Een gezond suikervrij ontbijt bestaat uit meer dan alleen koolhydraten. Althans, dan is de kans wat kleiner dat je later die ochtend last hebt van een suikerdip… 😉 Ben je gewend ‘s ochtends alleen een boterham met jam of een bakje fruit te eten? Tja, dan functioneert je lichaam alleen maar op suikers. Je lichaam voeden met zoetigheden, maakt uiteraard dat het zoetigheid blijft opzoeken.
Vandaar dat ik in mijn meeste ochtendrituelen iets van eiwitten en/of goede vetten (uit bijvoorbeeld zaden en noten) verwerk. En ontbijten met een eitje is dan ook zo’n slecht idee nog niet! Heb je écht moeite suikervrij te eten, probeer dan eens wat vaker de dag met een eitje te beginnen.
Tegen alle fabeltjes in: eieren zijn écht ontzettend gezond. Ten eerste zijn ze rijk aan essentiële aminozuren. Ten tweede bevatten ze een aantal essentiële voedingsstoffen zoals ijzer, choline, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D. Vooral vitamine B12 is voor vegetariërs een aandachtspunt. Deze vitamine komt namelijk het meest voor in dierlijke producten. Eet je dus geen vlees, is een eitje op z’n tijd een broodnodige boost vitamine B12.
In deze zeer eenvoudige groente-scramble verwerken wij ook meteen de nodige groenten. Want ja, onderzoek toonde aan dat Nederlanders nog steeds te weinig groenten binnen krijgen. (Nou vraag ik me wel enigszins af of dat voor jullie lezers ook geldt!)
Groente Scramble – Gezond Suikervrij Ontbijt
voor 2-3 personen
- 1 stengel bleekselderij
- 1 paprika
- 4-5 eieren
- 2 eetlepels verse peterselie, gehakt
- flink handje harde geitenkaas, geraspt
- versgemalen zout en peper
- 1 eetlepel kokosolie
Hak de groente in kleine stukjes, en verwarm de olie in de koekenpan. Bak de groente even kort aan, en voeg dan de eieren toe. Laat de eieren stollen, terwijl je goed door blijft roeren. Breng het geheel op smaak met wat versgemalen zout en peper. Strooi als laatste de kaas en kruiden erdoor en roer het geheel goed door.
Lekker om te serveren met een sneetje zelfgebakken speltbrood!