Boter, kaas en eieren. Niets mis mee als je het mij vraagt! Helemaal niet als je gaat voor volvette en biologische producten. Hiermee voedt je je lijf optimaal. Daarom maakte ik o.a. met die drie ingrediënten, en wat lekkere kaas, deze koolhydraatarme muffins. Ik werd geïnspireerd door het gloednieuwe kookboek Supereten voor Superkinderen. Maar ook voor volwassenen zijn deze muffins met geitenkaas een lekkere meeneemlunch. Of, een leuke gezonde traktatie voor tijdens de paasbrunch!
Ge-wel-dig.
Ik ben niet zo snel lovend over een (kids-)kookboek, maar dit boek vind ik echt super! Het staat vol met dingen die ik nog wil uitproberen. En nee, ik wordt niet betaald voor deze feedback ;). Ik kreeg het boek toegestuurd omdat de uitgever wel vond dat mijn uitgangspunten rondom voeding goed aansloten bij dit boek. En dat klopt wel. Met dit kookboek ga je namelijk écht eten bereiden, zonder pakjes en zakjes, met volle ingrediënten, zonder suiker en met niet al te veel koolhydraten.
Super eten voor Superkinderen is mijns inziens geschikt voor:
- mensen met kinderen, die niet weten waar ze moeten beginnen qua gezonde voeding: van baby tot lastige puber! 😉
- mensen met kinderen, die gewoon nog een dikke pil met inspiratie zoeken: van beginner tot gevorderde chef.
- ouders van kinderen die een gluten-allergie hebben. Er wordt namelijk niet gekookt met granen.
- mensen die zelf een gluten-allergie hebben, of glutenvrij willen eten. Alle recepten zijn namelijk ook geschikt voor volwassenen.
- zwangere dames, want het boek geeft ook inspiratie voor tijdens de zwangerschap, en vervolgens het introduceren van vast voedsel bij je kindje.
- Iedereen die suikervrij en/of koolhydraatarm wil eten!
Dit boek is minder geschikt voor vegetariërs of veganisten. Er wordt veel gekookt met eieren, boter, kaas, vlees en vis. Er staan uiteraard wel wat vegetarische recepten in, maar dit is niet de hoofdmoot!
Over deze muffins met geitenkaas…
Dit was dus het eerste recept uit het kookboek wat ik probeerde. Ik geef eerlijk toe, het recept is ietsje anders dan in het boek. Zo gaat dat als je niet alles in huis hebt. Maar, volgens het boek geschikt als (meeneem-) lunch, voor in de broodtrommel. En dat is zeker waar. Makkelijk om te maken, goed in te vriezen. Ideaal. Ze smaken ook erg lekker!
Mijn aanpassingen: ik gebruikte iets minder kaas dan in het recept staat, en koos specifiek voor geitenkaas. Ik verwisselde reguliere bakpoeder (2 theelepels) met wijnsteenbakpoeder, omdat ik dat altijd in huis heb. En ik koos ervoor om geen lente-ui te gebruiken, maar alleen verse bieslook. Oh, en ik voegde een snuf peper toe. Dan kom je uit op dit recept!
Recept voor koolhydraatarme muffins met geitenkaas & bieslook
voor 12 muffins
droge ingrediënten
- 150 gram amandelmeel
- 60 gram kokosmeel
- 130 gram harde geitenkaas, geraspt
- 3 eetlepels verse bieslook, fijngehakt
- 1 flinke eetlepel wijnsteenbakpoeder
- een snuf zwarte peper
natte ingrediënten
- 90 gram Griekse yoghurt (volvet)
- 3 eieren
- 75 gram roomboter
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet 12 papieren muffinsvormpjes in een muffinbakvorm. Roer dan in een kom alle droge ingrediënten door elkaar. Smelt de boter in een pannetje op een laag vuurtje. Meng deze in een andere kom met de eieren en de Griekse yoghurt. Klopt het geheel goed.
Voeg dan de natte ingrediënten bij de kom met droge ingrediënten en schep het geheel goed om, zodat er geen droge stukken meer zijn. Vul dan de muffinsvormpjes met het mengsel en schuif de muffinbakvorm in het midden van de oven. Bak de muffins af in 25-30 minuten. Het kan zijn dat je de muffins de laatste 5 minuten even moet afdekken met wat zilverfolie, zodat de bovenkant niet te donker kleurt.
Ga jij ook aan de slag met deze muffins met geitenkaas? Ik ben benieuwd of ze in de smaak vallen!
Ik maakte trouwens al eerder hartige muffins van amandelmeel, maar dan zonder kokosmeel. Het recept voor deze hartige muffins met groenten vind je hier.
Je hebt het over bieslook en daarboven staat basilicum.
Welke van de twee is het?
Het moet bieslook zijn, uiteraard. Dank voor het opmerken, ik heb het meteen even gecorrigeerd. 😉
Dat dacht ik ook
Ik heb ze gemaakt.
Ze zijn echt superrrr lekker.
zou je de amandelmeel ook de speltmeel kunnen vervangen?
Ik denk van wel, het zal een iets stevigere textuur krijgen, maar qua smaak prima, schat ik.
Ik heb de muffins gisteren gebakken. Ik vond ze een beetje droog, niet helemaal mijn smaak!
Wat jammer! Ik vond het zelf bij dit receptje wel meevallen. Maar koolhydraatarme baksels zijn inderdaad snel wat droog. Ik ben er zelf ook nog geen ster in, om ze lekker smeuïg te maken, moet ik toegeven! (Gelukkig eet ik doorgaans niet koolhydraatarm.) Misschien helpt een likje boter?