?
Ach, en zo is het plan ontstaan om dan toch maar weer eens die juicer uit de kast te halen, en een sapje te maken met de ingrediënten omhanden. Ik ben me er dan ook van bewust dat het mogelijk niet echt een nieuw en/of spannend recept is… Maar omdat het me goed smaakte, wilde ik jullie het recept niet onthouden!
Oh, en wat betreft die suikerpiek… Ik heb er voor de zekerheid wat rauwe nootjes na gegeten, om hem enigszins te vertragen. Het was me toch een lekker zoet sapje! En jij? Ben je meer een smoothie of een sapjes liefhebber?
Wortel Sap met Bleekselderij, Appel en Gember
voor ongeveer 550 ml sap
- 3 grote stengels bleekselderij
- 2 grote winter wortels
- 2 of 3 kleine biologische appeltjes (afhankelijk van hoe zoet je het sap wilt, zonder klokhuis)
- klein stukje verse gember, geschild
Was de groenten en appels goed, en haal alles door de juicer. Even goed roeren en meteen opdrinken!
Hee Sas, herkenbaar, die berg groente en fruit 😉 Ik vries m’n sapjes en smoothies altijd in in glazen potjes (het deksel pas opdraaien als ze bevroren zijn). Dan ben je van de berg af en heb je een hele week verse smoothies. X
Ha Didi, slim bedacht! 😉
Wortels maak ik altijd sap van, via de slowjuicer. 2 – 3 Kg bio wortels van de aanbieding, en in porties invriezen. Te gebruiken bij groene smoothies. In dit geval: De bleekselderij en appeltjes in de blender, dan het nog half bevroren wortelsap erbij. Gember stop ik even in de knoflookpers en het sap in de blender. Water erbij en blender laten draaien! Dan minder last van suikerpiek omdat de vezels van de appel en bleekselderij er wel in zitten, alleen van de wortels niet. Goed dat je helemaal geen suiker meer gebruikt / wilt gebruiken. Zover ben ik nog lang niet, maar ik doe mijn best en sinds ik groene smoothies neem (1,25 ltr) heb ik minder behoefte aan zoetigheid / snaaien.
Ik ga je andere recepten ook gebruiken!
Bedankt
Ik wil een sap maken van worstel, appel en selderij. Maar mijn dochter is allergisch voor selderij, ligt dat aan de selderij, kan bleekselderij ook? Ik zag dit ultiem recept als detonatie op internet.
Dat zou ik zo snel niet weten, Ria. Het is wel familie van elkaar. Ik zou het dus even navragen bij een specialist/diëtist. Je kunt de bleekselderij in dit recept ook vervangen door bietjes. Dat is ook erg lekker! 😉