Verse loempia’s, ook wel bekend als spring rolls, zijn echt niet alleen lekker in het voorjaar! Het is de manier om groenten in alle kleuren van de regenboog te eten. Ik vulde ze nu met een pittige rodekool salade, rijpe avocado, wortel, kiemen en een zelfgemaakte amandelsaus. De eerste keer vragen ze misschien even wat voorbereidingstijd, maar als je eenmaal de voorgesneden groenten paraat hebt, kun je vervolgens eindeloos rollen. 🙂 Perfect om het nieuwe jaar lekker fris en gezond te starten!
Nog 2 dagen nadat ik de spring rolls voor het eerste maakte, lunchte ik er ook mee. Want laten we eerlijk zijn, als alle ingrediënten klaarliggen, is het eigenlijk net zo snel als een boterham smeren. Je kunt in de loempia’s stoppen waar je zin in hebt, van gamba’s tot stukjes kip, of maak ze geheel plantaardig met rijpe avocado. Ik vind het fijn!
Mocht het rollen met de rijstvelletjes niets voor jou zijn, dan kun je natuurlijk “het kleurrijke beleg” ook op een zelfgemaakt wrap leggen!
PS> Dit receptje is geïnspireerd door het boek Naturally Nourished, waar ik al eerder een review over schreef.
Verse loempia’s met rode kool & amandelsaus
voor 15 verse loempia’s (lunch voor ongeveer 5-6 personen)
Bereidingstijd: 45 min.
- 1 pak rijstpapier (ik gebruikte die van Yakso te koop bij o.a. de Ekoplaza of online)
- 2 wortels, geraspt of in kleine reepjes gesneden (ik gebruikte een juliennesnijder)
- 40 g gemengde kiemen
- 2 of 3 avocado’s, afhankelijk van het formaat
- 5 el sesamzaad
voor de pittige rode kool salade
- 1/2 rode kool, fijngesneden (ongeveer 300 g)
- 1/2 tl Keltisch zeezout
- 1,5 el limoensap
- 1 el olijfolie
- 1 el yaconsiroop of ahornsiroop (dit kun je eventueel ook weglaten)
- een hand vol verse fijngehakte peterselie (of koriander)
- 1 kleine rode peper, zaadlijsten verwijderd
voor de amandelsaus
- 125 ml amandelpasta
- 2 teentjes knoflook
- 2 el tamari of sojasaus (die van Kikkoman is suikervrij)
- 1 el yaconsiroop of ahornsiroop (dit kun je eventueel ook weglaten)
- 1/2 tl verse gember, fijngehakt
- 6 el limoensap
- 1 kleine rode peper, zaadlijsten verwijderd
- 125 ml water
- snuf Keltisch zeezout
Instructies
- Blend alle ingrediënten van de amandelsaus in een blender of met een staafmixer tot een gladde saus.
- Maak de pittige rode kool salade. Combineer hiervoor de rode kool, zout en limoensap in een ruime kom. Masseer de rode kool met je handen totdat deze zachter is van structuur. Voeg de olijfolie, optionele zoetmaker, verse kruiden en fijngehakte rode peper toe.
- Rooster de sesamzaadjes ongeveer 2-3 min. in een droge koekenpan.
- Zorg vervolgens dat je alle ingrediënten voor de spring rolls klaar hebt liggen. Vul een ondiepe pan met een laagje water op kamertemperatuur. Week een van de rijstvellen in het water (ongeveer 30 seconden) totdat deze zacht wordt, maar niet zo lang dat deze uit elkaar valt. (als je het vel te lang weekt breekt het sneller als je het oprolt.
- Plaats het rijstvel op een schoon aanrechtblad en vul deze met de rode kool salade, wat wortel, avocado, kiemen, amandelsaus en sesamzaadjes. Rol de de ene helft van het rijstvel over de vulling, klap de zijkanten naar binnen en rol het rijstvel verder op. Probeer het geheel goed strak op te rollen. (de eerste versie is waarschijnlijk minder mooi dan de laatste, de ervaring leert gelukkig dat je er gaandeweg steeds beter in wordt!) 😉
- Ga door totdat alle ingrediënten op zijn.
- Snijd de spring rolls doormidden voor het serveren of laat ze heel en verpak ze in een container voor onderweg. Serveer de resterende amandelsaus bij het gerechtje als dipsaus.
Zoek je meer fijne recepten? Bekijk dan ook eens mijn boeken!
Liefs,
Saskia
Geef een antwoord