Half-baked oats: een soort gebakken havermout, maar dan niet helemaal stevig gebakken. Voor iedereen die koude havermoutjes maar niets vindt, en op zoek is naar een lekker ontbijtrecept. Dit is onze nieuwste ontdekking. En wat is hij lekker! Boordevol fruit, helemaal plantaardig en erg makkelijk om te maken.
Sleepy sunday.
Wij maakten hem op zondagochtend, waarop we écht geen zin hadden om lang in de keuken te staan om een stapel pannenkoeken te bakken (ja, ook dat gebeurt wel eens). Dus besloten we alle ingrediënten gewoon in een ovenschaal te doen. Vervolgens konden we lui met een kop thee op de bank landen en wachten tot de oven al het werk had gedaan. Ideaal, als je het mij vraagt!
We waren de avond ervoor uit eten geweest en onze peuter was uit logeren. Alhoewel we lekker waren uitgeslapen, waren we nog wel een tikkeltje brak van de alcohol. Meestal weet ik me in te houden, maar we hadden wel echt iets te vieren. Drie jaar huwelijk, én het was eindelijk gelukt om oppas te vinden. Mijn man had het allemaal tot op het laatste moment geheim weten te houden, dus ik was onder de indruk: Het was een perfecte verassing! Gevolgd door een overheerlijke proeverij bij een knus restaurantje… met bijpassende wijntjes. En dus, de volgende ochtend een lui ontbijtje van half-baked oats…
Zomerse half-baked oats met nectarine & bosbessen
voor 2 à 3 personen, een kleine ovenschaal
- 100 g havermout
- 1/2 el kokosolie
- 2 rijpe bananen
- 1 rijpe nectarine
- één kopje bosbessen
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl vanillepoeder
- 60 ml lijnzaad drink
- een handje walnoten en/of pecannoten (wij gebruikten een mix)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- In een mengkom, overgiet de havermout met kokend water, zodat deze net onder water staat. Laat even kort weken.
- Vet ondertussen de ovenschaal in met de kokosolie.
- Snijd 1 banaan in schijfjes en snijd de andere in de lengte doormidden. Hak de nectarine in blokjes.
- Meng in de ovenschaal de havermout met de schijfjes banaan, bosbessen, nectarine, kaneel, vanille en een scheutje lijnzaad drink.
- Hak de noten grof en roer ook deze door het mengsel. Bewaar er een paar om als laatste over de bovenkant te strooien.
- Gebruik dan een spatel of bolle kant van een lepel om het mengsel over de ovenschaal te verdelen.
- Druk de twee halve stukken banaan in de bovenkant en strooi de resterende noten eroverheen.
- Bak de havermout in 20 minuten goudbruin.
Je kunt de half-baked oats meteen op je bordje scheppen of nog even kort laten afkoelen. Eet smakelijk alvast!
Liefs,
Saskia
Lekker! Doe je de havermout met water in de schaal of giet je het af?
Als het goed is zuigt de havermout het water op, dus valt er niet zoveel af te gieten. De warme havermout gaat er dus helemaal in! 🙂
Gisteren gemaakt!
Was heerlijk!
Yay, wat fijn, Saskia! Leuk om te horen! 🙂
Hi Saskia, waar kan ik de lijnzaaddrink door vervangen?
Hallo Arrianne, gewoon door een andere plantaardige melk!