Ontbijten met havermout is gezond, maar ontbijten met quinoa, dat kan ook ontzettend goed voor je zijn. In quinoa zitten namelijk naar verhouding iets meer plantaardige eiwitten. En alhoewel gekookte quinoa heel fijn is in je avondeten, is het in huis halen van quinoa vlokken ook een slimme. Dan kun je het namelijk verwerken in bijvoorbeeld jouw zelfgemaakte granola. Deze banaan granola met havermout & quinoa vlokken wordt helemaal gezoet met rijpe bananen, en is overheerlijk in een kommetje Griekse yoghurt, of kokos yoghurt!
Ik deelde al eerder een receptje waarin ik granola zoette met zelfgemaakte appelmoes. Die variant is ideaal voor iedereen die niet van een vleugje banaan houdt in zijn/haar ontbijtje. Uiteraard kun je ook aan die granola gewoon wat quinoa vlokken toevoegen. Het is eigenlijk zo eenvoudig… maar mijn voorbeeldreceptje is voor de liefhebbers! Qua smaak vind ik het lekker om haver & quinoa te mengen in de granola, maar je kunt uiteraard ook kiezen voor speltvlokken, of alleen quinoa vlokken gebruiken. Net wat je in huis hebt, of wat qua smaak je voorkeur heeft!
PS. Ik kocht de quinoa vlokken gewoon bij de Plus, maar je kunt het ook online bestellen of in de natuurwinkel kopen.
Banaan Granola met Havermout & Quinoa Vlokken
voor een flinke pot vol
- 100 g quinoa vlokken
- 100 g havermout
- 20 g pompoenpitten
- 20 g zonnebloempitten
- 15 g sesamzaad
- 40 g gemengde noten, ongebrand
- 2 rijpe bananen (flink bruine sproetjes!)
- 20 g kokosolie
- snuf Keltisch zeezout (optioneel)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Meng in een kom de havermout, quinoavlokken, pitten en zaden.
- Hak de noten fijn en voeg ze toe.
- Prak twee rijpe bananen goed fijn in een apart kommetje of bordje.
- Smelt in een (steel)pannetje de kokosolie en roer deze goed door de banaan. Voeg naar smaak ook een snuf zout toe.
- Meng dan de vloeibare ingrediënten door de grote kom met haver en quinoa. Zorg dat alle ingrediënten goed vochtig zijn, dus vergeet niet goed naar onderen door te scheppen.
- Verdeel het mengsel dan over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de granola mooi bruin in 15-20 minuten (afhankelijk van je oven, en van hoe donker je de granola wilt). Vergeet niet halverwege even alles een keer goed om te scheppen, anders is een deel veel donkerder dan de rest.
Bewaar de granola goed luchtdicht verpakt ongeveer een weekje buiten de koelkast.
Geniet ervan!
Saskia