Als je een simpel en snel ontbijt wilt eten, is een mug cake altijd een goed idee. Dit is een cake die je maakt in een magnetron- of ovenbestendige mok of kommetje. De simpelste variant maak je al met 3 ingrediënten: banaan, havermout en ei. Maar om er écht een feestje van te maken, kun je wat lekkere smaakmakers toevoegen, en ingrediënten die er een extra luchtig cakeje van maken. Zo maakte ik recent deze chocolade & frambozen mug cake. Wat een feest was dat!
Je maakt de cake in een paar minuten in de magnetron (2 min. op 800 watt), maar als je een mooi gebruinde versie wilt maken, plaats je de mok of kom gewoon zo’n 15-20 min in een voorverwarmde oven tot deze helemaal gaar is van binnen. Dat deden we ook voor de mug cakes op de foto. Je kunt het cakeje dan uit de mok of het kommetje halen, of hem gewoon met een lepeltje uit het kommetje eten. Dat doen wij het liefst! Doe dan wel even een doek om de kom, want hij is uiteraard gloeiend heet als hij de oven uitkomt. Echt comfort food met cacao, als ontbijt. Een goed alternatief voor de weekend pannenkoeken, als je het mij vraagt!
Chocolade & Frambozen Mug Cake
per mok/kom (per persoon)
- 1 rijpe banaan
- 1 ei
- 3 eetlepels havermout
- 1 eetlepel cacaopoeder
- 1 eetlepel cacao nibs
- 1/2 theelepel baking soda, baksoda
- 1 theelepel appel azijn of citroensap
- 1 grote eetlepel bevroren frambozen
Meng alle ingrediënten (behalve de frambozen) met de hand, door de banaan goed te prakken en de rest goed door te roeren. Of meng de ingrediënten in een keukenmachine of een blender. Je krijgt dan een wat gladder geheel.
Plaats de helft van de frambozen midden op de bodem van het kommetje. Schep dan het beslag erin en druk de laatste frambozen bovenin het kommetje. Zorg ervoor dat het fruit in het midden zit.
Maak je de mug cake in de oven: Verwarm de oven dan voor op 200 graden en bak de frambozen mug cakes af gedurende 15-20 minuten, totdat deze ook van binnen gaar is (test even met een satéprikkertje, als deze er schoon uit komt is de mug cake gaar).
In de magnetron: Voor een snellere optie, plaats de kommetjes stuk voor stuk in de magnetron en bak ze af gedurende 2-2,5 minuut op 800 watt.
Ik ben benieuwd wie van jullie er aan de slag gaan met dit recept voor chocolade & frambozen mug cake!
Zoek je meer glutenvrije, pure recepten, verzameld in een hardcover boek? I got you covered! 😉
Ik wil dit gerecht graag uitproberen maar heb geen baking soda in huis wat kan ik hiervoor in de plaats gebruiken?
Je kunt ook bakpoeder of wijnsteenbakpoeder gebruiken.
Lijkt me heerlijk. Zo jammer dat in de meeste zogenaamd suikervrije baksels banaan of rozijnen verwerkt worden. Dit is voor diabetici echt een no-go aangezien het net als andere suikers en geraffineerde producten een gigantische suikerpiek geeft.
Hallo Femke, ja ik vrees dat ik gewoon recepten maak die ik zelf lekker vind. Dit betekent helaas dat ze niet altijd geschikt zijn voor diabetici. Blij Suikervrij gaat vooral over puur en gezond eten, zonder geraffineerde suikers, met volle granen. In de zoete recepten werk ik het liefst met fruit of gedroogd fruit, en niet ieder lichaam is hetzelfde en reageert hier even goed op. Ik hoop dat je toch wat inspiratie kunt opdoen op de site. Mogelijk zijn de hoofdgerechten/hartige gerechten wel geschikt!
Hmm, jammer dat mijn bananen nog niet rijp zijn….
Hahaha, ja dat is balen. Maar als je bananen iets minder rijp zijn kun je hem ook wel maken hoor. Hij is dan alleen ietsje minder zoet! 😉
Net gemaakt en geproefd. Heerlijk!!
Bedankt voor het recept!
Hallo Erin, dat is goed om te horen! Geen dank, uiteraard. Wij zijn ook fan! 😉
Ik heb nu een aantal keer dit gerecht gemaakt.. Heerlijk van smaak. Ik krijg het alleen niet voor elkaar dat het in 1x gaar word. Een paar keer heb ik het eerst 20 minuten in de oven gehad en daarna nog 2 min. In de magnetron. Nu dacht ik vandaag doe het gelijk 2,5 minuut in de magnetron maar ook nu nog steeds zacht en nat. Daarom mijn vraag hoort het gewoon nog wat vochtig te zijn? Of doe ik iets anders verkeerd? Ik houd me aan de hoeveelheden van het recept
Hij blijft inderdaad een beetje smeuïg van binnen!