Chiazaad, wat is dat nou eigenlijk? Het kleine zaadje dat afkomstig is van de salvia hespanica, een plant uit de munt familie. Origineel komt het voor in Mexico en Guatamala. Het zaadje dat, in zijn zwarte vorm, veel lijkt op maanzaad, bevat veel belangrijke voedingsstoffen en wordt dan ook niet voor niets een superfood genoemd. Het is fijn dat je het op veel verschillende manieren kunt gebruiken, door je notenbrood en zadencrackers, in de granola, yoghurt of smoothie. En vandaag als pudding. Het is een heerlijk makkelijk chia ontbijtje, want je maakt deze ‘s avonds en zo staat er de volgende ochtend een heerlijk voedingsrijk ontbijt op je te wachten in de koelkast. Dat is wat mij betreft geen straf!
Even terug naar de voedingsstoffen. Chiazaad is zeer rijk aan antioxidanten, eiwitten en voedingsvezels. Verder is het een uitstekende bron van omega 3, fosfor, kalium, mangaan, ijzer en calcium. En het bevat geen suikers. De hoeveelheid vezels in chiazaad is heel hoog, waardoor het een positieve invloed heeft op de spijsvertering en darm flora.
Bovenal is het ook gewoon ontzettend lekker, dus is zou zo zeggen, snel aan de slag met dit pudding recept!
Chia ontbijtje met een feestelijke topping
Dit recept is een basis recept voor 2 kleine porties chiapudding. Met de topping kun je vrij variëren, maar net wat je lekker vindt of in huis hebt.
Ingrediënten:
- 25 gram zwart chiazaad
- 100 ml ongezoete amandelmelk
- 25 ml kokosmelk
- ½ theelepel vanille extract
- ½ theelepel honing (of yaconsiroop, stevia, of een andere zoetmaker naar keuze)
- optionele toppings: verse vijg, bramen en frambozen, nootjes
Bereiding:
- Meng alle ingrediënten in een kom en roer dit met een garde enkele minuten door. Roer net zolang totdat de zaadjes als het ware in de melk blijven staan en er een kleine gelei laagje om ieder zaadje gevormd is.
- Zet de pudding een nacht in de koelkast zodat deze goed kan opstijven.
- Verdeel de pudding over twee potjes en garneer zoals je wilt. Ik heb vandaag gekozen voor plakjes vijg, bramen en frambozen. Voor de crunch heb ik er wat geroosterde amandelkorrels opgedaan die ik heb gemaakt van de pulp die overbleef na het maken van amandelmelk.
Wat ook ontzettend lekker is is om door de pudding een beetje rasp van een mandarijn, citroen, sinaasappel of limoen te mengen. Dit geeft er een fris tintje aan.
Dit is een gastrecept van Sanne van The Little Cherry Tree! Sanne maakt prachtige foto’s en ik ben erg blij dat zij haar recepten met ons wilt delen! Is dit ontbijtje geen plaatje? <3
Geef een reactie