Wil je in januari iets minder brood eten, maar wel “gewoon” blijven doen? Dan is de truc om vooral de hoeveelheid sneetjes terug te voeren door ze bijvoorbeeld met extra veel gezond beleg te serveren. Of ze juist als een bijgerecht te eten… Ik geef je vandaag graag een kijkje op mijn lunchbordjes in januari. Ik eet namelijk weleens een salade als lunch, maar ik eet ook nog vaak genoeg gewoon een goede boterham. Daarom deel ik vandaag wat foto’s en recepten ter inspiratie. Om te lunchen met minder sneetjes brood, zonder honger te leiden, of course…
Waarom zou je wat minder brood willen eten?
Ik ben niet van de brood politie. Ik geloof dat soms een sneetje goed volkoren brood eten hartstikke prima is. En lekker makkelijk! (Dat is wel zo handig als je werkt, een gezin runt en het huis ook nog schoon wilt houden) Maar brood vult wel behoorlijk. En als je 6 sneetjes op een dag eet (van hetzelfde type brood ook nog), krijg je wel erg veel van hetzelfde binnen. En vooral ook veel koolhydraten, en wat minder goede vetten en eiwitten. Variëren met voedingsmiddelen is altijd beter, omdat je dan verschillende voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen krijgt. Daarom eet ik doorgaans maar één keer per dag brood en gebruik ik minder sneetjes. Hierdoor is er meer ruimte in mijn dagmenu om andere voedende producten toe te voegen. Lekker veel beleg bijvoorbeeld. Hoe dat eruit ziet? Kijk maar even mee…
Mijn Favoriete Ei & Avocado Boterham
Dit is één van mijn favoriete boterhammen. Aan één boterham heb je met dit beleg namelijk écht wel genoeg. Ik serveerde de boterham met een halve avocado en 1 gebakken eitje. Wat Himalaya zout en versgemalen peper, een handje kiemen erover, en klaar is kees. Niet de makkelijkste lunch om mee te nemen, maar wel perfect voor in het weekend of op een thuiswerkdag. Zeg maar: hallo goede vetten!
Een broodje knoflookboter voor bij de soep of salade…
Soms kies ik er ook bewust voor om van brood niet de hoofdrolspeler te maken. Zoals tijdens deze lunch. Ik at een groene salade met pesto, tomaatjes, een scheutje olijfolie en wat zonnebloempitten. Mijn boterham besmeerde ik met een restje zelfgemaakte knoflookboter. Erg lekker!
Deze knoflookboter maak je door 70 gram roomboter zacht te laten worden op kamertemperatuur. Pers twee knoflookteentjes uit en mix de knoflook samen met een theelepel gedroogde peterselie of een eetlepel verse peterselie door de zachte boter. Voilà. Ook lekker bij een soepje.
Groen, groener, groenst!
Hier verstopte ik de speltboterham onder een zelfgemaakte spinazie omelet. Hoe ik die maak? Mix 2 eieren met een flinke hand spinazie en een teentje knoflook in de blender of keukenmachine. Verwarm wat olie in een koekenpan en giet het groene mengsel erin. Strooi nog wat feta over de omelet, en ik sprenkel er ook nog wat gedroogde chilipeper over voor wat pit. Bak de omelet dan aan één zijde goudbruin. Draai hem voorzichtig om, met bijvoorbeeld de hulp van een deksel. Bak dan ook de andere kant gaar. Klaar om te serveren!
Helemaal zonder?
Probeer jij ook wat minder brood te eten, dan hoop ik dat je op weg kunt met deze tips. Uiteraard kun je er altijd ook voor kiezen een keer te lunchen met een lekkere voedzame salade of goede soep en het even helemaal zonder brood te doen.
Vind jij volkoren brood ook gewoon suiker? Daar ben ik het niet mee eens. <– klik vooral als je de suikerdiscussie wilt volgen… 😉
Wil je weten wat ik nog meer op mijn boterhammen smeer? Hier vind je mijn broodbeleg top 5.
Wat is jouw favoriete broodbeleg? Ik ben benieuwd!
Wat een fijne tips, Saskia! Ik lunch ook graag met een salade of een (gebakken) eitje.. Heerlijk!