Thank you Pinterest. Dit kommetje weldaad bedacht ik na een uurtje surfen voor hartige ontbijtjes. Want ja, een goed suikervrij eetpatroon bevat immers niet al teveel zoetigheid. Onze smaakpapillen wennen daar heel snel aan, en ons lichaam wil dan alleen maar meer zoet. Deze breakfast bowl is écht perfect. Een hartig ontbijt met avocado, ei, en boekweit, bevat immers zo ontzettend veel voedingsstoffen. We geven ons lijf meteen een goede start in de ochtend. En wist je dat je er met een goede misopasta ook meteen wat fijne bacteriën aan kan toevoegen?
Ik gebruikte bruine misopasta voor de dressing. Dit is te verkrijgen bij de toko, of de natuurwinkel. Miso is gemaakt van gefermenteerde sojabonen, en geeft een lekker Aziatische (umami) smaak aan het gerecht. Ben je daar niet klaar voor op de vroege ochtend, dan kun je de dressing uiteraard aanpassen naar wens. Of, je maakt het kommetje gewoon als lunch of lekker gezond diner: Eigenlijk kan deze bowl namelijk altijd! Gefermenteerde producten zijn erg goed voor onze darmflora. Goed om wat meer toe te voegen aan je dieet, dus!
Wil je je ontbijtje liever helemaal vegan maken? Voeg dan vooral wat gebakken tofu toe, in plaats van het eitje. Mocht je niet van boekweit houden, kun je ook hele spelt gebruiken, natuurlijk. Als jij er maar blij van wordt!
Hartig Ontbijt met Avocado, Ei & Boekweit
per persoon
- 60 gram boekweit, of spelt
- 1 ei
- 1/2 avocado
- een handje kiemgroenten
- 1 eetlepel verse basilicum
- ter garnering: zwart sesamzaad
voor de misodressing
- 1 theelepel misopasta
- sap van 1/2 citroen
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel tamari (glutenvrije sojasaus)
Bereid de boekweit of spelt volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook ondertussen een eitje. Snijd de avocado in plakjes en besprenkel eventueel met een beetje citroensap.
Maak de misodressing door alle ingrediënten goed door elkaar te roeren. Roer dan de helft van de dressing door de gekookte boekweit of spelt.
Maak het kommetje door eerst wat boekweit of spelt op de bodem te leggen. Plaats dan het gepelde eitje, de avocado, kiemgroenten en basilicum in de kom. Giet naar smaak meer dressing over het kommetje en garneer het geheel met (zwarte) sesamzaadjes.
Wanneer zet jij dit gezonde kommetje op tafel? Je kunt trouwens ook lekkere soep maken van miso, als je het dan toch in huis haalt! 😉