Oh wat lekker dat het nu echt lente is! Genieten van de vogelgeluiden in de tuin, de zachte temperatuur en al het eten dat nu opeens veel lekkerder lijkt dan in de winter. Althans voor mij is dat zo. Ik krijg spontaan trek in salades, licht eten, tapas en kleine hapjes, en niet te vergeten avocado. Nu heb ik daar eigenlijk altijd wel zin in! Een hele tijd al had ik in mijn hoofd dat ik graag een lauwwarme tuinbonen salade wilde maken, maar op de een of andere manier kreeg ik het plaatje niet compleet. Totdat ik in het boek van The Green Kitchen groentepannenkoeken zag. Toen ineens wist ik het: spinazie flensjes was de missende schakel.
Dus ben ik aan de slag gegaan. En ondanks dat over smaak te twisten valt ben ik ontzettend tevreden met het resultaat!
Spinazie flensjes gevuld met lauwwarme tuinbonen salade
Lunch gerecht voor 4 personen
Er is uitgegaan van 2 gevulde flensjes per persoon
Voorbereiding: 5 minuten
Kooktijd: 60 minuten, inclusief de wachttijd voor het pannenkoeken beslag
Voor de flensjes:
- 45 gram rijstbloem
- 45 gram boekweitmeel
- 300 ml ongezoete en ongeroosterde amandelmelk
- 3 eieren
- 30 gram spinazie, alleen de blaadjes
- 1 takje basilicium, alleen de blaadjes
- 2 takjes oregano, alleen de blaadjes
- 1 theelepel olijfolie
- peper en zout naar smaak
- 1 eetlepel ghee of kokosolie om in te bakken
Hiermee maak je ongeveer 10 flensjes met een doorsnede van 15 centimer. Voor dit recept heb je 8 flensjes nodig. Maar ze zijn zo lekker dat je die twee extra vast wel opkrijgt!
Voor de avocado dressing:
- 75 gram avocado (dat is ongeveer ½ avocado)
- 1 klein teentje knoflook
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 3 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel witte balsamico azijn
- 1 theelepen Dijon mosterd
- 2 eetlepels olijfolie
- peper en zout naar smaak
Hiermee maak je ongeveer 120 ml dressing. Voor de salade gebruik je er 3 eetlepels (45 ml) van. De rest kun je heerlijk op brood smeren of rauwkost in dippen.
Voor de salade:
- 200 gram diepvries tuinbonen
- 75 gram diepvries doperwtjes
- 50 gram little gem sla
- 2 takjes oregano
- 1 takje basilicum
- 15 gram zonnebloempitten
- 50 gram zachte geitenkaas. Ik gebruik altijd bettine blanc
- 10 gram kiemgroenten
Bereiding:
- Begin het met maken van de mix voor de flensjes. Meng de bloem, eieren, amandelmelk en een snuf zout in de blender. Laat het vervolgens 30 minuten in de koelkast rusten.
- Maak dan de dressing: mix alle ingrediënten in de blender of keukenmachine tot een romig en zachte dressing.
- Begin met de tuinbonen salade: rooster de zonnebloempitten in een koekenpan goudbruin, hak de verse kruiden, snijd de little gem sla (ongeveer ¼ krop) in de lengte in smalle repen, verkruimel de geitenkaas. Mix alles inclusief de kiemgroenten in een schaal. Houd van de zonnebloempitten, kruiden, kiemen en geitenkaas een beetje apart ter garnering. De bonen, erwten en dressing doe je er pas later bij.
- Zorg dat er een pan met kokend water op het vuur staat om straks de bonen en erwten in te koken.
- Haal het flensjes beslag uit de koelkast. Voeg de spinazie, verse kruiden, olijfolie, peper en zout toe en mix tot een mooi groen beslag.
- Verhit een kleine koekenpan op middenhoog vuur totdat deze heel warm is. Ik gebruik een koekenpan met een doorsnede van 15 centimeter. Smelt een beetje van de ghee of kokosolie en bak de flensjes 1 voor 1. Als er belletjes verschijnen en de bovenkant begint te drogen dan kun je hem omkeren.
- Als de flensjes bijna klaar zijn, kook dan de tuinbonen en doperwten volgens de verpakking. Giet af en laat goed uitlekken. Voeg dan toe aan de salade. Nu kun je e rook 3 eetlepels van de avocado dressing door doen en het geheel mengen.
- Leg op ieder bord een spinazie flensje en vul deze met de lauwwarme tuinbonen salade. Garneer met de rest van de zonnebloempitten, kruiden, kiemen en geitenkaas.
Deze lekkere groene lunch is weer een gastrecept van Sanne van The Little Cherry Tree! Wil je meer van haar recepten maken? Kijk dan ook eens op haar website, of volg haar blog via Facebook.
Geef een reactie