Wie al eerder gesnoept heeft van de gezonde boekweit muffins, weet waarom ik zo’n fan ben van boekweitmeel. Deze supergezonde graanvervanger is ook perfect om een boekweit brood van te bakken. Ik heb het recept van het simpele meerzaden speltbrood zo aangepast, dat het ook werkt met boekweit in plaats van spelt. Zo ontstaat een flat bread uit de oven, wat niet alleen goed is voor een stabiele bloedsuikerspiegel, maar daarnaast ook nog eens geheel glutenvrij. Lekker en licht verteerbaar dus!
Voor gezonde vetten voegde ik wat lijnzaad toe. Lijnzaad zit namelijk boordevol omega 3 en omega 6 vetzuren. Maar daarnaast vind je in deze kleine zaadjes ook vitamine B1 en B2, calcium, magnesium, kalium en zink. Het is dus erg goed om lijnzaad te verwerken in je dagelijkse eetpatroon! Voor een diversiteit aan vitamines en mineralen kun je uiteraard ook andere zaadjes naar keuze toevoegen aan dit brood. Dat is weer een voordeel van zelf je brood bakken…
Suikervrij en Glutenvrij Boekweit Brood
Voor een kleine ovenschaal of laag bakblik
- 1,5 cups boekweitmeel (hoeveel is een cup?)
- 1/2 cup havermout
- 2 eetlepels gebroken lijnzaad
- 1/2 theelepel (Himalaya-) zout
- 1 theelepel baking soda
- 2 eetlepels zaden naar keuze (ik gebruikte zonnebloempitten)
- 2 eetlepel appel cider azijn
- 1 cup sojamelk
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de droge ingrediënten (boekweitmeel, havermout, lijnzaad, zout, baking soda) in een grote mengkom. Roer het geheel goed door. Voeg als laatste de appel cider azijn en sojamelk toe en schep het geheel nu nogmaals door. Het geheel vormt een vrij plakkend deeg. Meng het geheel goed, en stort het vervolgens in een kleine, met bakpapier beklede ovenschaal. Strooi de zaden over het brood en optioneel nog een snufje zout.
Bak het brood in ongeveer 25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Laat het even afkoelen voor je het aansnijdt. Je kunt het boekweit brood serveren met hartig beleg, zoals de pittige hummus, maar het is ook erg lekker met zoet beleg zoals banaan met kaneel.
Eet smakelijk!
vraagje; zou je ipv baking soda ook wijnsteenbakpoeder kunnen gebruiken bij je recpten?
Ik hoor het graag!
Groetjes,
ps dol op je power protein balls!
Hallo Myrthe, jazeker! Hier is al zuur aan toegevoegd, dus je kunt dan eventueel het appel cider azijn skippen! Goed om te horen dat de balletjes in de smaak vallen… 😉
Bijna al mijn boekweitbroodjes tot nu toe zijn helaas mislukt 🙁
Daarom een vraagje: Ik wil deze graag gaan proberen. Wordt dit een plat brood, en moet het in een ovenschaal, of zou het ook in een cakevorm kunnen?
Groetjes en bedankt!
Hallo Frederique, wat balen dat de broodjes niet willen lukken! Mijn ervaring is dat als je het in een cakevorm maakt, dat de binnenkant niet helemaal gaar wordt, dus dan is een lager brood maken een mogelijkheid. Die werkte bij mij! Wat je uiteraard ook kan proberen is de baktijd iets oprekken en kijken of hij dan binnenin ook goed in gebakken. Steek er een satéprikker in, en als die er schoon uit komt, dan is het brood van binnen goed.
Andere tip: sommige mensen vinden boekweit wat muf smaken, dan kan fris beleg helpen, maar je kunt ook een geraspt appeltje door het deeg roeren.
Veel plezier met bakken! 😉
mag ik ook vragen hoeveel gram een cup is?
groetjes herma
Hallo Herma, uiteraard! Dat is geen onbekende vraag… 😉 Je kunt het beste even dit artikel lezen http://blijsuikervrij.nl/blog/hoeveel-gram-is-een-cup/. Hopelijk kom je er dan uit!
Hallo, net dit heerlijke brood gebakken!! Ben intollerant voor gist en zuurdesem. Kan nu dankzij dit makkelijke recept weer “brood” eten! Dank je!! Groetjes!
Hoi
Kan dit ook met havermeel gebakken worden. Ik ben op zoek naar een goed brood recept met havermeel.
groetjes, Saskia
Hallo Saskia,
Zou je de sojamelk kunnen vervangen door water?
Groetjes,
Corine
Hmmm, wat een lekker brood! Dankjewel, eindelijk een lekker gluten- en gistvrij broodrecept gevonden 🙂
Ik heb de sojamelk vanwege intolerantie niet vervangen door water maar door spa rood (vanwege koolzuur/luchtigheid), misschien ook iets voor jou Corine?
En heb hem gebakken in een browniebakvorm, duurde wel 45 min. voordat hij goudbruin was.
Ik heb de gewone melk en azijn vervangen door karnemelk. Ging erg goed, brood was erg lekker
Wat kan ik gebruiken ipv appelcider?
Hallo m, je kunt citroensap gebruiken!
Lekker!! Dankje! Ik gebruik melkkefir, gaat ook goed (terwijl ik andere melkproducten slecht verdraag). Mijn stamppotjes maak ik ook met melkkefir
Hoeveel stukken brood kun je uit dit recept maken? Ik wil hem namelijk graag maken voor 1 persoon.
X
Oe, het is lastig daar een eenduidig antwoord op te geven. Hoe groot is voor jou een stuk? Ik maak het platte brood in een ovenschaal. Je kunt er heel veel platte plakjes van snijden, of hem in bijvoorbeeld 6 à 8 stukken snijden en dan als een soort broodje doormidden snijden om het beleg er tussen te doen. Helpt dat?
Brood leek mij zo lekker maar lijkt wel een stuk beton. Wat heb ik verkeerd gedaan? Heb precies alle verhoudingen aangehouden. Bij het kneden van het deeg had ik ook al zo mijn twijfels, was zo hard dat ik er bijna niet doorheen kwam. Heb je tips voor me? Bedankt alvast!
Halla Tamara, ik denk dat je wat meer vocht mogelijk had moeten toevoegen, als je er met het kneden ook al niet doorheen kwam. Maar dat is erg lastig beoordelen zo van een afstandje. Balen dat het niet gelukt is.