Op deze niet ongewone vrijdag, Valentijnsdag, deel ik met jullie graag een warm en zoet ontbijtrecept. Deze kom gebakken havermout met banaan en bosbessen zit boordevol gezond fruit, en je kunt hem in de winter prima bereiden met bosbessen uit de diepvries. Hoe rijper de bananen die je kiest, hoe zoeter het recept. Er zitten, zoals jullie van mij doorgaans gewend zijn, geen toegevoegde suikers in dit ontbijtje. Verras je geliefde dit weekend daarom met deze lekkere fruitige, zoete, maar 100% suikervrije gebakken havermout!
Het recept komt van één van mijn favoriete bloggers, Deliciously Ella. Haar recepten zijn altijd weer een waar feestje en bevatten geen gluten, zuivel, suiker en vlees. Zeker een waardevolle bron van inspiratie! Wat zij schrijft over dit recept klopt: Het is werkelijk waar insanely delicious. De warme banaan, gecombineerd met de crunch van de walnoten, en de rozijntjes die in de oven lekker zacht worden… Een wonderlijk ontbijt!
Denk je inmiddels, ja, ja, het zal wel? Probeer het vooral zelf! De schaal gebakken havermout staat in een half uurtje op tafel. Dan komt de geur je tegemoet, en kun je er geheid niet van afblijven! Volgende keer maak ik in ieder geval een dubbele portie!
Gebakken Havermout met Banaan en Bosbessen
voor 2-3 personen
- 1 cup havermout
- optioneel: een eetlepel gebroken lijnzaad
- 1 cup bosbessen (eventueel uit de diepvries)
- 2 kleine, of 1,5 grote bananen
- 1/2 cup rozijnen
- 1/4 cup rijstmelk (of amandelmelk, sojamelk)
- een flink handje walnoten
- 1 eetlepel kaneel
Verwarm de oven vast voor op 190°C. Doe de havermout in een grote mengkom en giet er kokend water over (zodat de havermout net onder water staat). Terwijl de havermout het water opzuigt, hak de bananen in plakjes en hak de walnoten grof.
Als de havermout zacht is geworden (na ongeveer 5-10 minuutjes) voeg dan de bananen, bosbessen, rozijnen, walnoten, melk en kaneel en optioneel een eetlepel lijnzaad toe (bewaar wat plakjes banaan, een paar besjes en walnootjes om er later overheen te strooien).
Schep het mengsel dan in een kleine ovenschaal. Zorg dat het mengsel evenredig verdeelt is. Het makkelijkst is dit met de onderkant van de lepel te doen. Strooi dan de resterende plakjes banaan, bosbessen en walnoten erover.
Bak de havermout gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven totdat de bovenkant licht bruin kleurt.
Eet smakelijk & happy valentine’s day!
Hoi ,
Ik heb heel veel zin om dit lekkere recept uit te proberen. Hoeveel gram is 1 cup havermout?
Alvast bedankt!
Groetjes Lotte
Hallo Lotte, sorry voor de late reactie! Door een fout in de website zijn heel veel reacties automatisch in de prullenbak beland. Ik heb het voor je nagewogen. Een cup havermout is ongeveer 90 gram havermout. Voor meer informatie over cups, kijk vooral even hier
Vandaag gemaakt, heerlijk! Zeker voor herhaling vatbaar!
Het was heerlijk :), dit recept is een blijvertje!
Heerlijk!
Fijn! 🙂
Hai. Vraagje kun je deze havermout ook bewaren, of moet ik in 1x worden gegeten. Ik ben maar alleen namelijk en weggooien is zonde!!!
Ben zooooo benieuwd lijkt me erg lekker met wat Griekse yoghurt of kwark..
groetjes
Hallo Jeanet, je kunt hem een paar dagen bewaren in de koelkast, en dan gewoon weer een stukje oppiepen wanneer je wilt eten! Je kunt de gebakken havermout ook in porties invriezen.