Deze lijnzaad & amandelmeel crackers zijn 100% veganistisch en gluten-vrij. Ik moet toegeven dat het veganistische aspect puur toeval was, omdat ik geen eieren meer in huis had. Maar wat waren ze smaakvol!
Ik heb de lijnzaad crackers gemaakt van amandelmeel. Dit meel ontstaat door (blanke) amandelen zeer goed fijn te malen. Maar je kunt het tegenwoordig ook als meel kopen bij de natuurwinkel. Daarnaast heb ik fijngemalen lijnzaad en warm water als een ei-vervanger gebruikt. Door de crackers op smaak te brengen met wat zaden (en komijnkruiden!), krijgen ze niet alleen meer “flavour“, maar voorzien ze ons lichaam tegelijkertijd van een boel goede mineralen. Jazeker, zaden zijn echt niet alleen goed voor de vogeltjes!
Geserveerd met wat pittige hummus, avocado, notenboter of goede geitenkaas, zijn ze het perfecte tussendoortje of een smaakvolle lunch.
Simpele Lijnzaad & Amandelmeel Crackers
Voor 25 à 30 crackers
- 2 cups of kopjes amandelmeel
- 2 eetlepels fijngemalen lijnzaad
- 12 eetlepels warm water
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1 snuf zout
- zaden (naar keus), ik gebruikte sesamzaad, zonnebloem- en pompoenpitten
Verwarm de over voor op 180°C. Maak in een klein schaaltje een mengsel van de fijngemalen lijnzaad (je kunt het in de keukenmachine even fijnmalen) en 6 eetlepels warm kraanwater. Laat het mengsel zo’n 10 minuten staan tot het een papje is geworden.
Meng ondertussen in een kom het amandelmeel met zout, komijnpoeder en (optioneel) pompoenpitten . Voeg 6 eetlepels warm water toe en schep het geheel even door. Leg vast een bakpapiertje op de bakplaat. Voeg dan het lijnzaadmengsel toe aan de kom met amandelmeel en kneed het geheel tot een bal. Het moet een beetje plakken. Als het teveel plakt voeg dat wat extra meel toe, en plakt het niet dan kun je een eetlepel water toevoegen. Leg vervolgens de bal op het bakpapier en rol het met een deegroller goed uit. Strooi de resterende zaden (sesam en zonnebloempitten) over het deeg en rol het er met een deegroller nog even goed in. (Doe je dit niet, vallen de zaadjes er sneller weer af!)
Snij het deeg vast voor met een mesje of pizza-mes, dan kun je het na het bakken makkelijk in stukken breken. Zet de bakplaat vervolgens een richel onder het midden in de over en bak de crackers in 20-30 minuten goudbruin. Blijf vooral in de buurt want de amandelmeel crackers kunnen snel verbranden…
Serveer met een lekkere dip, zoals de pittige hummus, of (mocht je niet veganistisch zijn) met een lekkere plak (geiten-)kaas!
Leuk recept, alleen jammer dat er over cups en eetlepels wordt gesproken, kan dat niet gewoon in milliliters en grammen?
Ik ben erg van “gemak dient de mens”… Gewoon een kopje uit de kast pakken en gaan met die banaan! 😉
Super blog! Kan de amandelmeel eventueel ook vervangen worden door boekweitmeel?
Ik kijk alvast al uit naar jouw nieuwe recepten! Tot hier toe waren ze allemaal al een succes 😉
Fijn! 🙂 Of boekweitmeel in dit recept zou werken betwijfel ik. Boekweitmeel maakt het geheel vaak wat droger namelijk. Je zou het kunnen uitproberen door in het recept iets meer water toe te voegen, maar het blijft een gokje!