Waar ik het meest van schrok, toen ik startte met het lezen van etiketten, was hoeveel suiker er alleen al in mijn ontbijt zat! Ik dacht prima te ontbijten met een magere variant muesli of cruesli. Bij nadere inspectie bleek ook deze echter bomvol te zitten met toegevoegde suikers. Niet gek dus, dat ik aan het einde van de ochtend al in zo’n vlak-voor-de-lunch dip zat. Vandaar dat ik nu vaak ontbijt met deze havermout met appel en kaneel.
Alhoewel de meningen over het boek “de Voedselzandloper” van Kris Verburgh verdeeld zijn, inspireerde het boek me wel om eens havermout te proberen. Ik ben inmiddels fan! Helemaal in de winter is het heerlijk om met een warme kom havermout te beginnen. En de mogelijkheden om de basis op te pimpen met heerlijke superfoods, fruit en noten, zijn eindeloos.
Wat maakt havermout nou zo gezond? Allereerst is havermout een goed alternatief voor brood. Het zit namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen, als vitamine B1, B11, magnesium, fosfor, kalium en zelfs wat ijzer en calcium. Daarnaast is het een vezelrijk product, wat snel verzadigd en de darmwerking ondersteund. Havermout bevat per 100 gram zo’n 62 gram koolhydraten en 13 gram eiwit. Omdat het veelal complexe koolhydraten zijn, heeft havermout nauwelijks impact om de bloedsuikerspiegel. Het product heeft een glycemische index van 49.
Ik maak mijn havermoutpap altijd met plantaardige melk. Inmiddels is er voldoende bekend over de negatieve effecten van het drinken van koemelk, waarbij wetenschappers zelfs aangeven dat koemelk drinken vanaf een bepaalde leeftijd de ontwikkeling van kankercellen stimuleert. Wil je hier meer over weten, bekijk vooral deze aflevering van Tros Radar. Hierbij deel ik een snel recept voor een overheerlijk havermout-ontbijt dat smaakt naar appeltaart!
Snelle havermout met appel en kaneel
Voor 2 personen:
- 150 gram havermout
- 1 blikje kokosmelk à 400 ml (lees wel het etiket en kies een variant zonder suiker)
- 2 (biologische) appels
- 1 theelepel kaneel
- handje rozijnen
- handje gehakte walnoten (optioneel)
- mespuntje stevia (optioneel)
Doe de havermout en kokosmelk in een pan en kook voor een paar minuten tot de havermout zacht is. Voeg optioneel een scheutje water toe, mocht je de havermout meer vloeibaar willen. Hak ondertussen de appels in kleine stukjes. De appels kun je even meekoken als je ze warm en zacht het lekkerst vindt, als je ze achteraf toevoegt blijven ze lekker knapperig. Voeg de kaneel (en optioneel wat stevia) toe, roer goed door, en haal de pan van het vuur. Voeg vervolgens de resterende ingrediënten toe.
Je kunt de havermout uiteraard direct eten terwijl het nog lekker warm is. Rick neemt ook weleens een bakje havermout mee naar kantoor. Een prima ontbijt of lunch om zowel koud als warm te nuttigen!
Heb jij deze havermout met appel en kaneel al geprobeerd? Of heb je een andere favoriete smaakcombinatie? Laat vooral jouw reactie achter bij de comments.
Heerlijk, dank je wel voor dit recept
In plaats van melk doe ik kokend water over m’n havermout met bosbessen, appel en kaneel. Daarna een paar minuten een deksel erop en dan lekker opeten.
Klinkt goed!
Ook wij zijn al tijden over op havermout. Cor voegt het toe aan iets verwarmde Coconut Dream (glutenvrij). Daarbij iets van fruit, meestal een kiwi, ook rozijnen en altijd kaneel. Heerlijk ontbijt. Echter, na nadere inspectie van de
‘ melk’ bleek het een mengsel te zijn van 16% suiker, 4% kokosnoot, kokosaroma en 14% rijst etc. op een literpak. We voelden ons wat genept. Voor een ander gerecht hebben we niet de verplichte kokosmelk zonder suiker kunnen vinden bij de super, alleen met iets of meer suiker. Kun je mogelijk wel makkelijker kopen in grotere steden dan B.
Hahaha, ja die Coconut Dream ken ik wel. Mooie marketing… 😉 Wij gebruiken meestal de kokosmelk van Bio Today, deze is verkrijgbaar bij de Albert Heijn, Jumbo en Plus. Meestal zijn de biologische/fairtrade produten iets beter, en bevatten ze bijna alleen kokos en water.
Best. Breakfast. Ever.
Hahahaha, I know right? 😉