• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Gistvrij Speltbrood uit de Oven

26 oktober 2013

Gistvrij Speltbrood uit de oven

Ik heb brood een tijd lang uit mijn eetpatroon geschrapt toen ik begon met mijn zoektocht naar meer energie. Brood is valt over het algemeen wat zwaar op de maag en veroorzaakt doorgaans de bekende after-lunch dip. Door te lunchen zonder brood, maar bijvoorbeeld met maaltijdsalades, bonen of verse (groente-)soep, had ik hier dan ook veel minder last van. Uiteraard ligt dit wel aan het type brood dat je eet. Hoe dan ook, ik wilde heel graag zelf een gistvrij speltbrood uit de oven maken, want ik bezit geen dure broodbakmachine niet (en ik vind het geheel van rijzen altijd wat omslachtig lijken).

Gistvrij Speltbrood uit de oven

Tegenwoordig eet ik wel weer wat meer brood. Soms koop ik het ook in de supermarkt, dat is een kwestie van goed etiketten lezen. Een volkorenbrood heeft gelukkig een veel lagere glycemische index dan wit brood. Dit betekent dat volkorenbrood in veel mindere mate een suikerpiek veroorzaakt dat wit brood en dat de koolhydraten langzamer worden afgegeven aan je lichaam.

Ik kies nog wel vaak voor spelt. Van spelt wordt je namelijk extra vrolijk! Het is rijk aan aminozuren die de aanmaak van serotonine bevorderen. De gluten van spelt zijn daarnaast voor veel mensen beter verteerbaar dan die van tarwe. Ook zorgt spelt voor een geleidelijke afgifte van energie aan je lichaam, dus een gelijkblijvende bloedsuikerspiegel. Je raakt dus beter verzadigd en bent minder geneigd in de middag te gaan snaaien.

Ach, en hoe lang kan een Nederlander nou zonder een boterham? Ik niet erg lang, hoor. Ik onderzocht dus de recepten voor een simpel, maar voedzaam gistvrij meerzaden speltbrood. Omdat ik niet in het bezit ben van een sjieke broodmachine, maakte ik recepten waar je slechts een standaard oven voor dient te bezitten. Hieronder één van mijn favoriete recepten!

En wil je nog meer gistvrij speltbrood bakken? –> Een nieuwe favoriet is dit spelt sodabrood!

Gistvrij speltbrood uit de oven

voor één kleine broodvorm

  • 3 cups volkoren speltmeel (lees hier hoeveel een cup is)
  • 1 cup havermout
  • 1/4 cup pompoenpitten
  • 1/4 cup zonnebloempitten
  • 1/4 cup gebroken lijnzaad
  • 1 theelepel zout (of naar smaak)
  • 1 eetlepel baking soda
  • 2 eetlepels appel cider azijn
  • 2 cups sojamelk (ongezoet en niet genetisch gemanipuleerd, o.a. te verkrijgen bij de Tuinen)

Verwarm de oven voor op 220 °C. Doe alle droge ingrediënten samen in een grote mengkom en roer ze door. (Bewaar een deel van de pompoen- en zonnebloempitten om het brood mee te bestrooien.) Voeg vervolgens de appel cider azijn en sojamelk toe. Roer het geheel door tot een beslag. Giet het beslag in een grote cakevorm of speciale broodvorm. Strooi de resterende pitten over het brood. Bak het brood in een voorverwarmde oven gedurende 25 min. af, of tot de pitten goudbruin kleuren. Laat het brood enigszins afkoelen voor je het aansnijdt.

Je kunt het brood ongeveer een klein weekje in de koelkast bewaren, bewaar het dan in een luchtdichte container. Het is lekker de sneetjes even op te piepen in de toaster of de oven als het niet meer vers is.

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Suikervrij en Glutenvrij Boekweit BroodSuikervrij en Glutenvrij Boekweit Brood Meerzaden Zoete Aardappel Brood met VijgenMeerzaden Zoete Aardappel Brood met Vijgen Simpele Lijnzaad & Amandelmeel CrackersSimpele Lijnzaad & Amandelmeel Crackers Zelfgebakken Lijnzaad Brood zonder GistZelfgebakken Lijnzaad Brood zonder Gist

Categorie: Brood & Crackers, Suikervrij Lunchen Tags: appel cider azijn, baking soda, gistvrij, havermout, lijnzaad, meerzaden, pompoenpitten, sojamelk, speltbrood, speltbrood zonder broodbakmachine, speltmeel, zonnebloempitten

Volgend bericht: Kokos Cashewnoten Snack Balletjes »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Hennie zegt

    14 november 2013 om 6:36 pm

    Ik ga het zeker een keer proberen! Mooie site trouwens.

    • Saskia zegt

      15 november 2013 om 12:48 pm

      Hallo Hennie, ik ben benieuwd of jullie het lekker vinden!

      • Naam zegt

        20 oktober 2014 om 9:33 am

        Geachte M,
        Ik zond al een bericht maar waarschijnlijk niet aangekomen.
        Dit recept ga ik zeker eens proberen, maar een cup waarschijnlijk een kop maar die hebben vele maten.
        Zoveel gram zou dat niet duidelijker zijn?
        Ik bakte van de week een brood uit een bekend boek waarin een theelepel baking soda stond (uit gezond bakken)
        maar het deeg bleef plakkerig als dat maar goed gaat( staat op het moment in de oven)
        zal mijn dochter attenderen op Uw site.

  2. Meinou zegt

    27 november 2013 om 8:26 pm

    Hai! Ik ben nieuw hier, maar niet nieuw meer in de “gezonde voeding wereld”.
    Dit snelle speltbrood leek me ideaal. Ik bak zelf mijn speltbrood, dan weet ik zeker wat er in zit. Maar het is zoveel werk, 2 rijsrondes..pfff. Dus nu zit dit speltbrood in mijn oven, ik ben benieuwd!
    Morgenavond bij de pompoen-pastinaaksoep 🙂

    • Saskia zegt

      27 november 2013 om 8:37 pm

      Wat leuk! Ik ben benieuwd of het je smaakt! 😉

  3. Sylvia zegt

    15 januari 2014 om 3:01 pm

    Hoeveel of hoe groot is een cup?

    • Saskia zegt

      15 januari 2014 om 7:17 pm

      Hallo Sylvia, bekende vraag! Je kunt het beste even dit artikel bekijken: http://blijsuikervrij.nl/blog/hoeveel-gram-is-een-cup/

  4. Annemieke zegt

    17 februari 2014 om 11:47 am

    Kan de sojamelk ook vervangen worden door iets anders anders blijf ik met een pak zitten wat ik niet lust,

    • Saskia zegt

      17 februari 2014 om 4:16 pm

      Hallo Annemieke, ja, je kan de sojamelk vervangen door karnemelk. Overigens zou je het ook met een andere plantaardige melk kunnen proberen, zoals amandelmelk, maar dan zal de smaak denk ik wel wat veranderen. Bak ze!

  5. Jard zegt

    17 februari 2014 om 3:56 pm

    Hoi,

    Ik maak veel gebruik van jouw site, super recepten! Nu zit ik alleen met een vraag: is speltmeel hetzelfde als speltbloem?

    Groetjes

    • Saskia zegt

      17 februari 2014 om 4:15 pm

      Hallo Jard, leuk om te horen dat je veel gebruik maakt van de site! 🙂 Speltmeel of speltbloem zijn zeker verschillend. Speltmeel is een volkoren product, en speltbloem is “wit”. Uit bloem zijn alle vezeltjes gezeefd.

  6. Fleur zegt

    31 maart 2014 om 9:25 am

    Wat een leuke site! Geitenkaas crackers ook al geprobeerd Jammie!
    Uuh die havermout eerst in de keukenmachine om er meel van te maken of gewoon “heel” zoals ze zijn gebruiken? Bedankt!

    • Saskia zegt

      31 maart 2014 om 9:29 am

      Hallo Fleur, in het brood kun je de havermout gewoon “heel” gebruiken! 😉 Lekker makkelijk en snel…

  7. Ilse zegt

    21 april 2014 om 8:07 am

    Dit brood is echt heerlijk! Ik heb het gister gebakken en het nog warm geserveerd bij het paasbuffet van de familie en ik kreeg er veel positieve reacties op!

    • Saskia zegt

      28 april 2014 om 10:12 am

      Hallo ilse, wat goed om te horen!

  8. Maaike zegt

    11 juli 2014 om 9:46 am

    Afgelopen woensdag gemaakt met karnemelk en het is erg lekker.
    Nou vroeg ik me alleen of je het ook buiten de koelkast kan bewaren?

    • Saskia zegt

      22 juli 2014 om 5:19 pm

      Als je het goed luchtdicht verpakt, moet dat denk ik wel kunnen! Ik ben echter geen houdbaarheids-expert, dus geef geen garanties… 😉

  9. Janine zegt

    9 januari 2016 om 1:54 pm

    Hallo, Saskia, altijd blij met je recepten, ben zelf ook al jaren op deze wijze bezig.
    Nu heb ik een vraagje, je schrijft in je recepten altijd cups, ik zet dat meestal om via een calculator, die helaas vaak afwijken. Waar heb jij je cupmaat lepels of hie heten die dingen gekocht?
    En als ik dan toch bezig ben… Ik ben zelf absoluut geen fan van stevia, vind de smaak niet lekker, kan ik een alternatief gebruiken? Kokosbloesemsuiker of zo?
    Bedankt en ga lekker door met deze blog!

    • Saskia zegt

      7 maart 2016 om 9:05 am

      Hallo Janine, sorry voor de late reactie! Er zijn wat reacties in de prullenbak beland, vanwege een fout in de website. Ik gebruik de maatpannetjes/cups van Dille en Kamille. Maar in de meeste kookwinkels zijn ze wel te vinden. Als alternatief voor stevia zou ik zelf kiezen voor gedroogd fruit, zoals dadels. Kokosbloesemsuiker kan ook, maar dit is uiteraard wel een vorm van suiker. Uiteraard wel een stuk beter dan de geraffineerde tafelsuiker!

  10. Jade zegt

    23 november 2016 om 2:20 pm

    Hallo!
    Ik vroeg me af, moet je perse appel cider azijn(ofzoiets) gebruiken? Of mag het ook wat anders zijn?

    Groetjes!

    • Saskia zegt

      25 november 2016 om 5:06 pm

      Hallo Jade, je kan ook citroensap gebruiken. Is dat een betere optie voor jou?

  11. Marianne zegt

    23 november 2016 om 4:04 pm

    Vandaar dat ik deze herfst zo snel uit mijn dip ben gekomen. Ik eet ‘s ochtends speltvlokken met havermout pap, zelf gemixt en tussen de middag speltbrood. Maakte hem uit havermoutje, is ook met speltmeel en havermout. Heerlijk. De kinderen hier vinden het ook zo lekker. Ga deze het weekend ook eens uitproberen.

    • Saskia zegt

      25 november 2016 om 5:05 pm

      Hahaha, ja dat zou kunnen! Leuk!

  12. Karin zegt

    29 januari 2017 om 7:11 pm

    Hoi Saskia,
    Ik heb dit heerlijke GISTVRIJ SPELTBROOD UIT DE OVEN een paar keer gebakken en vond het heerlijk!
    Maar de laatste paar keer heb ik het brood weg moeten gooien omdat er een hele muffe smaak aan zat, Ik rook het toen het uit de oven kwam, Ik heb de houdbaarheidsdatum bekeken van alle producten die ik erin had gedaan, ander merk geprobeerd etc Zo vreemd, het smaakt naar een soort zure gist. Waar zou het aan kunnen liggen?
    groetjes Karin

    • Saskia zegt

      30 januari 2017 om 9:48 am

      Vreemd, dat zou ik niet met zekerheid durven zeggen. Gebroken lijnzaad wordt wel snel ranzig. Het kan zijn dat het daar aan ligt? Je kunt wat dat betreft beter heel lijnzaad kopen en het voor gebruik zelf malen in een koffiemolentje.

  13. Dina zegt

    23 augustus 2017 om 7:16 pm

    Hallo saskia,..

    Kan ik dit brood ook in de diepvries bewaren?

    Groetjes dina.

    • Saskia zegt

      29 augustus 2017 om 8:03 am

      Ja hoor, dat kan!

  14. Eefje zegt

    26 augustus 2017 om 9:57 am

    Ik heb het broodje nu twee keer gemaakt, ben heel blij met dit recept. Lekker!
    Ik bewaar hem in de vriezer ipv de koelkast. Blijft hij langer lekker.

    • Saskia zegt

      29 augustus 2017 om 8:00 am

      Slim! Goed om te horen, Eefje!

  15. Danielle zegt

    20 maart 2018 om 7:41 pm

    Hoi saskia,

    Vandaag dit brood geprobeerd (mijn eerste keer zelf brood maken 🙂 ). Ik heb het alleen met havermelk gemaakt. De korst is mooi bruin en knapperig geworden, maar de binnenkant lijkt nog niet goed gebakken/gaar. Heb het nog even terug de oven in gedaan op lagere temperatuur, maar geen verschil.

    Heb jij een tip hiervoor? Of ligt het aan de havermelk (lijkt me niet nl)? Ga ik t nog eens proberen.

    Groetjes, Danielle

    • Saskia zegt

      21 maart 2018 om 9:57 am

      De baktijd kan helaas per oven wat verschillen. Soms helpt het om hem nog even af te dekken en terug in de oven te plaatsen. Dan verbrand de korst niet, maar kan de binnenkant wel verder garen. Het is altijd lastig van een afstandje beoordelen, helaas!

  16. Vero zegt

    2 april 2018 om 1:52 pm

    Ik heb het al zeker tien keer gebakken en het is zo simpel en lekker en het mislukt nooit… iedereen die ervan at, vond t heerlijk

    • Saskia zegt

      2 april 2018 om 9:11 pm

      Oh, wat super, Vero!! 🙂

  17. Dini zegt

    23 oktober 2018 om 4:17 pm

    Vanmorgen gistvrij broodje gebakken. Prima recept. Zocht al enige tijd naar een soortgelijk broodje. Ik heb 1//5 deel van het speltmeel vervangen door roggemeel. Verder recept aangehouden. Broodje smaak heerlijk. Enige minpuntje is dat bij het snijden de zijkanten iets afbrokkelen.
    Wat kan de oorzaak hiervan zijn.
    vr groet Dini

  18. Inge zegt

    15 maart 2019 om 3:40 pm

    Is bio havermelk ook goed of zit er om een specifieke reden sojamelk doorheen?

    • Saskia zegt

      9 april 2019 om 9:51 am

      Nee hoor, je kunt ook een andere melk gebruiken!

  19. Maria zegt

    6 april 2019 om 5:11 pm

    Ik heb het brood net gebakken en het ziet er heel goed uit. In plaats van sojamelk heb ik karnemelk gebruikt en ik heb het in de broodbakmachine gebakken.

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact