Op het Better Health event kreeg ik het prachtige nieuwe boek van Rineke Dijkinga mee, genaamd “Op weg naar meer energie“. Ik heb nog niet echt de tijd gehad om uitgebreid uit het boek te koken, dus een review volgt uiteraard later nog. Wel maakte ik inmiddels het volgende recept, namelijk een suikervrije appel plaatkoek met zonnebloem proteïne. Rineke gebruikt plantaardig eiwitpoeder om wat extra eiwitten toe te voegen aan de plaatkoek. Dat moest ik natuurlijk ook eens proberen!
Vandaar dat ik op zoek ging naar plantaardige eiwitpoeders, en ik vond o.a. deze zonnebloem proteïne bij Matisson. Dit poeder is ongezoet en bevatten geen onnodige toevoegingen. Ideaal om mee te bakken! Ik weet dat er inmiddels heel veel goede plantaardige eiwitpoeders op de markt zijn. De meesten zijn echter gezoet met stevia, en/of bevatten extra smaakmakers als vanille en cacao. Daar is niets mis mee als je er een shake van maakt, maar dat maakt het bakken uiteraard iets minder makkelijk…
Rineke over de plaatkoek
Over de plaatkoek zegt Rineke het volgende: “Voor de echte zoetekauwen is het recept mogelijk niet zoet genoeg. Maar laat je smaak vooral geleidelijk wennen aan minder zoet. Je kunt er ook na het bakken nog een beetje honing o.i.d. overheen doen! Door de honing koud te gebruiken behoudt je de goede enzymeigenschappen van honing en benut je de anti-diabetische werking hiervan.”
Suikervrije Appel Plaatkoek met Zonnebloem proteïne
Bereidingstijd: 30 min + 50 min. baktijd
Ingrediënten
- 700-750 gram biologische appels, elstar of goudrenet
- 3 eetlepels citroensap en de rasp van de citroen
- 3-4 cm geraspte gemberwortel
- 1 ruime tl kaneel
- 2 ruime tl anijszaad
- snufje (Keltisch) zeezout
- 100 gram havermeel
- 50 gram amandelmeel (of kastanjemeel)
- 50 gram quinoameel (of boekweitmeel)
- 60 gram zonnebloem proteïne
- optioneel: 40 gram gedroogde cranberries (ik gebruikte rozijntjes in de plaats)
- 2 volle eetlepels gesmolten kokosolie (extra virgin) of roomboter/ghee
Instructies
- Verwarm de oven voor op 140 graden.
- Was de appels goed, maar schil ze niet (tenzij ze niet biologisch zijn). Verwijder de klokhuizen en maal de appels in de foodprocessor. Maal niet te grof, maar ook niet tot pulp.
- Voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe en kneed tot een homogene massa. Proef even en voeg naar hartenlust nog iets van de kruiden/specerijen of citroen toe.
- Doe het mengsel in een broodbak- of taartvorm. Druk het mengsel stevig aan met de bolle kant van een lepel en zet het circa 50 minuten in de voorverwarmde oven.
- Prik er even in met een cocktailprikker. Als die er schoon uitkomt, kun je de koek heel goed laten afkoelen, uit de vorm halen en vervolgens in de koelkast bewaren. Snij de appel plaatkoek pas aan als deze helemaal is afgekoeld!
Uiteindelijk stond mijn plaatkoek ruim een uur in de oven. Ik denk dat mijn plaatkoek te klein (qua oppervlakte) was, en daardoor wat hoger. Het duurde dus iets langer voor hij gaar was van binnen! Gebruik een zeer ruime ovenschaal!
Voor nog 10 overheerlijke recepten met appel, kijk je hier.
De plaatkoek vonden wij heerlijk als ontbijt en als tussendoortje!
Liefs,
Saskia
Benieuwd naar meer lekkere recepten van Rineke? Dit is haar nieuwste boek: Op weg naar meer energie, Rineke Dijkinga.
kan ik ook amandel proteïne gebruiken? of is er een reden dat je voor zonnebloemen proteïne hebt gekozen
Ja hoor, dat kan! Ik heb zonnebloem proteïne gebruikt, omdat Rineke deze in haar recept ook gekozen heeft. Volgens mij is het gewoon 1:1 te vervangen!