Wist je dat de meeste mensen zo van cacao houden omdat het een stofje (fenylethylamine) bevat wat ons lichaam ook aanmaakt als we verliefd zijn? Misschien is dit daarom wel een ultiem valentijnsontbijt. De mogelijkheden van een ontbijtje met havermout zijn eindeloos, dat bewijst dit recept wel weer. Dit is een winterse favoriet, deze havermout met chocolade. Hij bevat onder andere rauwe cacaopoeder en kokos. Yum!
En cacao is ook nog eens goed voor je hart! Dit komt vooral door de grote hoeveelheid magnesium die cacao bevat. Het zit daarnaast ook vol andere mineralen als ijzer, chroom, mangaan, koper en zink. Een schepje cacao werkt licht oppeppend (vanwege de cafeïne), net als een kopje koffie! Ideaal dus als je wat moeite hebt met wakker worden…!
Ik bereid deze havermout met kokosmelk, dit voegt extra romigheid en smaak toe en dit combineert perfect met de cacao (denk: bounty!). Uiteraard moet je dan wel even goed de etiketten lezen in de supermarkt. Er wordt aan veel reguliere merken wel een vorm van suiker toegevoegd. De fairtrade of biologische merken bevatten doorgaans minder gekke toevoegingen en minder toegevoegde suiker!
Havermout met Chocolade: Een ultiem verwenontbijt
- 1/2 kopje havermout
- 1 kopje kokosmelk
- 1 theelepel cacao
- 1 eetlepel kokosschaafsel
- handje walnoten
- 1 theelepel cacao nibs (of kleine stukjes extra pure chocolade)
- optioneel: wat stukjes verse dadel, voor extra zoetigheid
Meng in een steelpan 1 deel havermout met twee delen kokosmelk (kies vooral zelf of je een kleine eter of grote eter bent en zoek een kopje in het juiste formaat!). Breng het mengsel langzaam aan de kook roer het regelmatig door, zodat het niet aanbrand. Roer na een paar minuten de cacaopoeder en cacao nibs er door heen. Voeg eventueel naar smaak wat fijngehakte dadels toe.
Schep het mengsel in een kommetje en garneer met walnoten en kokosschaafsel. Eet smakelijk!
Ben jij ook zo’n fan van een kommetje warme havermout? Of gewoon een havermout fanaat? Hier vind je al mijn andere recepten met havermout. Ik ben benieuwd welke bij jullie favoriet is!
Hoi!
Ik ben een beetje aan het experimenteren met suikervrij, of in ieder geval suiker arm eten en eet daarbij ook veel havermout bij het ontbijt. Maar nu zie ik op verschillende sites voorbijkomen dat je havermout het beste een nacht kan weken? In yoghurt (hoe kan je je havermout dan opwarmen??) of in water met wat meel ofzo? Hoe denk jij hierover, doe je dit zelf ook?
Groetjes!
Hallo! Je kunt havermout inderdaad ook klaarmaken door het een nachtje te laten weken. Dit kan in melk (kokosmelk, sojamelk, havermelk, amandelmelk, rijstmelk e.d.) of in yoghurt. Je hoeft de havermout dan niet meer te koken de volgende dag, maar je kunt het meteen eten.
Dit doe ik bijvoorbeeld ook als ik een nachtje naar een hotel ga voor mijn werk. Havermout in een bakje, wat sojamelk eroverheen gieten en bijvoorbeeld wat lijnzaad, rozijntjes en amandelen toevoegen. In het hotel zet je dit bakje in de koelkast en dan heb je voor de volgende dag een simpel ontbijt!
Maar ik hou vooral van warme havermout ‘s ochtends. Dus wanneer mogelijk kook ik de havermout in de melk! Dan hoef je’s avonds ook niets voor te bereiden. Overigens heb ik een scala aan recepten met havermout (http://blijsuikervrij.nl/tag/havermout/). Zeker een fan! 😉
Aha, thanks voor je snelle reactie! Ja ik kom vooral tegen dat sommige zeggen dat de vitamines/mineralen/wat-er-dan-ook-in-havermout-zit niet goed opgenomen worden als je ze niet eerst laat weken ofzo? En dan is het weer dat sojamelk niet goed is omdat daar weer hormonen of andere nare dingen inzitten… Ik krijg er echt een punthoofd van!
Hahaha, ja dat gevoel ken ik! Als je met alles rekening wilt houden, kun je bijna niets meer eten! 😉