Ik maakte laatst voor het eerst een pot vol crunchy granola met appelmoes. Oh, wat was dat lekker! Ik denk dat ik de eerste dag de halve pot al had leeg gesnoept. Ik zat op de bank met een kop thee, mijn laptop en een grote pot van de zelfgemaakte cruesli. Je raad het al. Zonder op te letten, knabbelde ik rustig door. Oeps! Gelukkig zit deze granola alleen maar vol met goede voedzame ingrediënten, dus kon ik het mezelf moeilijk kwalijk nemen…
Ik at vroeger eigenlijk altijd cruesli om de dag mee te beginnen, totdat ik schrok van de hoeveelheid suikers in zo’n pak. Tegenwoordig heeft de havermout zijn intrede gemaakt. Dat is gewoon favoriet in ons huis. En de havermout hoef je echt niet alleen als warme pap te nuttigen. Je kunt er gelukkig ook overheerlijke pannenkoeken van bakken, of zelf lekkere granola mee maken. Ik combineer havermout hier met gepofte bruine rijst, dan wordt jouw granola extra crunchy! Veel granola wordt tegenwoordig gezoet met ahornsiroop, honing of agave. En ja, zo creëer je voor jezelf een zoet ontbijtje, wat zeker gezonder is dan de grote pakken uit de supermarkt! Maar met alleen een paar lepels appelmoes kom je ook een eind. Geloof mij maar.
Dus als je het suikervrije eten al een beetje gewend bent, dan proeft alles van nature een hoop zoeter, en maak je deze granola gewoon alleen met appelmoes. Oe, en speculaaskruiden. Gewoon, omdat dat dé perfecte combinatie is in de herfst. Enjoy!
Crunchy Granola met Appelmoes
voor een grote glazen pot
- één kopje havermout
- één kopje gepofte bruine rijst (te koop bij de natuurwinkel)
- 2 eetlepels lijnzaad
- 2 eetelepels zonnebloempitten
- 5 eetlepels appelmoes (zonder suiker, bijvoorbeeld zelfgemaakt)
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 2 eetlepels geroosterde kokosflakes (of niet geroosterd, bak ze dan mee in de oven)
- 2 eetlepels moerbeien, fijngehakt
- voor de zoetekauw, optioneel: een paar druppeltjes stevia of (kies voor niet volledig suikervrij met) 1 eetlepel bruine rijststroop of honing
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een kommetje de havermout, gepofte bruine rijst, lijnzaad en zonnebloempitten. Roer de speculaaskruiden door de appelmoes (voeg hier optioneel een extra zoetstof toe) en schep dit goed door het mengsel in de mengkom. Zorg ervoor dat de appelmoes goed is verdeelt over de droge ingrediënten.
Verdeel het mengsel dan over een met bakpapier bekleed ovenrooster. Schuif deze de oven in en bak de granola in 15-20 minunten goudbruin. Schep de granola even halverwege om, zodat deze goed rondom goudbruin wordt!
Lekker in je roze smoothiebowl, of met wat kokosyoghurt of volvette Griekse Yoghurt! Of gewoon los, als crunchy tussendoortje. Hoe eet jij jouw crunchy granola met appelmoes? Ik ben benieuwd! Laat je reactie achter bij de comments of deel jouw creatie op social media met #blijsuikervrij!
Wauw dit lijkt me zo lekker! Ik maak ook altijd zelf mijn granola, maar deze manier is nieuw voor mij. Dit sla ik zeker even op. Thanks for sharing!!
Liefs, Merel
Wil dit graag maken maar heb nog geen gepofte bruine rijst kunnen vinden. Heb je daar een alternatief voor?
Groetjes,
Esther
Hallo Esther, je zou gepofte quinoa of gewone gepofte rijst kunnen gebruiken. Maar je kunt het eventueel ook weglaten!
Bak je de moerbeien ook mee in de oven, of voeg je die later toe? Heerlijk lijkt me! Ik hou van zelfgemaakte granola!
Groetjes, Nicole
Nee, die voeg je later toe, anders worden ze wel erg knapperig!