Ja, ja, dat havermout hip was wisten we inmiddels wel. Maar goed, heb jij weleens gebakken havermout geprobeerd? Yum (!), deze gebakken havermout met wortel is net een soort worteltaart! Sowieso zijn de gerechten van The Green Kitchen Stories altijd een winnaar, maar dit is toch wel het beste winter-weekend-ontbijt tot dusver. We pasten het recept enigszins aan, naar de ingrediënten die wel in huis hadden… En tja, we kregen vervolgens spontaan zin om een kerstboom op te tuigen!
Ok, het recept is misschien toch wel het lekkerst met een beetje honing (wat je uiteraard best kunt vervangen voor een stevia of yacon). Maar vooruit, in het weekend spelen wij ook weleens lichtelijk vals… Uiteraard kun je er prima voor kiezen de honing in het gerecht gewoon weg te laten. Laten we wel wezen, honing mag dan beter zijn dan witte fabriekssuiker, het blijft wel suiker!
In het weekend maakten we een grote ovenschaal vol met gebakken havermout met wortel, en hoe fijn is het dan om doordeweeks nog na te kunnen genieten door te snoepen van dit ontbijt? Begin de dag goed met een flinke hoeveelheid wortel, havermout en knapperige noten en zaden… Elke dag taart, alstublieft!
Gebakken Havermout met Wortel
een grote ovenschaal (goed voor ongeveer 6 porties)
droge ingrediënten:
- 2 cups havermout (hoeveel is een cup?)
- 1 theelepel baking soda
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1/2 theelepel vanille extract
- een flinke snuf (Himalaya-) zout
- 200 gram geraspte wortel
- een flinke hand vol rozijnen
natte ingrediënten:
- 2 eieren
- 450 ml sojamelk
- sap van een kleine halve citroen (zuur voor de baking soda, je kunt ook de citroen en baking soda vervangen door bakpoeder)
knapperige notenlaag (bovenop)
- 4 eetlepels honing (of vervang door zoetstof naar keuze)
- 2 eetlepels kokosolie (+ wat extra om de ovenschaal in te vetten)
- 1 cup walnoten (of pecannoten, amandelen)
- 3/4 cup zonnebloempitten of pompoenpitten
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in het wat kokosolie. Voeg in een grote kom de droge ingrediënten samen. We gebruikten de keukenmachine om de wortels te raspen, maar deze kunt je uiteraard ook handmatig raspen of al geraspt kopen.
In een andere kom klop de eieren los en voeg de sojamelk en eventueel citroen toe. Om een bovenlaag met een fijne zoete bite te creëren, meng in een andere kom de noten, zaden, honing en kokosolie.
Lepel het havermout mengsel onderin de ovenschaal en schenk vervolgens de natte ingrediënten eroverheen. Let er hierbij op dat de havermout overal genoeg vocht krijgt. Verspreid als laatste het notenmengsel over de ovenschaal en zet de schaal in de voorverwarmde oven.
Bak het geheel af in 35-45 minuten. Je zult zien dat de havermout dan een enigszins stevige (taartachtige) structuur krijgt, en de noten goed goudbruin en knapperig worden. Controleer of de havermout van binnen gaar is door er een satéprikkertje in te steken. Als deze er schoon uit komt, dan is het geheel klaar! Houdt je in en wacht nog héél eventjes met aansnijden als het uit de oven komt.
Genieten maar!
Hallo, ik wil graag n recept maken maar hoeveel is n cupp,is dat in gewicht aan te geven of in lepels of kopjes,heel graag advies hierover.
Hartelijk bedankt ,gr vonnie.
Hallo Vonnie, je kunt het beste even op deze pagina kijken http://blijsuikervrij.nl/blog/hoeveel-gram-is-een-cup/ Hopelijk kom je er dan uit! Groetjes
Ha Saskia,
Wat een GEWELDIG recept. DANK! Wil ‘t graag proberen. Kan het ook met rijstenmelk ipv. soyamelk? Ik weet wel dat rijstenmelk niet op te kloppen is, dus andere structuur. Is dat hierbij van belang?
Enjoy,
Sanne
Hallo Sanne, ik denk dat je het zeker wel kunt proberen met rijstemelk. Dit maakt waarschijnlijk niet veel uit. Succes!
Net gemaakt en zoals ik al een beetje aanvoelde komen is de hoeveelheid melk van 500ml echt veel te veel.
Is 1 natte drap…zonde! Nu maar een keer met minder melk maken 😉
Oh, wat vreemd! We hebben het recept al tientallen keren gemaakt en nog weinig last van gehad. Zonde inderdaad van al het lekkers! Het kan zijn dat het in een andere oven iets langer moet bakken?
Hoe lang kun je dit lekkere recept bewaren in de koelkast?
Hallo Johanneke! Ongeveer 4-5 dagen, goed afgesloten
Moet een prikker droog uit de taart komen, net als bij cake? Of blijft de taart wat nattig? Hij staat nu nl al 40 minuten in de oven en is nog steeds klef vanbinnen.
Hallo Petra, de binnenkant blijft ietsje vochtig, maar als hij echt nog heel klef is, kun je hem het beste even afdekken en nog wat langer bakken. De baktijd kan per oven verschillen, helaas.
Echt een super lekker receptje! Ik heb het met havermelk gemaakt en nog een beetje gebroken lijnzaad toegevoegd. Dit ga ik zeker vaker maken!
Wat leuk, Lynn! Ik gebruik tegenwoordig ook vaak havermelk, of amandelmelk ik dit recept. Werkt eigenlijk net zo goed! 🙂