Een soort Pina Colada ontbijt. Maar dan gezond, uiteraard. Lekker, joh! Het was weer op een zondagmorgen dat ik aan de slag ging met dit overheerlijke ontbijtrecept en hij was meteen perfect. Gelukkig maar, want niets is zo vervelend als een mislukt recept: na hard werken iets uit de oven halen wat écht niet lekker is, om vervolgens maar iets anders sufs te eten. Al valt dat harde werken voor deze ananas havermout gelukkig mee!
Al je alles door elkaar kan roeren, en het in de oven kan zetten, kan een kind de was doen. Haha. Oh, vroeger moesten mensen altijd lachen om hoe ik uitdrukkingen op hele verkeerde manieren kon gebruiken. Soms maakte ik ook een mengelmoesje van de uitdrukkingen en werd het helemaal een vaag verhaal. Laten we zeggen: taal is niet echt mijn ding. Hopelijk kunnen jullie lezers mij goed volgen! (En me vergeven voor mijn taalfouten.)
Ok, maar over het ontbijtje: denk aan lekkere warme havermout. Met de zoetigheid van verse ananas. Nog tropischer gemaakt door de kokos. Lekker! Denk ‘s ochtends aan die Hawaïaanse danseressen met wapperende rokjes. Genoeg reden om de oven weer eens aan het werk te zetten?
Ananas Havermout uit de Oven
voor 4 personen
- 200 gram havermout
- 35 gram kokosschaafsel
- 60 gram cashewnoten
- snufje zout
- 250 gram ananas, in kleine blokjes gesneden (dit is ongeveer een halve ananas)
- 2 eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- 180 ml kokosmelk
- 45 gram kokosolie, en een eetlepel om in te vetten
- optioneel: wat macadamia’s ter garnering
Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de cashewnoten in grove stukken. Meng dan de havermout, kokosschaafsel, cashewnoten en een snufje zout in een grote mengkom.
Voeg vervolgens de “natte” ingrediënten toe: de stukjes ananas, eieren, vanille, kokosmelk en kokosolie. Zorg ervoor dat de eieren en kokosmelk op kamertemperatuur zijn, anders kun je de kokosolie er niet zo makkelijk doorheen roeren. Is dit niet het geval, smelt dan eerst even de kokosolie voor je deze aan het mengsel toevoegt.
Roer alles goed door elkaar. Vet dan een kleine ovenschaal, of brownie-vorm in met wat kokosolie, en schep het mengsel erin. Verdeel het goed over de bodem. Bak de ananas havermout dan af in de oven, totdat deze mooi goudbruin kleurt, gedurende 25-30 min.
Je kunt de gebakken havermout garneren met nog wat verse ananas, kokosschaafsel en wat grofgehakte macadamia’s.
Ga jij aan de slag met deze ananas havermout uit de oven? Deel dan jouw creactie met #blijsuikervrij, of tag mij op Instagram met @blijsuikervrij.nl. Meer ontbijtinspiratie vind je hier.
Lekker maar wel weinig smaak naar mijn mening. Ik heb er daarom wat (met honing gezoete) griekse yoghurt overheen geserveerd. Wel alleen aan te raden als je van havermout houdt, want die proef je!
Hij ruikt inderdaad zalig trouwens.
Hallo Juultje, wat leuk dat je aan de slag bent gegaan met mijn recept! Je kunt inderdaad wat honing toevoegen voor extra smaak, ik doe dit zelf niet, omdat het recept dan niet meer helemaal suikervrij is. 😉 Hij is overigens ook erg lekker met een klodder kokosyoghurt (om in de tropische sfeer te blijven)…
Ik heb deze cake, 50 minuten in de oven gehad omdat ik hem te vochtig vond.
De dag erna is deze het lekkerst, ik vries de cake in en neem elke dag een plakje mee naar mijn werk. Het is in het begin even wennen zeker als je net begonnen bent om brood te vervangen door havermout. Maar nu smaakt het eten veel puurder en eerlijker. Ik heb het gerecht ook gezoet met honing en wat zout. Dit is een blijvertje!
Super lekker! ik heb hem al een keertje gemaakt en vond het toen heerlijk.
wil hem volgende week weer maken maar vroeg me af of je met kokosmelk echt uit een blikje bedoelt of juist de zuivelvrije kokosmelk uit een pak?
Ik herinner me niet meer wat ik de vorige keer gedaan heb… Suf
Ik maak hem inderdaad met volvette kokosmelk (uit blik)! Leuk om te horen dat hij in de smaak valt!
Hij lijkt mij lekker maar wat kan ik gebruuken ipv die kokosmelk? Want eij houden niet zo van kokos
Je kunt gewoon een andere plantaardige melk gebruiken! 😉