Sommige dingen zijn zó simpel, maar oh, zo lekker! En ik moet toegeven dat dat toch wel vaak dingen uit de Italiaanse keuken zijn. Hoe kan het ook anders? Dit passievolle volk kookt graag met eerlijke producten en tovert altijd weer lekker veel kleur op tafel. Ik hou er wel van! Deze bruschetta (spreek uit als “bruus-ketta”), is een perfect voorbeeld. Ik maak het al jaren als lunch, borrelhapje of bij een soepje. Deze Italiaanse tomatensalade is smaakvol, simpel en erg gezond! En waar ik deze leerde bereiden? In het land van de liefde natuurlijk!
Hoe mijn passie voor Italië is ontstaan? Nou…. *ahum*… met een échte Italiaanse liefde natuurlijk. Op mijn 16de verloor ik mijn hart aan een Italiaan, en op mijn 18de volgde ik dat hart. Ik verhuisde na de middelbare school naar Italië om mijn geluk te vinden. Ik woonde er een prachtig lang jaar. In het grote Turijn en een klein dorpje aan zee, genaamd Albenga. Ik maakte zo ontzettend veel mee, en genoot met volle teugen van alles wat het land te bieden had. Mijn toenmalige schoonmoeder zette me aan het werk in de keuken, en we aten met vrienden en familie aan lange tafels in zonnige tuinen. Juist ja, precies zoals je je dat bij Italië voorstelt. Wat kon ik daar van genieten! Die eetcultuur. Toch besloot ik na dat jaar weer terug naar Nederland te keren. Ik was nog jong, en wilde iets bereiken in mijn leven. Laten we stellen dat ik verliefd werd op het land, maar dat de liefde met de man helaas geen stand hield.
In Nederland teruggekeerd startte ik mijn studie aan de Universiteit van Utrecht. Een verstandige beslissing! Inmiddels heb ik een fijne Hollandse man aan de haak geslagen (want die zijn ook heel leuk!) en ben ik gelukkiger dan ooit. Maar dat land? Dat mis ik nog elke dag! Vandaar dat ik vandaag een klein beetje Italië serveer op mijn toast.
Fijne Valentijnsdag, allemaal…
Bruschetta: perfecte tomatensalade op toast
omdat het een Italiaans recept is, maak je het uit de losse pols. Vandaar dat dit receptje geen exacte ingrediëntenlijst heeft! Wat je nodig hebt?
- lekkere tomaatjes of romaatjes, snoeptomaatjes
- een teentje knoflook, of meer naar wens
- olijfolie extra vergine
- himalaya zout en versgemalen peper
- een handje verse basilicum
- oud brood (ik gebruikte een restje zelfgebakken tijgernotenbrood)
Snijd de tomaatjes fijn en meng deze met een scheur goede olijfolie, een uitgeperst teentje knoflook, Himalaya zout, peper en fijngehakte verse basilicum. Schep het geheel goed door en zet het even (minimaal een uurtje) opzij. Je kunt het mengsel ook direct nuttigen, maar dit maakt dat de smaken veel beter uitkomen.
Snijd dan het oude brood in dunne plakjes en toast dit in een broodrooster of onder een voorverwarmde grill. Giet de tomatensalade af, zodat al het overtollige water en olijfolie het geheel niet te vochtig maakt. Serveer de toast dan met een flinke hoeveelheid van de tomatensalade. Je kunt de bruschetta eventueel nog garneren met wat extra blaadjes basilicum.
Geniet ervan!
Welk gerecht herinnert jou aan de liefde? Ik ben benieuwd!