De ideale salade voor de winter. Heb jij hem al ontdekt? Ik vind dit recept toch wel dé aanrader. Het grappige is dat er technisch gezien niet eens zoveel “sla” in zit. Een flinke hand spinazie, wat bosuitjes… Maar toch is deze salade lauwwarm het lekkerst. Wij aten hem voor het eerst als gezonde avondmaaltijd, maar de restjes heb ik de dag erna op kamertemperatuur tijdens de lunch verorbert. Net zo lekker.
Waarom is dit verder een ideale wintersalade? Er zitten verwarmende smaken in door het roosteren van de broccoli en bloemkool met wat komijnzaadjes en knoflook. De salade zit boordevol fruitige smaken door de toevoeging van verse granaatappel en citroensap. De salade heeft crunch door gebruik te maken van amandelschaafsel, maar ook van de knapperige blaadjes spinazie en bosui. Er zitten goede eiwitten in de salade, ook al is deze geheel vegetarisch; Er wordt namelijk gebruik gemaakt van kikkererwten en wat feta. Moet ik nog meer zeggen?
Het oorspronkelijke recept komt van blogger Erin van She Cooks Gardens en ik vond het recept via Claire.
Winterse Rijst Salade
voor 3-4 personen
- 140 gram zilvervliesrijst
- 1/2 bloemkool, in roosjes
- 1/2 broccoli, in roosjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 blikje kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld (lees het etiket en kies uiteraard een variant zonder e-nummers en suiker!)
- een handje amandelschaafsel
- 4 bosuitjes, in ringetjes
- 2 handen vol spinazie, grofgehakt
- de zaadjes van 1 granaatappel, zie hier hoe je de zaadjes eenvoudig verwijderd
- 50 gram feta, gebrokkeld
- (himalaya-)zout en peper
- het sap van 1 citroen
Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de bloemkool- en broccoliroosjes en laat ze goed uitlekken. Hak de teentjes knoflook fijn. Meng op de bakplaat de bloemkool, broccoli, knoflook, komijnzaad en 2 eetlepels olijfolie. Schuif de bakplaat in de oven en laat de roosjes mooi gaar en bruin roosteren gedurende ongeveer 30 minuten. Houd de oven wel in de gaten, in de ene oven gaat het wat sneller dan in de ander!
Kook ondertussen de zilvervliesrijst gaar in licht gezouten water.
Voeg 5 minuten voor de broccoli en bloemkool klaar is, de kikkererwten en amandelschaafsel toe aan de bakplaat, en bak dit de laatste paar minuten mee.
Haal dan de ingrediënten uit de oven, roer de rijst en alle resterende ingrediënten erdoor. Breng op smaak met wat zout en flink wat versgemalen peper.
Eet smakelijk!
Geef een reactie