Zelfgemaakte hummus blijft het lekkerst. En wij houden wel van hummus met een beetje pit! Deze pittige hummus is perfect om te serveren bij feestjes met lekkere crackers, maar ook heerlijk als “broodbeleg”. Als je luncht met kikkererwten heb je namelijk weinig last van een fluctuerende bloedsuikerspiegel. Omdat er veel vezels in de kikkererwten zitten verloopt je spijsvertering heel geleidelijk en zodoende ontstaan er minder hoge pieken en diepe dalen in de bloedsuikerwaarden. De polyfenolen uit kikkererwten schijnen namelijk de effectiviteit van insuline te verhogen.
Helemaal door kikkererwten uit blik te gebruiken is het zelf maken van hummus zo gepiept. Ik snap dat het gezonder is om te beginnen met ongekookte kikkererwten, maar daar heb ik niet altijd tijd voor. Vandaar dat ik in dit recept bewust voor blik kies. Je kunt ze tegenwoordig ook in een zak kopen! Dit recept is verder een kwestie van alle ingrediënten goed laten draaien in de keukenmachine en klaar! We raden wel aan om eerst de hete peper goed fijn te hakken… Dit, om te voorkomen dat je mond in brand staat als je een te groot stukje peper in de hummus aantreft. Maar dat… spreekt voor zich, lijkt mij!
Pittige Hummus
- 1 blikje kikkererwten, uitgelekt (450 gr)
- 4 eetlepels olijfolie (of meer naar smaak)
- sap van een halve citroen
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels tahin (sesampasta)
- 1 kleine rode peper
- snufje (himalaya-) zout
Hak de knoflook en peper fijn (om de hummus niet té heet te maken kun je ervoor kiezen de zaadlijsten te verwijderen). Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal tot een gladde pasta. Voeg naar smaak extra olijfolie toe om de smeuïgheid te bevorderen.
Lekker als dip voor gesneden groenten (bijv. wortel, bleekselderij) of als beleg voor toastjes, crackers en (spelt-)brood. Wil je zelf suikervrije crackers of simpel brood maken, kijk dan even hier voor wat inspiratie!