My, my… wat een lekker ontbijtje was dit! Geïnspireerd op de Worteltaart Havermout, maakten we afgelopen weekend weer eens gebakken havermout met lekker knapperige zaadjes uit de oven. Deze havermout met nectarine was perfect: lekker zoet door het verse fruit, goed vullend door alle vezels uit de havermout en lekker knapperig door een crunchy zaadjes topping. Ook deze ziet er weer uit als een heerlijk ontbijt taartje! Kook je mee?
Dit recept is genoeg voor een grote ovenschaal vol. Ideaal dus voor een groot gezin, of lekker makkelijk als je er een paar dagen lang van wilt eten. Uiteraard kun je de gebakken havermout gedurende een paar dagen goed bewaren in de koeling. Warm is hij toch wel het lekkerst, dus heb je de tijd, piep hem dan vooral even op!
Gebakken Havermout met Nectarine en Zadencrunch
voor 6 personen
- 5 grote nectarines
- 175 gram havermout
- 1 theelepel baking soda
- 1 snuf kurkuma
- 1 snuf (Himalaya) zout
- 2 eieren
- 500 ml amandelmelk (ongezoet)
- 1 theelepeltje vanille-extract (kies een suikervrije variant, bijvoorbeeld van de natuurwinkel)
- 1 eetlepel appel cider azijn
voor de zadencrunch
- 80 gram pompoenpitten
- 80 gram zonnebloempitten
- 1 eetlepel kokosolie
- optioneel: 1 eetlepel yaconstroop, (of rijststroop/ een paar druppels vloeibare stevia)
Verwarm de oven vast voor op 190 graden. Vet dan de ovenschaal in met wat kokosolie. Hak de nectarines in kleine blokjes en verdeel deze over de bodem van de ovenschaal. In een kom, meng de havermout, baking soda, kurkuma en zout. Voeg dan de “natte” ingrediënten toe, de eieren, amandelmelk, vanille en appel cider azijn. Roer het geheel tot een glad mengsel en giet dit over de nectarines.
Maak de zadencrunch door de pitten te mengen met kokosolie en optioneel een zoetstof naar keuze. Wij kozen nu voor agave, maar ga vooral voor rijststroop als je liever minder fructose nuttigt, of voor stevia als je de suikerrush helemaal wil voorkomen! Verdeel het kleverige mengsel over de ovenschaal.
Bak de havermout met nectarine dan af gedurende ongeveer 35-40 minuten. De zaadjes zijn dan mooi goudbruin. Laat de ovenschaal even kort afkoelen voor het serveren!
Ga je aan de slag met deze gebakken havermout met nectarine en knapperige zadencrunch? Dan vind ik dat erg leuk om te zien/horen! Tag mij #blijsuikervrij of @blijsuikervrij.nl… Ik ben benieuwd!
Oh wat een heerlijk receptje lijkt me dit! Heek slim ook om er nog een extra crunchlaag bovenop te doen als topping! Zo wordt het een echt taartje!