Dit is een kom vol groenten: precies zoals een lunch er eigenlijk uit zou moeten zien als je het mij vraagt. We hebben niet altijd tijd om zo’n lunch voor te bereiden, en liever gezegd, misschien hebben we er niet altijd zin in. Maar ik merk telkens weer dat gezond koken voor jezelf zoveel oplevert. En hoe vaker je het doet, hoe meer het een gewoonte wordt. Doordeweeks zal je deze lunch bowl met pompoen misschien niet zo snel bereiden. Maar als je in het weekend gewoon wat extra maakt, weet je zeker dat hij op maandag wel voor je klaar staat.
Want het ouderwetse voorbereiden, wat tegenwoordig zo hip “meal preppen” wordt genoemd is iets wat je gaat helpen om gezonder te eten. Trust me. Als je iets gezonds maakt en meeneemt, eet je het immers op. Als je niets bij je hebt, koop je waarschijnlijk in alle snelheid iets minder gezonds.
Deze kom zit vol echt eten: Pure onbewerkte granen, pompoen en bladgroen. Alles wat je lijf nodig heeft om een goede paar uur op vooruit te kunnen. Voor wat extra smaak en gezonde vetten en eiwitten voegde ik zelf nog wat edelgistvlokken en hennepzaadjes toe, maar die kun je uiteraard ook weglaten, of vervangen door wat nootjes, zaadjes of peulvruchten naar wens.
Lunch bowl met Pompoen, Parelgort en Gewokte Spinazie
voor 2 personen
- 100 g parelgort / gerst
- 1 strookje wakame (zeewier, optioneel)
- optionele toppings: 2 el hennepzaad, 2 tl edelgist
voor de pompoen
- 400 g pompoenblokjes
- 1/2 el olijfolie
- 1/4 tl komijnzaad, gemalen
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl paprikapoeder, mild
- een flinke snuf Keltisch zeezout
voor de gewokte spinazie
- 1 teentje knoflook
- 1 el olijfolie
- 100 g spinazie
- 12 cherrytomaatjes
- een snufje chiliflakes
- versgemalen peper en Keltisch zeezout naar smaak
Instructies
- Verwarm ruim water in een steelpan, en voeg de parelgort en het strookje wakame toe. Laat zachtjes koken tot de parelgort gaar is, ongeveer 55 min. (kook eventueel extra parelgort, je kunt het ook invriezen voor een volgende keer)
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
- Meng na een kwartiertje de pompoen met de olijfolie, kurkuma, paprikapoeder, komijnzaad en Keltisch zeezout. Verdeel de pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster de pompoen gaar in de oven in ongeveer 30-35 min.
- Maak als laatste de spinazie klaar. Verwarm hiervoor de olijfolie in een wokpan. Voeg een fijngehakt teentje knoflook toe. En voeg vervolgens de tomaatjes en spinazie toe. Bak even kort, tot de spinazie is geslonken en draai dan het vuur uit. Breng op smaak met peper en zout naar wens.
- Plaats de parelgort, pompoenblokjes en spinazie met tomaatjes in de kommetjes en strooi er naar wens wat edelgist en hennepzaad overheen.
Geniet van je voedzame lunch bowl!
Liefs,
Saskia
Geef een antwoord