• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Blij Suikervrij

Suikervrije recepten, mindset programma's en meer!

  • Home
  • Recepten
    • Recepten Index
    • Vegan
    • Ontbijten
    • Tussendoortjes
    • Brood & Crackers
    • Lunchen
    • Salades
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Drinken
    • Baby & Peuter
    • Desserts
  • Shop
  • Over mij
  • Gratis
  • Blij Dieetvrij

Knapperig Gebakken Havermout met Wortel

2 december 2013

Knapperig Gebakken Havermout met Wortel

Ja, ja, dat havermout hip was wisten we inmiddels wel. Maar goed, heb jij weleens gebakken havermout geprobeerd? Yum (!), deze gebakken havermout met wortel is net een soort worteltaart! Sowieso zijn de gerechten van The Green Kitchen Stories altijd een winnaar, maar dit is toch wel het beste winter-weekend-ontbijt tot dusver. We pasten het recept enigszins aan, naar de ingrediënten die wel in huis hadden… En tja, we kregen vervolgens spontaan zin om een kerstboom op te tuigen!

Ok, het recept is misschien toch wel het lekkerst met een beetje honing (wat je uiteraard best kunt vervangen voor een stevia of yacon). Maar vooruit, in het weekend spelen wij ook weleens lichtelijk vals… Uiteraard kun je er prima voor kiezen de honing in het gerecht gewoon weg te laten. Laten we wel wezen, honing mag dan beter zijn dan witte fabriekssuiker, het blijft wel suiker!

In het weekend maakten we een grote ovenschaal vol met gebakken havermout met wortel, en hoe fijn is het dan om doordeweeks nog na te kunnen genieten door te snoepen van dit ontbijt? Begin de dag goed met een flinke hoeveelheid wortel, havermout en knapperige noten en zaden… Elke dag taart, alstublieft!

Knapperig Gebakken Havermout met Wortel

Gebakken Havermout met Wortel

een grote ovenschaal (goed voor ongeveer 6 porties)

droge ingrediënten:

  • 2 cups havermout (hoeveel is een cup?)
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • een flinke snuf (Himalaya-) zout
  • 200 gram geraspte wortel
  • een flinke hand vol rozijnen

natte ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 450 ml sojamelk
  • sap van een kleine halve citroen (zuur voor de baking soda, je kunt ook de citroen en baking soda vervangen door bakpoeder)

knapperige notenlaag (bovenop)

  • 4 eetlepels honing (of vervang door zoetstof naar keuze)
  • 2 eetlepels kokosolie (+ wat extra om de ovenschaal in te vetten)
  • 1 cup walnoten (of pecannoten, amandelen)
  • 3/4 cup zonnebloempitten of pompoenpitten

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in het wat kokosolie. Voeg in een grote kom de droge ingrediënten samen. We gebruikten de keukenmachine om de wortels te raspen, maar deze kunt je uiteraard ook handmatig raspen of al geraspt kopen.

In een andere kom klop de eieren los en voeg de sojamelk en eventueel citroen toe. Om een bovenlaag met een fijne zoete bite te creëren, meng in een andere kom de noten, zaden, honing en kokosolie.

Lepel het havermout mengsel onderin de ovenschaal en schenk vervolgens de natte ingrediënten eroverheen. Let er hierbij op dat de havermout overal genoeg vocht krijgt. Verspreid als laatste het notenmengsel over de ovenschaal en zet de schaal in de voorverwarmde oven.

Bak het geheel af in 35-45 minuten. Je zult zien dat de havermout dan een enigszins stevige (taartachtige) structuur krijgt, en de noten goed goudbruin en knapperig worden. Controleer of de havermout van binnen gaar is door er een satéprikkertje in te steken. Als deze er schoon uit komt, dan is het geheel klaar! Houdt je in en wacht nog héél eventjes met aansnijden als het uit de oven komt.

Genieten maar!

Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Gerelateerde berichten

Gebakken Havermout met Nectarine en ZadencrunchGebakken Havermout met Nectarine en Zadencrunch Gebakken Havermout met Appel en KaneelGebakken Havermout met Appel en Kaneel Gebakken Havermout met Banaan en BosbessenGebakken Havermout met Banaan en Bosbessen Ananas Havermout uit de OvenAnanas Havermout uit de Oven

Categorie: Gebakken Havermout, Suikervrij Ontbijten Tags: eieren, gebakken havermout, havermout, havermout met wortel, kokosolie, pompoenpitten, rozijnen, sojamelk, speculaaskruiden, walnoten, wortelen, zonnebloempitten

Vorig bericht: « Heerlijke Volkoren Pizza van Speltmeel
Volgend bericht: Wortel & Peer Groene Smoothie »

Lees Interacties

Beluister de Blij Dieetvrij podcast

Reacties

  1. Vonnie de nijs zegt

    19 februari 2014 om 11:33 am

    Hallo, ik wil graag n recept maken maar hoeveel is n cupp,is dat in gewicht aan te geven of in lepels of kopjes,heel graag advies hierover.
    Hartelijk bedankt ,gr vonnie.

    • Saskia zegt

      20 februari 2014 om 7:22 am

      Hallo Vonnie, je kunt het beste even op deze pagina kijken http://blijsuikervrij.nl/blog/hoeveel-gram-is-een-cup/ Hopelijk kom je er dan uit! Groetjes

  2. Sanne zegt

    1 juni 2014 om 10:38 am

    Ha Saskia,
    Wat een GEWELDIG recept. DANK! Wil ‘t graag proberen. Kan het ook met rijstenmelk ipv. soyamelk? Ik weet wel dat rijstenmelk niet op te kloppen is, dus andere structuur. Is dat hierbij van belang?

    Enjoy,
    Sanne

    • Saskia zegt

      5 juni 2014 om 8:06 am

      Hallo Sanne, ik denk dat je het zeker wel kunt proberen met rijstemelk. Dit maakt waarschijnlijk niet veel uit. Succes!

  3. SASKIA zegt

    2 maart 2016 om 9:06 pm

    Net gemaakt en zoals ik al een beetje aanvoelde komen is de hoeveelheid melk van 500ml echt veel te veel.
    Is 1 natte drap…zonde! Nu maar een keer met minder melk maken 😉

    • Saskia zegt

      6 maart 2016 om 6:13 pm

      Oh, wat vreemd! We hebben het recept al tientallen keren gemaakt en nog weinig last van gehad. Zonde inderdaad van al het lekkers! Het kan zijn dat het in een andere oven iets langer moet bakken?

  4. Johanneke zegt

    13 juli 2016 om 8:13 am

    Hoe lang kun je dit lekkere recept bewaren in de koelkast?

    • Saskia zegt

      15 juli 2016 om 8:43 am

      Hallo Johanneke! Ongeveer 4-5 dagen, goed afgesloten

  5. Petra zegt

    20 augustus 2016 om 4:36 pm

    Moet een prikker droog uit de taart komen, net als bij cake? Of blijft de taart wat nattig? Hij staat nu nl al 40 minuten in de oven en is nog steeds klef vanbinnen.

    • Saskia zegt

      23 augustus 2016 om 1:22 pm

      Hallo Petra, de binnenkant blijft ietsje vochtig, maar als hij echt nog heel klef is, kun je hem het beste even afdekken en nog wat langer bakken. De baktijd kan per oven verschillen, helaas.

  6. Lynn zegt

    23 januari 2018 om 10:19 am

    Echt een super lekker receptje! Ik heb het met havermelk gemaakt en nog een beetje gebroken lijnzaad toegevoegd. Dit ga ik zeker vaker maken!

    • Saskia zegt

      23 januari 2018 om 4:46 pm

      Wat leuk, Lynn! Ik gebruik tegenwoordig ook vaak havermelk, of amandelmelk ik dit recept. Werkt eigenlijk net zo goed! 🙂

Primaire Sidebar

Saskia van Blij Suikervrij, een vrolijke foodblog over gezond eten zonder geraffineerde suiker. Bomvol suikervrije recepten
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Hi!

Ik ben Saskia. Sociaal psycholoog, ex-kookboekauteur, online trainer & coach. Ik help zelfbewuste vrouwen via Blij Dieetvrij breken met eetbuien en emotie eten, zodat ze zich vrij voelen van obsessieve gedachten rondom eten, en aandacht kunnen besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. Want zelf eet ik al jaren niet meer suikervrij, met een hele goede reden… Lees verder

Download de gratis masterclass

Mijn hardcover kookboek Zoet!

Bestel het kookboek van Blij Suikervrij hier!

Copyright © 2022 · Blijsuikervrij.nl ·

  • Betaalmethoden
  • Privacy Policy
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Contact
Posting....