Van plantaardig eten bereiden wordt je creatief! Ik had namelijk laatst een half pak zijden tofu over en besloot te proberen er een vegan tofu omelet van te bakken! Met een beetje kurkuma, kleurt deze niet alleen mooi geel, maar wordt hij ook nog eens extra gezond. Ideaal voor een ei-vrij alternatief, als je toch een soort omeletje op je brood wilt!
Hoe gezond is tofu?
Maar, hoe gezond is tofu eigenlijk? De meningen zijn daar wel een beetje over verdeeld. De grootste heisa komt omdat we veel voorverpakte en “processed” foods eten waar soja in wordt verwerkt. Het kan dus zijn dat als je veel pakjes en zakjes eet, dat je behoorlijk wat soja binnenkrijgt. Een deel van de soja die we binnenkrijgen is ook genetisch gemanipuleerd. Maar eet je zonder pakjes en zakjes, dan krijg je zeer waarschijnlijk maar weinig soja binnen. (Tenzij je veel sojamelk drinkt, sojayoghurt eet, of elke dag tofu of tempeh maakt.) Eet je met mate soja, dan is er volgens Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid vrij weinig om je zorgen over te maken.
Ik gebruikte voor dit recept wel expres een biologische Silken & Smooth Tofu van Clearspring, die ik bij de natuurwinkel vond.
Wil je liever lunchen zonder de tofu, maar met een vergelijkbaar receptje? Probeer dan eens deze socca!
Kurkuma & Zijden Tofu Omelet
- 160 g zijden tofu
- 1 teen knoflook
- 1/2 tl kurkuma
- 2 flinke el kikkererwtenmeel
- 1/2 el arrowroot
- 1/2 el olijfolie
- versgemalen peper en Keltisch zeezout
- 1 el olijfolie, om in te bakken
Laat de tofu even kort uitlekken en meng deze dan in een foodprocessor of blender met alle andere ingrediënten. Verwarm 1 el olijfolie in een ruime koekenpan. Schep vervolgens het mengsel in de pan, en smeer het met een spatel, of bolle kant van een lepel goed uit. Zorg dat er geen gaten in de omelet zitten, dus blijf het mengsel uitsmeren tot alles redelijk evenredig verdeeld is. Bak de omelet aan de ene kant in ongeveer 3-4 minuten goed goudbruin en keer de omelet dan voorzichtig met een spatel om. Bak nog 2 minuutjes aan de andere kant.
Serveer de omelet eventueel op een goede boterham, met wat tomaatjes en verse peterselie.
Het recept vond ik via Pinterest, en is gebaseerd op die van Isa Chandra. Sowieso gaat er een wereld voor je open als je op Pinterest zoekt naar vegan recepten. Leuk! Ik heb zin om nog van alles te proberen… Ook al ben ik nog steeds niet 100% vegan. 😉
Liefs,
Saskia
Hoeveel soja is ‘met mate’? Is 100-200 gram soja yoghurt per dag teveel?
Verder, leuk recept. Ben benieuwd!
Daar zijn de meningen uiteraard weer verdeeld over. Maar in onderstaande artikel hebben ze het over twee porties per dag. (Een portie is: een glas sojamelk (200-250 ml), een kwart blok tahoe, een halve kop tempé/sojabonen/sojavlees, ofwel het equivalent van 8 tot 10 gram soja-eiwit of het equivalent van 25 mg isoflavonen.) Dus dan lijkt 100-200 g sojayoghurt me geen probleem!
https://www.vegetariers.nl/gezond/veelgestelde-vragen/is-soja-ongezond
Uit meta-analyses blijkt dat soja gewoon veilig te consumeren is hoor, tot wel 12 porties per dag. Zie http://www.veganhealth.org/articles/soy_wth voor een overzicht!
Dankjewel. Toprecept!! Ik heb ‘t gebruikt met 600 gram zijdentofu en daaraan aangepast de andere ingrediënten om er een dikke spaanse omelet met veel aardappelen van te maken. Met eieren is het me nooit zo goed gelukt als deze! Nogmaals dank, Irene
Geen dank! Wat een goed idee ook, om er een dikke frittata zonder ei van te maken! Klinkt heerlijk!