• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Glutenvrije Quiche van Kikkererwtenmeel

6 maart 2015 6 Reacties

Glutenvrije Quiche van Kikkererwtenmeel

Een quiche maken met wat bladerdeeg is natuurlijk appeltje, eitje. Flink wat eieren erin, en huppakee. Maar dat blanke bladerdeeg is nou niet bepaald het allergezondste ingrediënt. Vandaar dat ik toch al snel ga voor filodeeg (in de hoop dat een stuk dunner een stuk beter is), maar ook daar ben ik eigenlijk niet helemaal tevreden over want dit zijn nog steeds “snelle” koolhydraten. Dus maak ik als ik de tijd heb liever zelf een overheerlijk taartbodem van amandelmeel , of kies ik voor een simpele “bodemloze” taart. Denk bijvoorbeeld aan deze taart met zoete aardappels. Ik ontdekte echter nog een goede optie: een quiche van kikkererwtenmeel.

Over kikkererwtenmeel & edelgist

Kikkererwtenmeel is simpelweg gemaakt van gemalen kikkererwten. In India maken ze er bijvoorbeeld hartige pannenkoeken van. Maar je kunt kikkererwtenmeel bijvoorbeeld ook gebruiken om sauzen te binden, of als vervanger voor eieren. Waar je kikkererwtenmeel kunt vinden? Je koopt het bij de toko of bij een biologische winkel. Of, als je een supermarkt kent met een breed assortiment, gewoon in de supermarkt!

Het recept met kikkererwtenmeel dat ik recent uitprobeerde komt van een erg leuke Nederlandstalige website, namelijk die van Healthy Vega. Dit is een site vol met heerlijke vegan recepten en prachtige foto’s (om van te watertanden…en dat zeg ik als niet-veganist!). Ik moet toegeven, het recept was goed en de quiche is meteen goed gelukt. Net als Myriam van Healthy Vega maakte ik de quiche met onder andere boerenkool, paprika, tomaten en artisjokken.

Myriam gebruikt overigens edelgist in het recept. Dit zijn vlokken die enigszins smaken naar kaas en het wordt dan ook dikwijls als veganistische kaasvervanger gebruikt. (bijvoorbeeld door het over de pasta te strooien, in plaats van de Parmezaanse kaas). Edelgist zit boordevol B-vitaminen…. erg gezond dus! Ik moet eerlijk toegeven dat ik in het vervolg de edelgist zal inwisselen voor geitenkaas. Want eerlijk is eerlijk, ik hou gewoon teveel van kaas!

Glutenvrije Quiche van Kikkererwtenmeel

Glutenvrije Quiche van Kikkererwtenmeel

  • 150 gram kikkererwtenmeel
  • 300 ml lauwwarm water
  • 3 eetlepels (kokos)olie
  • 150 gram boerenkool
  • 2 eetlepels edelgistvlokken, verkrijgbaar bij de natuurwinkel
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 tomaten
  • half blikje artisjokharten
  • 1/2 theelepel Himalaya zout
  • versgemalen peper naar smaak

Verwarm jouw oven voor op 200 graden. Meng dan in een kom het kikkererwtenmeel, lauwwarme water, de kokosolie, edelgistvlokken en een halve theelepel zout en zet circa 20 minuten opzij. Snijd de rode ui en knoflook fijn, en de paprika in blokjes. Verwarm dan een beetje kokosolie in een koekenpan en voeg de ui en knoflook toe. Bak deze totdat ze glazig zijn en voeg dan ook de paprika toe. Na 2-3 minuten voeg je de boerenkool toe, en bak je deze even mee, totdat hij wat geslonken is.

Schep dan alle ingrediënten uit de pan door het kikkererwtenmengsel. Voeg naar smaak wat versgemalen peper toe. Bekleed een quichevorm met bakpapier en schep het mengsel hierin. Snijd de tomaten en artisjokken in plakken en verdeel deze over de quichevorm. Bak de quiche dan gaar in de voorverwarmde oven. Dit duurt ongeveer 25-30 minuten.

Heb jij deze quiche van kikkererwtenmeel al geprobeerd? Het is leuk om te zien hoe makkelijk het is om geheel plantaardig te eten. Ik ben benieuwd wat jij ervan vond!

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Lunch bowl met Pompoen, Parelgort en Gewokte SpinazieLunch bowl met Pompoen, Parelgort en Gewokte Spinazie Parelgort Risotto met Kastanje ChampignonsParelgort Risotto met Kastanje Champignons Mexicaanse Paprika, Zwarte Bonen & Avocado WrapMexicaanse Paprika, Zwarte Bonen & Avocado Wrap Kokos & Quinoa Koolsalade met Munt Tahin DressingKokos & Quinoa Koolsalade met Munt Tahin Dressing

Categorie: Hoofdgerechten, Suikervrij Lunchen, Vegan Tags: artisjokken, boerenkool, edelgist, glutenvrije quiche, kikkererwtenmeel, knoflook, paprika, quiche van kikkererwtenmeel, tomaten, ui, vegan

Vorig bericht: « Suikervrije Warme Chocolademelk met Maca
Volgend bericht: Krokante Chiazaad & Boekweit Crackers »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Liesbeth Cleiren zegt

    4 november 2016 om 2:19 pm

    Zojuist klaargemaakt met groenten die ik in huis had tw broccoli groene paprika en een stukje courgette.
    Geen knoflook en ui of rode paprika gebruikt.
    Wij vonden het erg smakelijk en ik ben er van overtuigd dat je diverse groentevullingen kan gebruiken.
    De quiche ziet er ook heel mooi uit.

    Beantwoorden
    • Saskia zegt

      5 november 2016 om 8:01 pm

      Wat leuk, Liesbeth!

      Beantwoorden
  2. Laura zegt

    13 mei 2017 om 5:23 pm

    Moeten er echt 3 eetlepels kokosolie door? Wat is de functie? De quiche is warm, dus voor de stevigheid zal het niet hoeven toch? Voor de smeuïgheid? Zou ik het kunnen vervangen voor een meer skinny ingrediënt?

    Beantwoorden
    • Saskia zegt

      15 mei 2017 om 8:48 am

      Hallo Laura, de olie is om te voorkomen dat de quiche erg droog smaakt. Mocht je het liever niet willen gebruiken, kun je het proberen wat te verminderen?

      Beantwoorden
  3. Lydia zegt

    23 oktober 2017 om 1:51 pm

    Hoe zit t met t fytinezuur in kikkererwtenmeel? Eerst nog laten staan om t af te breken?

    Beantwoorden
    • Saskia zegt

      27 oktober 2017 om 2:57 pm

      Dat zou je inderdaad kunnen proberen!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact