De gebakken havermout met worteltaart smaak vroeg om een opvolger. Één met een mogelijk wat meer conventionele smaak, namelijk die van appeltaart. Ok, ik realiseer me dat dit recept flink wat suiker nodig zou hebben om ook maar iets van een reguliere appeltaart weg te hebben. Maar, hou je van de combinatie appel en kaneel? En zoek je een overheerlijk suikervrij ontbijt voor het hele gezin? Maak dan in het weekend vooral deze grote ovenschaal vol gebakken havermout. Dat kan niet mis gaan!
Alleen de geur uit de keuken maakte dat onze buikjes gingen rommelen. En ja, dan vraagt zo’n ovenschaal toch om 30 minuten geduld. Maar deze havermout, knapperig van de noten, geurend naar kaneel en warme appel, is het wachten zeker waard.
Ben je bang dat je zo’n ovenschaal nooit op krijgt? Wij bewaarden een deel in de koelkast om het een dag later op te warmen. Dan wordt het restje toch plots een makkelijk ontbijtje voor doordeweeks…
Gebakken Havermout met Appel en Kaneel
- 300 gram havermout
- 3 kleine appels (of twee hele grote)
- 1 eetlepel kaneel
- 3 eieren
- 250 ml lauw water
- 100 gram gemengde noten (zonder zout en olie)
- 1 eetlepel chia zaden
- 1 eetlepel kokosschaafsel
- eventueel 15 druppels vloeibare stevia
- beetje kokosolie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet alvast een grote ovenschaal of taartvorm in met kokosolie. Hak vervolgens de gemengde noten fijn. Zodra ze enigszins fijn zijn, doe ze in een grote mengkom. Schil hierna de appels en hak deze in kleine blokjes. Voeg de appel toe aan de mengkom, samen met de havermout, kaneel, chiazaden en kokosschaafsel. Schep het geheel even goed door.
Klop de eieren even los en voeg ze samen met het lauwwarme water als laatste toe aan de mengkom. Meng het geheel goed.
Schep het mengsel in de ovenschaal en druk het geheel enigszins aan. Zorg dat het evenredig is verdeeld. Bak de havermout dan gedurende 25-30 minuten af in de voorverwarmde oven. De bovenkant is dan enigszins knapperig en de randjes kleuren goudbruin.
Laat het geheel heel eventjes afkoelen voor je het op de borden serveert. Goedemorgen!
Als het van binnen niet droog is, is het dan wel goed? De oven stond op hete lucht en combi tegelijk
Dan zou ik het volgende keer iets langer bakken. Eventueel even afdekken met wat zilverfolie als de buitenkant al wel bruingebakken is. Succes!
Hoi,
Ik heb dit vandaag gemaakt. Smaakt heerlijk 🙂
Bedankt voor het recept.
Groetjes Bianca
Hoi! Hoeft er niet iets van bakpoeder in? groetjes!
Hallo Joanne, dat kunt je doen, maar is niet per sé noodzakelijk in dit recept. Groeten terug!