Yes, ik deel vandaag met jullie weer een fijne broodvervanger! Deze spelt tortilla’s zijn ideaal om te beleggen als (take-away) lunch, of om ‘s avonds lekker te vullen met een pittig bonenmengsel, voor een Mexicaans tintje. Voor mijn zoontje besmeerde ik de tortilla’s met hummus. Even dichtvouwen en in stukjes snijden, ideaal finger-food!
Deze spelt tortilla’s waren ook ideaal om mijn nieuwe koekenpan mee te testen. Van de leuke webshop Kitchen & More ontving ik afgelopen maand namelijk een Sola Fair Cooking koekenpan. (Dat is een leuke bijkomstigheid van het foodbloggen!) Gevraagd om de koekenpan eens even flink uit te testen en te reviewen…. Dat kunnen wij hier natuurlijk wel! Zo bakten we er de afgelopen maand ook onze vertrouwde favoriete pannenkoekjes in, onze wekelijkse omeletjes, de cashewnootjes, stukjes kipfilet…
Wat ik erover wil zeggen? Het is werkelijk waar een prachtige stevige koekenpan, die goed warm wordt. Het is een fijne aanwinst in onze keuken. Hij kan zonder zorgen in de vaatwasser, wat voor iemand die veel kookt toch wel essentieel is. Daarnaast is het ook een bijzondere pan: Door de Greblon anti-aanbaklaag kun je koken en bakken zonder vet toe te voegen. En dat is ideaal bij het maken van deze spelt tortilla’s. Maar daarnaast bevat deze anti-aanbaklaag ook geen schadelijke deeltjes (PFOA en PTFE), die je bijvoorbeeld wel in de ouderwetse Teflon pannen terugvind. Helaas zijn die stofjes inmiddels gelinkt aan kanker en kun je dus beter die oude Teflon pannen vervangen. Met deze Sola pan kun je gerust gifvrij bakken!
Snelle Spelt Tortilla’s
voor ongeveer 10 tortilla’s
- 200 gram volkoren speltmeel
- 1/2 theelepel (Himalaya-) zeezout
- 2 à 3 eetlepels olijfolie (of vervang dit door gesmolten kokosolie)
- 125 ml water
Meng alle ingrediënten in een keukenmachine of in een kom met garde in ongeveer 5 minuten met elkaar tot een deeg. Plaats dan een vochtige theedoek over de kom en laat het deeg ongeveer 30 minuten rusten. Maak vervolgens balletjes van het deeg van ongeveer 60 gram en rol deze zo dun mogelijk uit tot een wrap (soms even puzzelen hoe je een mooie ronde wrap krijgt!). Verhit dan een koekenpan (met een goede anti-aanbaklaag) en bak de wraps 2 minuten per kan in een droge pan. Voeg dus geen extra olie meer toe!
Je kunt ze goed invriezen! Ideaal dus om een grotere hoeveelheid in één keer te maken. Dan heb je altijd een fijne broodvervanger bij de hand.
Dit artikel is gesponsord, maar uiteraard wel voorzien van mijn eerlijke mening! De winactie is inmiddels verlopen en de winnaar is geïnformeerd.
Beste Saskia,
Vandaag de torilla’s van speltmeel geprobeerd te maken… Helaas is er iets misgegaan. Mijn deeg bleef plakkerig en ik kon er geen balletjes van draaien. Enig idee hoe dit kan? Zou het kunnen dat er geen gisting plaatsgevonden heeft?
Alvast bedankt!
Groetjes
Hallo Maika, dat klinkt alsof je deeg erg vochtig was. Misschien heb je net iets teveel water toegevoegd? Ik voeg het water meestal geleidelijk toe, en stop als ik van het deeg een soepele bal kan kneden. Hopelijk helpt dat. Groetjes!