Op zoek naar een heerlijk fris lunchgerecht of licht verteerbaar hoofdgerecht? Deze spelt bulgur salade is perfect! Nog nooit bulgur gegeten? Wij aten vroeger eigenlijk altijd couscous. Een nadeel van couscous is echter dat het nog een redelijk hoge glycemische index heeft. Tenzij je volkoren couscous gebruikt, dat is wat dat betreft al stukken beter. Ik probeer couscous ook weleens te vervangen door quinoa, deze spelt bulgur is ook perfect in een frisse salade!
Bulgur is een graankorrel die eerst gestoomd wordt en vervolgens gedroogd en gesneden wordt. Het is graanproduct dat ontzettend snel te bereiden is, omdat je het zo’n 10 tot 15 minuten moet laten wellen in heet water. Bulgur, en vooral spelt bulgur (gemaakt van spelt in plaats van tarwe), is stukken beter voor de bloedsuikerspiegel dan bijvoorbeeld witte rijst, reguliere pasta of reguliere couscous. Bulgur heeft een licht noot-achtige smaak en zit vol ijzer, vezels, fosfor, magnesium en vitamine B. Je vindt het bij de biologische winkels. En je zet het dus ontzettend snel op tafel.
Eenvoudige Spelt Bulgur Salade met Feta, Granaatappel en Komkommer
per persoon (voor 2 gewoon de porties verdubbelen)
- 2 handjes bulgur
- 30 gram feta
- 1/4 komkommer
- 2 eetlepels granaatappelpitjes
- 2 eetlepels pijnboompitten (eventueel even roosteren!)
- 1 eetlepel olijfolie
- snufje zout en versgemalen peper
- sap van een halve citroen
- 1 theelepel appel cider azijn
Breng een pannetje met water aan de kook en voeg de bulgur en een snufje zout toe. Laat de bulgur vervolgens op een laag pitje wellen gedurende 10-15 minuten.
Snijd ondertussen de feta en komkommer in kleine blokjes. Giet de bulgur af en maak het bord op. Meng de bulgur met de komkommer, granaatappelpitjes, feta en pijnboompitjes.
Breng de lauwwarme salade op smaak met goede olijfolie, appel cider azijn, citroensap en versgemalen zout en peper.
Het gerecht is ook heerlijk met een handje rucola erdoor voor wat extra groen!
Het gerecht lijkt me heerlijk. Ik heb de spelt-bulgur net gekocht. Ik ben alleen niet zo dol op feta. Door wat kan ik dat het beste vervangen?
Hallo Reinie, je zou een ander soort kaas kunnen kiezen. Iets met een beetje pit! 😉