Toen we recent een weekendje in Drenthe verbleven ontdekten we op loopafstand van onze accommodatie een allerschattigst restaurantje. Zo’n restaurant waar alleen locals komen, en vooruit, in het hoogseizoen vast ook wel een stel rondstruinende toeristen! En alhoewel de hoofdmaaltijd niet spetterend was, maakte de chef de allerlekkerste bijgerechten. Spitskool, bijvoorbeeld, en rode bietjes. Het geheim van de chef? Dat was honing, helaas… Zo merk je weer hoe het houden van zoetigheid in onze genen zit.
Hoe dan ook, het inspireerde me om eens met rode bietjes te koken. In mijn ouderlijk huis was het toch wel een verbannen ingrediënt, daar mijn vader nou niet onder stoelen of banken stak hier geen groot fan van te zijn. Maar, eens moet de eerste keer zijn! Bietjes zijn namelijk ontzettend gezond. Sporters zweren er bijvoorbeeld bij, omdat het het uithoudingsvermogen zou verhogen. Daarbij schijnt in één rode biet al 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer te zitten. Niet mis!
Dit gerecht voor quinoa salade met rode bietjes was hier zeker een hit! In plaats van honing zorgden de sinaasappels in deze salade voor een lichtzoete smaak. Overigens kun je dit gerecht ook gewoon met zilvervliesrijst maken, mocht je nou niet bepaald fan zijn van quinoa. Ik maakte gebruik van voorgekookte bietjes. Dat scheelt weer wat bereidingstijd. Maar je kunt ze uiteraard ook zelf roosteren in de oven, mocht je dat lekkerder vinden.
De salade serveerde ik als hoofdmaaltijd, samen met wat Chiazaad & Boekweit Crackers, maar hij kan natuurlijk ook perfect als uitgebreide lunchsalade dienen.
Lauwwarme Quinoa Salade met Rode Bietjes
3-4 personen
- 500 g rode bietjes, voorgekookt
- 1 el olijfolie
- 120 g quinoa
- 3 sinaasappels
- 2 el walnootolie, of hazelnootolie
- 2 eetlepels hazelnoten
- 150 g zachte geitenkaas, verbrokkeld
- 2 el gehakte verse munt
- optioneel: bakje waterkers, of kiemen
Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pel vervolgens twee sinaasappels en snijd het vruchtvlees in stukjes. Pers de derde sinaasappel uit en mix het met de notenolie in een grote mengkom.
Haal de rode bietjes uit de verpakking, spoel ze even kort af, en snijd ze in kleine blokjes. Verwarm de olijfolie (of roomboter) in de pan, en voeg de bietjes toe. Verwarm ze even, en breng ze op smaak met zout en peper. Ze hoeven niet aangebakken te worden, alleen even goed verwarmen.
Meng vervolgens alle ingrediënten in de grote mengkom. Garneer de salade eventueel op je bordje met een extra plukje verse munt. Dit kleurt mooi bij de rozerode salade!
Meer lekkere recepten met bietjes vind je hier.
Ik heb dit vanavond gemaakt. Maar dan weer met Jamie’s ricotta (want de rest van het gezin lust geen geitenkaas..).
Ook heb ik er dille en haring aan toegevoegd. Zo was het een complete maaltijd. Best lekker!
Klinkt zeer creatief, Niki! Leuk!