• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Lauwwarme Quinoa Salade met Rode Bietjes

20 maart 2015 2 Reacties

Lauwwarme Quinoa Salade met Rode Bietjes

Toen we recent een weekendje in Drenthe verbleven ontdekten we op loopafstand van onze accommodatie een allerschattigst restaurantje. Zo’n restaurant waar alleen locals komen, en vooruit, in het hoogseizoen vast ook wel een stel rondstruinende toeristen! En alhoewel de hoofdmaaltijd niet spetterend was, maakte de chef de allerlekkerste bijgerechten. Spitskool, bijvoorbeeld, en rode bietjes. Het geheim van de chef? Dat was honing, helaas… Zo merk je weer hoe het houden van zoetigheid in onze genen zit.

Hoe dan ook, het inspireerde me om eens met rode bietjes te koken. In mijn ouderlijk huis was het toch wel een verbannen ingrediënt, daar mijn vader nou niet onder stoelen of banken stak hier geen groot fan van te zijn. Maar, eens moet de eerste keer zijn! Bietjes zijn namelijk ontzettend gezond. Sporters zweren er bijvoorbeeld bij, omdat het het uithoudingsvermogen zou verhogen. Daarbij schijnt in één rode biet al 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer te zitten. Niet mis!

Dit gerecht voor quinoa salade met rode bietjes was hier zeker een hit! In plaats van honing zorgden de sinaasappels in deze salade voor een lichtzoete smaak. Overigens kun je dit gerecht ook gewoon met zilvervliesrijst maken, mocht je nou niet bepaald fan zijn van quinoa. Ik maakte gebruik van voorgekookte bietjes. Dat scheelt weer wat bereidingstijd. Maar je kunt ze uiteraard ook zelf roosteren in de oven, mocht je dat lekkerder vinden.

De salade serveerde ik als hoofdmaaltijd, samen met wat Chiazaad & Boekweit Crackers, maar hij kan natuurlijk ook perfect als uitgebreide lunchsalade dienen.

Lauwwarme Quinoa Salade met Rode Bietjes

3-4 personen

  • 500 g rode bietjes, voorgekookt
  • 1 el olijfolie
  • 120 g quinoa
  • 3 sinaasappels
  • 2 el walnootolie, of hazelnootolie
  • 2 eetlepels hazelnoten
  • 150 g zachte geitenkaas, verbrokkeld
  • 2 el gehakte verse munt
  • optioneel: bakje waterkers, of kiemen

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pel vervolgens twee sinaasappels en snijd het vruchtvlees in stukjes. Pers de derde sinaasappel uit en mix het met de notenolie in een grote mengkom.

Haal de rode bietjes uit de verpakking, spoel ze even kort af, en snijd ze in kleine blokjes. Verwarm de olijfolie (of roomboter) in de pan, en voeg de bietjes toe. Verwarm ze even, en breng ze op smaak met zout en peper. Ze hoeven niet aangebakken te worden, alleen even goed verwarmen.

Meng vervolgens alle ingrediënten in de grote mengkom. Garneer de salade eventueel op je bordje met een extra plukje verse munt. Dit kleurt mooi bij de rozerode salade!

Meer lekkere recepten met bietjes vind je hier.

Share on facebook
Facebook
0
Share on pinterest
Pinterest
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Gerelateerde berichten

Kokos & Quinoa Koolsalade met Munt Tahin DressingKokos & Quinoa Koolsalade met Munt Tahin Dressing Rozemarijn Kikkererwten Wraps met Zoete Aardappel SpreadRozemarijn Kikkererwten Wraps Volkoren speltmeel quiche met boerenkool & artisjokkenVolkoren speltmeel quiche met boerenkool & artisjokken Socca met Avocado, Komkommer & Pesto, Pannenkoek van KikkererwtenmeelSocca met Avocado, Komkommer & Pesto

Categorie: Hoofdgerechten, Suikervrij Lunchen Tags: geitenkaas, munt, olijfolie, quinoa, rode biet, sinaasappels, walnootolie, waterkers

Vorig bericht: « Krokante Chiazaad & Boekweit Crackers
Volgend bericht: Rozemarijn Kikkererwten Wraps »

Lees Interacties

Bestel jouw journal!

Reacties

  1. Niki zegt

    12 juni 2016 om 7:56 pm

    Ik heb dit vanavond gemaakt. Maar dan weer met Jamie’s ricotta (want de rest van het gezin lust geen geitenkaas..).
    Ook heb ik er dille en haring aan toegevoegd. Zo was het een complete maaltijd. Best lekker!

    Beantwoorden
    • Saskia zegt

      12 juni 2016 om 8:05 pm

      Klinkt zeer creatief, Niki! Leuk!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Saskia

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Thuiskomen in jouw lijf

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2023 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact