Oké, Halloween is voorbij… tijd om de pompoenen op te eten! Toch? Ik kon hem in elk geval niet laten liggen, die prachtige oranje pompoen. Ik had zin in een pittig maar toch romig (zonder room uiteraard!) herfstsoepje. Ik maakte daarom een mooie oranje soep met pompoen en zoete aardappel!
Ik koos bewust voor een combinatie van pompoen en zoete aardappel (of yam). Pompoenen zitten propvol vitamine C, kalium, bèta-caroteen, vezels en foliumzuur. Je kunt deze uiteraard het beste combineren met een zoete aardappel in plaats van een gewone, omdat de zoete variant is opgebouwd uit complexe koolhydraten en zodoende in mindere mate een suikerpiek veroorzaakt dan een gewone aardappel (hier kun je meer over lezen in mijn artikel het rollercoaster-effect.) Daarnaast zit deze prachtige oranje variant o.a. vol vitamine A, C en calcium. Deze soep is dus de perfecte vitamine-boost als mensen om je heen aan het snotteren zijn…
Pittige Soep met Pompoen en Zoete Aardappel
voor 2-3 personen
- 1/2 kleine pompoen
- 1 middelgrote zoete aardappel
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode ui
- 1 eetlepel kokosolie (of vervang met olijfolie)
- 1 eetlepel Santen kokoscrème
- 1/2 theelepel cayennepeper
- Handje verse salie
Verwarm de oven voor op 200°C. Hak de kleine pompoen in tweeën, en snijdt de helft in grove halve maantjes. Bak de stukken pompoen zo’n 15 minuten in de oven. Hak ondertussen de ui en knoflook fijn. Schil vervolgens de aardappel en hak deze in grote dobbelstenen. Zet een soeppan op het vuur en verwarm de eetlepel kokosolie (of olijfolie) in de pan. Voeg de ui en knoflook toe, bak even tot de ui glazig wordt en voeg vervolgens de zoete aardappel toe samen met 1 liter warm water. Breng het geheel aan de kook.
Haal de pompoen uit de oven en ontdoe de pompoenpartjes voorzichtig van de schil (kijk uit dat je je niet verbrand!). Voeg de pompoen toe aan de pan en laat het geheel 20 minuutjes koken. Breng de soep op smaak met wat (Himalaya-)zout, peper, cayennepeper (voor de pit!) en een paar blaadjes salie. Voeg als laatste de Santen toe, dit maakt het geheel lekker romig. Roer het geheel goed door en haal vervolgens de pan van het vuur. Pureer het geheel met een staafmixer (of blender) tot een gladde soep.
Serveer de soep met pompoen en zoete aardappel met een paar blaadjes salie een een lekker stukje brood. Bijvoorbeeld mijn snel & eenvoudig te bereiden meerzaden speltbrood.
Deze pittige soep met pompoen is heerlijk als diner, of de volgende dag snel op te warmen tot een voedzame lunch!