Deze Chia Limoen Pannenkoekjes waren precies zoals gehoopt, lekker fris op de vroege ochtend. Ik verwerkte wat yoghurt in het recept voor een goede boost eiwitten. Ideaal op een sportieve dag! De basis is uiteraard weer haver, want dat blijft bij ons favoriet. De dag beginnen met havermout, voorkomt namelijk een grote behoefte aan koolhydraten de rest van de dag…
Dat komt vooral door het stofje tryptofaan, wat een voorloper is van serotonine: het gelukshormoon! Daarom worden wij er zo blij van. Daarnaast bevat haver een hoop B-vitamines, eiwitten, calcium, magnesium, ijzer en uiteraard vezels.
Voor dit recept geef ik een deel van de credits met liefde aan Rick, mijn man, die op een zaterdagochtend opperde dat we wel eens pannenkoekjes met limoen konden maken. Dat leek hem wel wat. Hij bracht die dag ook meteen een stel limoenen mee van de groenteboer. Dus, zo mocht ik zondag aan de slag om een recept te bedenken!
Omdat de limoen pannenkoekjes dit keer van zichzelf niet gezoet zijn, serveerden wij ze in het weekend met een scheutje yaconsiroop. Kies voor een zelfgemaakte suikervrije fruitjam als je ze helemaal suikervrij wilt hebben!
Chia Limoen Pannenkoekjes
voor ongeveer 14 pannekoekjes (3 personen)
- 180 gram havermout
- 250 ml suikervrije amandelmelk
- 100 ml (geiten)yoghurt
- 2 eetlepels chiazaad, of lijnzaad
- 1 limoen
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel suikervrij vanille-extract
- kokosolie, om in te bakken
Meng twee eetlepels chiazaad met 6 eetlepels water, en zet dit mengsel even apart. Rasp de groene schil van de limoen, en bewaar deze als garnering.
Maal dan de havermout fijn in een keukenmachine of koffiemolentje. Meng het havermeel met de amandelmelk, yoghurt, het sap van de limoen, de baking soda en vanille. Meng als laatste het chiazaad-mengsel erdoor.
Verwarm dan een eetlepel kokosolie in een grote koekenpan, en schep vier kleine bergjes van het mengsel in de pan. Bak de limoen pannenkoekjes aan beide kanten goudbruin. Herhaal totdat al het beslag op is.
Serveer de pannenkoekjes met vers fruit naar smaak. Enjoy!
Ga jij ook aan de slag met dit recept? Ik ben benieuwd of de limoen pannenkoekjes bij jou thuis ook in de smaak vallen! Deel vooral je foto’s met #blijsuikervrij of tag mij @blijsuikervrij.nl!
Mmm klinkt goed Saskia! Lekker fris!
Klinkt geweldig!
Ik ga ze vandaag maken, jammie!
Hoi, bij mij lukken ze niet super goed. Ik heb er een ei bij gedaan en wat extra meel. Ze vielen helemaal uit elkaar.
Hallo Petra, wat vreemd? Dat klinkt alsof ze inderdaad te vloeibaar waren. Was het chiazaadmengsel wel een stevig papje geworden? Dit is namelijk de ei-vervanger die voor de binding zorgt.