Deze hartige courgette pannenkoekjes zijn erg lekker bij de lunch, of bijvoorbeeld als bijgerecht bij een kom soep, of zelfs voor tijdens de paasbrunch. Ik serveerde ze dit keer met een kleine groene salade, en dan heb je voldoende aan een klein stapeltje van de pannenkoeken per persoon. Maar maak er ook eens een lekker yoghurtsausje bij, zodat de kinderen de pannenkoekjes ergens in kunnen dopen. Echt, met dit receptje kun je alle kanten op!
In Amerika noemen ze dit misschien eerder “fritters” of zoals ik ze al eerder met maïs maakte, hartige koekjes. Ze zijn echter knapperig van buiten, maar wat zachter van binnen en daarom vind ik het woord koekjes in dit geval toch niet helemaal passen. Laten we het daarom gewoon hartige pannenkoekjes noemen. Ze zijn ideaal om wat extra groenvoer bij je kinderen naar binnen te krijgen. Of, let’s be fair: bij jezelf! Want hoe vaak vervallen we toch weer in die oude bekende boterham bij de lunch? Ik wel hoor. (En daar is gelukkig ook niet zo heel veel mis mee!) 😉
Maar zo’n bordje als dit, met lekker wat groenten erop, daar wordt ik stiekem ook wel heel erg blij van. Dus als ik er in wat tijd voor heb, zet ik deze (pannen)koekjes maar al te graag op tafel! Het bakken is gelukkig zo gedaan. Alleen heb je heel even wat wachttijd om het extra vocht uit de courgette te laten trekken.
Hartige Courgette Pannenkoekjes met Speltmeel & Feta
voor 2 personen
- 1 courgette van ongeveer 250 gram
- 1 sjalot
- 70 gram feta
- 1 ei
- 80 gram speltmeel (of glutenvrij havermeel)
- 1/2 theelepel komijn
- zwarte peper en Himalaya zout
- olijfolie, om in te bakken
Rasp de courgette grof en plaats deze in een zeef. Besprenkel met Himalaya zout en zet even 20 minuten in een diep bord. Dit doen we om een deel van het vocht uit de courgette te halen. Druk na 20 minuten de courgette even goed in de zeef en laat het vocht weglopen boven de gootsteen.
Hak de sjalot fijn en meng deze met de courgette, het ei, speltmeel, komijn en een flinke snuf zwarte peper. Verkruimel ook de feta door het mengsel. Roer het goed door en zet het even 5 minuten opzij. Verwarm dan een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en schep hierin een aantal hoopjes van het beslag. Druk deze een beetje plat. Bak de pannenkoekjes aan beide zijden goed bruin en laat ze even kort uitlekken op een keukenpapiertje om een overschot aan olijfolie op te zuigen.
Met het beslag kun je ongeveer 7 à 8 courgette pannenkoekjes bakken. Serveer je deze met een groene salade, dan is dit voldoende voor een lunch voor 2 personen.
Dit recept is één van mijn favoriete zomerse recepten, en maakt onderdeel uit van mijn Eat Fresh receptenbundel! Lees er hier meer over.
Ik heb er vandaag één grote pannenkoek van gebakken met teffmeel ipv speltmeel. Een bakje huttenkäse en cherry tomaatjes erbij…. Overheerlijk!
Dat klinkt lekker zeg! 🙂 Goed idee, Sandra!
Lijkt me een heerlijk recept. Kun je de speltmeel ook vervangen door amandelmeel? Of moet je dan nog iets extra’s toevoegen?
Hallo Aletta, het speltmeel wordt vooral gebruikt om het beslag wat droger te maken. Ik denk dan ook dat amandelmeel iets te vettig is, maar je kunt het allicht proberen. Ik zou speltmeel eerder vervangen door boekweitmeel, havermeel of quinoameel, bijvoorbeeld.
Dat ziet er goed uit. Kun je de speltmeel ook vervangen door amandelmeel? Of moet je dan nog iets toevoegen? #dtv
Grt Aletta
Ziet er lekker uit! Zou je ze even kunnen bewaren ? Bijvoorbeeld voor de lunch de volgende dag? Of zijn ze dan niet lekker meer?
Groetjes Marieke